FOTO Proslavljen Dan općine Beretinec: "Mi smo tu zbog svojih mještana" Foto: VV

FOTO Proslavljen Dan općine Beretinec: "Mi smo tu zbog svojih mještana"

| 14.9.2022. u 21:20h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća danas je proslavljen Dan općine Beretinec - blagdan Uzvišenja Svetoga Križa.

Brojne okupljene uzvanike u u Lovačkom domu "Trčka Šaulovec" pozdravili su predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Kapeš i načelnik Nikola Žganec, koji su izdvojili najvažnije projekte realizirane u općini Beretinec u proteklih godinu dana.

svecana_sjednica_beretinec_2022__2_of_42_.jpg

Predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Kapeš kazao je kako, u odnosu na prošlu godinu kada su više mogli govoriti o planovima jer je nova općinska vlast na čelu Beretinca bila svega nekoliko mjeseci, danas mogu puno više govoriti o onome što je odrađeno.

Stipendije svim redovitim studentima

- Ove godine prvi put smo donijeli odluku prema kojoj će stipendije dobivati svi redoviti studenti s područja općine. Prvi put smo donijeli i pravilnik o stambenom zbrinjavanju mladih na temelju kojeg smo raspisali natječaj te će ovih dana biti potpisani ugovori sa šest mladih obitelji koje ostaju ili dolaze u našu sredinu, a u najavi imamo još toliko koji se planiraju javiti do kraja godine ili početkom iduće – najavio je Kapeš i dodao kako su ovo stvari koje, uz niz drugih mjera i podizanje standarda, čine Beretinec općinom poželjnom za život.

svecana_sjednica_beretinec_2022__22_of_42_.jpg

Naglasio je i kako je u suradnji sa susjednim općinama Vidovec, Sveti Ilija i Gornji Kneginec osnovana Turistička zajednica "Varaždinski bregi" koje će, prema njegovim riječima, sasvim sigurno obogatiti turizam općine Beretinec.

- Kada govorimo o turizmu moramo spomenuti dvorac Šaulovec te zahvaliti Varaždinskoj županiji na njenim ulaganjima u ovaj biser šireg našeg kraja – zaključio je Kapeš.

Načelnik Nikola Žganec istaknuo je kako je unazad godinu dana Općina Beretinec bila iznimno uspješna u povlačenju financijskih potpora od raznih institucija. Tako su na području općine završili ili su u tijeku radovi vrijedni više od 4 milijuna kuna, što su za malu sredinu poput Beretinca značajna sredstva.

svecana_sjednica_beretinec_2022__24_of_42_.jpg

- Naša svakodnevica su modernizacije i izvanredna održavanja nerazvrstanih cesta, programi zaštite kulturnih dobara, sanacije klizišta izgradnjom potpornog zida, ulaganja u sportsku infrastrukturu, izgradnja novih propusta, uređenja vodotoka, novi elektrovodovi, modernizacija i produžeci javne rasvjete, proširenja vodovodne mreže, ulaganja u poljske putove, uređenja javnih površina – rekao je načelnik Žganec te dodao kako Općina ulaže značajna sredstva i u ono najvažnije, svoje mještane.

"Obrazovanje je važno"

Među ostalim, napomenuo je, Općina izdvaja sredstva za rad udruga, ulaže u predškolski odgoj, sufinancira aktivnosti u školama, stipendira učenike i studente, roditeljima pruža financijsku pomoć i dodjeljuje bespovratne potpore mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja, što je dokaz da je socijalno osjetljiva općina koja vodi brigu o svojim ljudima i uspostavlja poticajno kruženje.

- Općina Beretinec ubuduće će stipendirati više učenika i studenata sa svog područja. Obrazovanje nam daje svijest o životu oko nas, priprema nas za život, pomaže nam izgraditi mišljenja i pruža nam nove perspektive. Obrazovanje je važno, to je činjenica. Nažalost, ono je i skupo. Stoga Općina Beretinec isto tako ima niz mjera pomoći mladima i roditeljima – dodao je načelnik.

svecana_sjednica_beretinec_2022__16_of_42_.jpg

S obzirom da je ovo prvi mandat općinske vlasti, načelnik Žganec napomenuo je kako imaju volje, snage, a vjeruje i znanja da svojim trudom i zalaganjem još brže ulažu u komunalnu, prometnu, vodoopskrbnu i telekomunikacijsku infrastrukturu.

