FOTO Svečana sjednica Petrijanca održana u Zelendvoru, nagrada za životno djelo Zvonku Mikacu Foto: Martin Novosel

FOTO Svečana sjednica Petrijanca održana u Zelendvoru, nagrada za životno djelo Zvonku Mikacu

| 23.6.2022. u 22:34h | Objavljeno u Našim krajem

Pred mnoštvo okupljenih u šatoru kod odmorišta Zelendvor u sklopu općine Petrijanec, danas se održala svečana sjednica povodom Dana općine i blagdana svetog Petra i Pavla. 

- Kao što znate, Zelendvor je, kao i mnoga druga mjesta, bio nekada lovište druga Tita i kada se toga sjetim onda se sjetim tih godina. Iz petrijanečke škole su izlazili đaci koji su u puno većem postotku nego što je to uobičajeno završavali visoke škole pa i doktorate, bili profesori, doktori i priznati glazbenici. Imali smo preko 15 posto visoko obrazovanih ljudi u tim godinama, a i danas isto tako, naša škola je poznata i služi nam na čast, zahvaljujući našoj ravnateljici. Ja sam tih godinam imao pozitivno mišljenje o nama i mislio sam da smo nadprosječno pametni, a s godinama sam shvatio da možda i nismo jer u 30 godina samo tri puta birali lijevu vlast, a šest puta smo birali desnu, ali ipak smo pametniji od prosjeka Hrvatske jer je Hrvatska samo dva puta birala lijevu vlast - rekao je na početku svečane sjednice Općine Petrijanec, predsjednik općinskog vijeća Petrijanca, Martin Evačić.

Svecana_sjednica_Petrijanec_22.jpg

Martin Evačić

I dok se u pomalo šaljivom tonu obratio predsjednik općinskog vijeća, načelnik Željko Posavec je naglasio mnoge projekte koji su pokrenuti za vrijeme njegovog mandata.

- Drago mi ja da nakon godinu dana, nakon izbora, mogu sažeti projekte i programe koje smo napravili u ovih godinu dana. Puno smo radili na komunalnoj infrastrukturi. Predsjednik vijeća je rekao da se ne bavimo visokom politikom jer se lokalna politika više svodi na rješavanju takvih problema. Aglomeracija koju provodi tvrtka Varkom privela se konačno kraju. Projekat je vrijedan 37 milijuna kuna i mislim da je to najveći infrastrukturni projekat  kojeg je imala općina Petrijanec na svojem području. Napravljeno je ukupno 760 priključaka od 1100 domaćinstva, znači dvije trećine. Novac je nabavljen iz europskog kohezijskog fonda, a općina je imala svoj udio oko 3,2 milijuna kuna. Imamo još dvije nerazvrstane ceste koje moramo asfaltirati i konačno možemo reći nakon tri godine da smo opremljeni sa cijelom komunalnom infrastrukturom što se tiče vodovodne, kanalizacijske mreže, električne mreže i ostalog što je potrebno - naglasio je Posavec u svom govoru.

Svecana_sjednica_Petrijanec_23.jpg

Željko Posavec

Naravno, svečana sjednica je ujedno bila prigoda da se podijele zahvale i priznanja svim zaslužnim građanima i građankama općine pa su tako dodijeljena priznanja "Zipki" - udruzi udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije koja djeluje u općini već 15 godina, Mladi u Petrijancu za 15 godina djelovanja, "Konj, moj prijatelj" općine Cestica, Petrijanec, Sračinec i Vinica za 15 godina djelovanja te Sportsko ribolovnoj udruzi općine Petrijanec za također 15 godina djelovanja.

Nagrađeni su i mladi za njihove školske, srednjoškolske i fakultetske uspjehe. Među studentima su nagrađeni Sandra Bedenik (Umjetnička akademija Split), Elena Čokor (Fakulteta za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru) te Zoran Jambrek (Medicinski fakultet Rijeka). Za srednješkolske uspjehe su nagrađeni Lorena Križmarić, Sebastian Melinček i Jona Vidović dok su za osnovnoškolske uspjehe nagrađeni Julija Vinceković i Marta Klaneček.

Šećer na kraju su bile nagrade Povelja počasnog građanina Općine Petrijanec i Nagrada za životno djelo. Povelju počasnog građanina dobio je Ivan Rukljić dok je nagradu za životno djelo dobio Zvonko Mikac. Ivan Rukljić je za vrijeme domovinskog rata imenovan zapovjednikom obrane Grada Varaždina, dok je Zvonko Mikac dao veliki doprinos u radu DVD-a Petrijanec kojem je pristupio davne 1956. godin, a i dao je veliki doprinos u obnovi Vatrogasnog doma. U ime svih nagrađenih se obratila Bernarda Nada Furjan, predsjednica udruge "Zipka.

Svecana_sjednica_Petrijanec_31.jpg

Bernarda Nada Furjan

- Svako priznanje veseli, a naročito ono koje se dobiva u životnoj vlastitoj sredini čime smo iznimno počašćeni. Svako priznanje nosi sa sobom zahvalnost, odgovornost i poticaj da to opravdamo svojim radom i djelovanjem i u budućnosti. Udruga Zipka na čijem sam čelu 15 godina, u proteklom razdoblju je ostvarila zavidne rezultate na području udomiteljstva, brige o djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Zalažemo se za kvalitetno udomiteljstvo, brinemo o statusu udomitelja i interesima udomljene djece. Ponosimo se što smo prva udruga udomitelja u Hrvatskoj koja je u lokalnoj zajednici organizirala stambene zajednice za mlade koji izlaze iz udomiteljstva. Do sada je u našim stambenim zajednicama zbrinuto 12 mladih osoba - rekla je Furjan.

Svecana_sjednica_Petrijanec_30.jpg

Zvonko Mikac

- Iz mog dugogodišnjeg rad u vatrogastvu imam mnoga sjećanja i bilo je i lijepih dana i teškoća. Financijski je bilo puno teže, ali smo se uvijek snalazili i priređivali zabave te pribavljali opremu tako da smo već među prvima imali najbolji i najmoderniji agregat 1972. U 1973. godini smo već kupili kombi vozilo na kredit za kojeg nam ondašnja općina nije htjela dati garanciju, ali smo se snašli i kredit smo otplatili. U 1983. godini od profesionalne jedinici u Varaždinu dobili jedno staro vozilo cisternu, a sada konačno ove godine smo krenuli u nabavku novog vozila. Općina nam dosta pomaže, kao i lokalna vatrogasna zajednica - rekao je Zvonko Mikac, dobitnik Nagrade za životno djelo.