FOTO U OŠ Petrijanec organizirana prva radionica robotike u sklopu projekta EduRo

VV | 18.4.2023. u 11:39h | Objavljeno u Našim krajem

Osnovna škola u Petrijancu je organizirala prvu od četiri radionica škole robotike u sklopu projekta EduRo - edukacija robotike kroz Hrvatsku kojeg je prijavila Općina Petrijanec za Udrugu mladi u Petrijancu koja je nositelj projekta, a same edukacije će provoditi Ivica Kolarić, voditelj Centra izvrsnosti za robotiku Varaždinske županije te načelnik općine Petrijanec Željko Posavec.

- Dodijeljeno nam je 13.051,08 eura za provođenje projekta, a partneri su nam Grad Cres i škola iz Zagreba. S ovim sredstvima ćemo financirati sve ove aktivnosti poput ove radionice, a slijede nam radionice za Grad Cres te nekoliko radionica u Zagrebu gdje ćemo pripremati učenike za buduća svjetska i europska natjecanja. Sve ovo je uvertira za događaj koji se događa u Varaždinu koji je domaćin Europskog Robo Cup natjecanja od 7. do 10. lipnja. S ovakvim projektima želimo da napreduju STEM projekti u općini - istaknuo je Željko Posavec, načelnik općine Petrijanec.

Također su već ranije organizirali edukaciju korištenja 3D olovke u Dječjem vrtiću Bambi gdje odgojiteljice mogu prenijeti to znanje mališanima u vrtiću. Radionice su namijenjene učenike sedmog i osmog razreda osnovnoškolskog obrazovanja, a ovo je prva radionica od 12 koje će organizirati u Petrijancu, Cresu i Zagrebu.

- Interes je zaista velik, a ove godine imamo i školski godišnji projekt STEM čarolija. Učenici se jako rado prijavlju na sve što je znanstveno i robotično, a pogotovo je veliki odaziv na robotiku. Do sada su naše učiteljice informatike i matematike organizirale radionice, a upravo smo se zbog tog iskustva i rado odazvali na poziv našeg načelnika da organiziramo ovu radionicu - istaknula je Valerija Paljak, ravnateljica OŠ Petrijanec.

- Cilj nam je da se robotika proširi u ovoj školi na viši stupanj nego što je do sada. Učenici će ovih dana raditi s robotima gdje ćemo ih upoznati s kretanjima vozila s ultrazvučnim senzorima te ćemo im pokazati jednu disciplinu, a to je Rescue Maze. U toj disciplini roboti spašavaju žrtve i prilkom spašavanja žrtve ostavljaju paketiće. Puno se može naučiti, a ovdje imamo pet vrhunskih učenika koje će prenijeti svoje znanje i iskustvo, a bili su na svjetskim i europskim prvenstvima gdje su ostvarili vrhunske rezultate - rekao je Ivica Kolarić.