FOTO S radom počeo Dječji vrtić Vinica, umjesto svečanosti otvorenja samo kratko druženje ispred vrtića Foto: Općina Vinica

FOTO S radom počeo Dječji vrtić Vinica, umjesto svečanosti otvorenja samo kratko druženje ispred vrtića

VV | 1.9.2020. u 13:09h | Objavljeno u Našim krajem

U rekonstruiranom i dograđenom prostoru danas je s radom započeo Dječji vrtić Vinica, ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja čiji je osnivač Općina Vinica. Na području Općine Vinica i do sada je funkcionirala ustanova za predškolski odgoj Dječji vrtić Sreća, u privatnom vlasništvu u kojem je bilo smješteno 65 mališana. Vrtić je koristio općinske prostorije, u zgradi tzv. djevojačke škole koju je 1888. godine dala izgraditi poljska grofica Erdödy rođ. Raczynska, samo za potrebe školovanja djevojčica.

S obzirom na nedostatan prostor jer su potrebe za zbrinjavanjem predškolske djece bile veće, Općina Vinica krenula je u investiciju dogradnje i rekonstrukcije postojeće zgrade u kojoj se vrtić nalazi. Investicija je bila vrijedna 3,6 milijuna kuna pri čemu je Ministarstvo demografije osiguralo 1.030.000 kuna, a ostatak od 2.519.792 kuna čine europska sredstva iz Fonda za ruralni razvoj, osigurana kroz Mjeru 7.4.1.

- Važno je naglasiti kako Općina Vinica nije morala sufinancirati izgradnju vrtića sredstvima iz općinskog proračuna zahvaljujući Vladi ondašnjeg i sadašnjeg premijera Andreja Plenkovića, tadašnjoj ministrici Murganić i ministru Tolušiću, ali treba svakako zahvaliti i sadašnjoj ministrici Vučković - poručili su iz Općine Vinica.

S novim vrtićem zadovoljan je i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

- Ovo je moderan vrtić, kako izvana tako i iznutra i mislim da će naši najmlađi žitelji sa svojim tetama uživati u tim novim prostorima. Moje iskrene zahvale premijeru, bivšoj ministrici i ministru, saborskim zastupnicima i svima koji su čitav projekt podržali, pri čemu je veliki doprinos našeg saborskog zastupnika Anđelka Stričaka i Sunčice Glavak, sada zastupnice u Europskom parlamentu. Hvala i tvrtki Portal i njezinim djelatnicima koji su odradili čitav posao prema planu i ugovorenoj dinamici - poručio je Kostanjevac koji se s predsjednikom Općinskog vijeća Marijanom Mihalićem i zamjenicom Mirjanom Jambriško nakratko družio s roditeljima i djecom ispred ulaza u zgradu vrtića budući da novonastala situacija i primjena epidemioloških mjere nisu dopuštale i službeni blagoslov i svečanost otvorenja.

- Ovo je najljepši dar našim najmlađima od strane Vlade koja u novijoj hrvatskoj povijesti nije nikada izdvojila tako velika sredstva za naše područje. Budući da je tzv. Djevojačka škola počela s radom 10. listopada 1888. godine, mi ćemo pokušati na taj dan napraviti službeno otvorenje i blagoslov, naravno, ovisno od epidemiološke situacije - poručio je Kostanjevac.

Označeno u