- Želimo jačanje gospodarske konkurentnosti, podizanje sustava odgoja i obrazovanja, da pružamo sveobuhvatnu socijalnu zaštitu, da razvijamo sport, kulturu i turizam, da mladim obiteljima pomažemo u skladu svojih mogućnosti i da ne zaboravimo na naše umirovljenike. Mi smo tu zbog svojih mještana, a Općina Beretinec ima potencijale koje može i mora iskoristiti te se nadam da ćemo zajedničkim snagama i timskim radom uspjeti realizirati zacrtane ciljeve – zaključio je Žganec.

"Šaulovec - pravi bombončić"

Čestitke u povodu Dana općine okupljenima i svim mještanima uputio je i župan Anđelko Stričak istaknuvši da na području općine ima puno investicija i da se općina razvija na svim područjima.

- Sam smještaj općine Beretinec je specifičan, oslanja se na Grad Varaždin, tako da u ovom nizinskom dijelu prema Varaždinu grade poduzetničku, odnosno gospodarsku zonu koja se jako dobro razvija. Briježni dio je posvećen uzgoju voća, povrća i vinogradarstvu, a u posljednje vrijeme građani i OPG-ovi sve više uređuju svoje objekte kao kuće za odmor. To nas, naravno veseli, a pogotovo ovaj naš turistički "bum" – izjavio je župan.

svecana_sjednica_beretinec_2022__28_of_42_.jpg

- Kruna svega bit će uređenje dvorca Šaulovec u Europski talent centar. Ove smo godine započeli s uređenjem vanjskog dijela stolarije i jednim dijelom krovišta, ali kad se dvorac privede svrsi, bit će pravi "bombončić" - zaključio je Stričak.

U ime gradonačelnika i načelnika Dan općine je čestitao načelnik općine Petrijanec, Željko Posavec. Naglasio je da su rezultati u općini impresivni, budući da investicije uvelike nadmašuju izvorni dio proračuna.

- Mlada ekipa u Općini ima volje, želje i htijenja. Nije propustila niti jedan natječaj, nije propustila osigurati sredstva EU fondova za ulaganje na području općine i vjerujem da će tako biti i dalje – završio je Posavec.

svecana_sjednica_beretinec_2022__26_of_42_.jpg

Državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Tomislav Paljak pridružio se čestitkama. I on je naglasio vidljive rezultate ulaganja i realizacije projekata na području općine, a posebno je istaknuo socijalnu osjetljivost u radu Općine što se očituje kroz niz mjera namijenjenih mladim obiteljima, djeci, učenicima, studentima.

svecana_sjednica_beretinec_2022__27_of_42_.jpg

Uručena općinska priznanja

Svečana sjednica bila je prilika za dodjelu priznanja zaslužnim mještanima koji su svojim dostignućima doprinijeli razvoju Općine Beretinec. Tako su priznanja za iznimna dostignuća u proteklom razdoblju dodijeljena Katarini Valentak, Mariji Žimbrek, Idi Horvatić, Marti Kapeš, Mihaelu Šinku, Petru Njegovcu, Klari Požgaj, Lani Tomašković i Niki Vidiću, a ovogodišnje priznanje za doprinos ugledu i promociji općine Beretinec u zemlji i svijetu otišlo je u ruke Lane Šćukanec.

svecana_sjednica_beretinec_2022__37_of_42_.jpg

Načelnik Žganec na kraju je sjednice županu Stričaku uručio sliku dvorca Šaulovec, koju je naslikala mlada slikarica Marija Pongrac, kao zahvalu za ulaganja na području općine Beretinec i u dvorac Šaulovec.

svecana_sjednica_beretinec_2022__38_of_42_.jpg

Više fotografija sa svečane sjednice pogledajte u fotogaleriji:

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci