FOTO Klapša: Maruševec je bio i ostao uređena i ugodna sredina za život i rad

Varaždinske vijesti | 22.4.2022. u 21:42h | Objavljeno u Našim krajem

Pomogli obiteljima u pronalasku i kupovini obiteljskih kuća, a nekima i kod adaptacije

U svojoj smo povijesti prošli brojne mijene, ratove, gospodarske krize i sada zdravstvenu, ali unatoč tome tijekom svih tih godina bili smo i ostali uređena i ugodna sredina za život i rad, naglasio je to maruševečki načelnik Mario Klapša na svečanoj jednici Općinskog vijeća prigodom proslave dana općine Maruševec, na čijem je početku pozdravi goste, a posebno bivšeg načelnika Dragutina Šagi, što su nazočni pozdravili velikim pljeskom.

Kako je ukazao Klapša, puno toga se primijenilo zadnjih godina, otkada smo suočeni s neizvjesnošću uzrokovanom pandemijom.

-Sada se na to nadovezala ruska agresija na Ukrajinu za čije smo prognanike i u Maruševcu, kao i drugim sredinama ne samo u Varaždinskoj županiji, nego i diljem  Hrvatske, otvorili svoj srca i prihvatili ih. Kod nas se nalaze u županom dvoru u Druškovcu i stoga koristim priliku da Varaždinskoj biskupiji i velečasnom Milovcu izrazim zahvalnost zbog toga, rekao je načelnik. 

Ne smo u vezi toga, nego i svega ostalo, Klapša je rekao da će se i dalje truditi kako bi se razvijala općinu i  svako njezino naselje, a kako bi se za godinu ili više moglo reći da je bilo izazova, ali se zajedno uspjelo.

-A nema opstanka nikoga pa ni naše općine bez mladih, odnosno ulaganja u našu budućnost. Upravo smo zato pokrenuli program demografskih mjera, kojima smo pomogli deset obitelji u pronalasku i kupovini obiteljskih kuća, a još 15 pomogli kod adaptacije, upozorio je Klapša, napomenuvši da je za sve to utrošeno više od milijun kuna

Značajna sredstava utrošena su i za uređenje nerazvrstanih cesta i odvodnju oborinskih voda.

- Za to je utrošeno 850 tisuća kuna u Gredi, Čalincu i Selniku. I nismo tu stali. Prošlog su tjedna započeli radovi na još jedno cesti u Čalincu, vrijedni oko 230 tisuća kuna. U suradnji s Županijskom upravom za ceste uređena je prometnica u Koškovcu, kao i klizište u Cerju Nebojse, što je koštalo oko 600 tisuća kuna, naglasio je Klapša te na toj investiciji zahvalio Varaždinskoj županiji i ŽUC-u za koje je uvjeren da će i dalje podržavati općinske projekte i planove.

Više sluha od nadležnih, međutim, očekuje na području zdravstva.

- Svoje mjesto  pod Suncem  u Maruševcu su pronašla tri doktora pa je naša obveza, a u cilju zaštite zdravlja stanovnika, da ovdje i ostanu, a u što smo se i sami uvjerili. Uvjeren sam da će Varaždinska županija i Dom zdravlja i zato imati znatno više sluha nego što je to bilo pretekle četiri godine da se napokon krene u ozbiljnije ulaganje u ambulantu druge najveće općine u Varaždinskoj županiji, napomenuo je.

A prethodnih godina puno trud i sredstava uloženo je i u rekonstrukciju društvenih domova, i to u naseljima  Cerje Nebojse i Maruševec, kao i sportski objekt u Donjem Ladanju.

-Lani je završene i energetska obnova površinski najvećeg društvenog doma u Druškovcu u vrijednosti od gotovo 600 tisuća kuna,  a sada se kreće s uređenijem prizemlja tog objekta, koji  procijenjeno na 750 tisuća kuna, ukazao je načelnik.

Program_obiljezavanja_Dana_Opcine_Marusevec_2022.jpg

U skladu s europskom vizijom o sigurnoj opskrbi  i održivoj energiji, Općina Maruševec se okreće od fosilnih goriva te rema korištenju obnovljivih izvora energije, a sve s ciljem povećanja vlastite proizvodnje.

-Uz postojeću elektranu na krovu ove zgrade gdje se nalazimo, krenuli smo s projektom integrirane sunčane elektrane na domu u Cerju Nebojse. Pripremljen je i projekt modernizacije javne rasvjete na području općine, ukazao je načelnik.

Gospodarenjem otpadom, kako je naglasio, važna je tema u općini.

-Nakon četiri godine od prijave projekta i javno nabavnih teškoća na razini države, lani smo konačno nabavili spremnike za odvojeno prikupljanje otpada, koji su vrijedni 550 tisuća kuna. Istovremeno, počeli smo graditi i reciklažom dvorište, jedno od osam na području Varaždinske županije, čija vrijednost iznosi skoro četiri milijuna kuna, što ga čini najvrjednijim projektom u našoj povijesti, naglasio je Klapša te najavio uklanjanje otpada iz okoliša, što će stajati pola milijuna kuna.

Tu se ne staje.

-Promišljamo o novim zahvatima, novim projektima. Značajno mjesto u budućim projektima ima osmišljavanje i ostvarenje projekata koji su usmjereni na osnaživanje turističke ponude u našoj općini, a podlogu za to imamo  u vrlo bogatoj kulturnoj, materijalnoj i nematerijalnoj baštini. Započela je tako revitalizacija bajera u Brodarevcu kroz pripremu idejnog rješenja za poučnu stazu s pratećim sadržajima, kao i turističke infrastrukture na lokaciji Iva u Donjem Ladanju, što će uz otvaranje etno kuće u Čalincu tijekom godine dodatno obogatiti turistički sadržaj općine Maruševec, ali i turističke zajednice sjever Zagorja, koju samo zajedno sa susjednim općinama osnovali početkom godine, ukazao je načelnik.

Osim za nove turističke sadržaje, pripremljena je dokumentacija za nova autobusna ugibališta uz županijsku cestu u naselju Korenjak, čija izgradnja počinje u drugoj polovici godine, a nakon razrješenja imovinsko pravnih odnosa napravljen je elaborat za nerazvrstanu cestu kod stambenih zgrada u Donjem Ladanju, koja je spremna za prijavu na natječaj nadležnog ministarstva.

-Radostan sam zbog projekta stambene zone u Donjem Ladanju, kao i kulturnog centra Maruševec, koji su potpuno spremni za prijavu na nacionalne ili EU fondove radi sufinanciranja. Krenuli smo i s izradom dokumentacije za parking kod društvenog doma u Novakima, kao i projektom rekonstrukcije vatrogasnog doma u Donjem Ladanju, dok je projekt za višenamjensko igralište i parkirališta s okolišem u Cerju Nebojse u završnoj fazi. Uskoro očekujemo i dozvolu za proširenje groblja u Maruševcu, a pred izdavanjem je građevinska dozvola te se toplo nadam da ćemo ove godine krenuti s izgradnjom sportske dvorane PŠ u Druškovcu, naravno, u partnerstvu s Varaždinskom županijom, osnivača škole, ukazao je Klapša, naglasivši da se s ovim radovima, projektima i investicijama, kao i rastom broja OPG-ova, šalje jasna poruka o radišnom duhu ljudi, duha koji poštuje prošlost, ali je posvećen razvoju i budućnosti.

Posebno je ukazao na skrb o potrebitima, osobito starijim sumještanima kroz projekt pomoći u kući, koji se provodi zajedno s CK grada Ivanca.

-Pred nama je novo vrijeme. Puno je izazova, ali i prilika, Uvjeren sam da kao i do sada, zajedničkim radom i punog srca možemo puno ostvariti. Uvjeren sam da ću u tome imati podršku vijećnika, bez obzira iz koje su stranke jer nam je svima zajednička ljubav prema zavičaju, odnosno na prvom mjestu briga za općinu  svakog stanovnika naših 16 naselja, zaključio je Klapša, koji je zatim čestitao svim dobitnicima priznanja,  kao i mentorima te učenicima koji su ostvarili zapažene i izvanredne rezultate.

U ime Varaždinske županije okupljenima se obratio predsjednik županijske Skupštine dr, Josip Križanić, koji je najavio daljnju podršku planovima općine, posebice u školstvu i zdravstvu, a uz njega pozdrave su uputili potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac, izaslanica predsjednika RH Zorana Milanovića Melita Mulić te načelnik Općine Beretinec Nikola Žganec.