FOTO Radovi u goricama mogu početi: u vinogradima Šafran Vincekovo obilježeno uz pjesmu i veselje! Foto: Grad Novi Marof

FOTO Radovi u goricama mogu početi: u vinogradima Šafran Vincekovo obilježeno uz pjesmu i veselje!

VV | 21.1.2023. u 18:00h | Objavljeno u Našim krajem

Novomarofska Udruga vinogradara i voćara "Pinta” danas je, već tradicionalno, obilježila Vincekovo, a ovogodišnja proslava održala se u vinogradima Šafran u Radešiću, u općini Breznički Hum.

Vinogradari udruge "Pinta", u suradnji s Vinarijom Šafran, općinama Breznički Hum i Breznica, LD "Lisac“, DVD-om Ščepanje i Udrugom "Starinski žmaki“ blagdan sv. Vinka obilježili su druženjem uz vinski i lovački gulaš, kobasice, špek i jeger na ražnju, kuhano i svježe vino, a za dobar štimung pobrinuo su se "Fiškali". Prije same veselice kod kapelice bl. Alojzija Stepinca i Nevine dječice u Radešiću velečasni Ivica Šestak, župnik župe Visoko blagoslovio je vinograde i vinogradare, a uslijedila je prigodna ceremonija rezidbe trsa prema Križevačkim štatutima u vinogradu Stjepana Šafrana koju je predvodio mešter Krunoslav Čolo.

GNM_Vincekovo_2023_16.jpg

Počasni predsjednik Udruge Dragutin Košćak naglasio je kako su prošle godine na snazi još bile epidemiološke mjere te izrazio zadovoljstvo što ove godine nema nikakvih ograničenja.

- Ova manifestacija označava početak radova u vinogradima, a oni se odnose na rezidbu. Mi u Udruzi trudimo se tu tradiciju očuvati kao i sve ostale vinogradarske običaje poput podizanja klopoca ljeti u sklopu Lovrečeva, kao i u jesen kada su berbe gotove i kad mošt odvrije i prelazi u vino koje tada krstimo. To su glavni tradicijski blagdani koji su se u narodu udomaćili i naša je zadaća da ih očuvamo – rekao je Košćak te se osvrnuo na neizvjesne vremenske prilike i potencijalne posljedice koje one mogu imati na vinovu lozu.

GNM_Vincekovo_2023_11.jpg

- Nedavnih +15 stupnjeva usred zime nikako nije poželjno. Dobro je da se sada temperatura snizila kako sokovi ne bi krenuli prerano, a tu je i opasnost od mrazova do kojih kasnije može doći koji bi smrznuli već potjerale listiće i cvjetove što nikako ne priželjkujemo – objasnio je Košćak.

Proslavu nije propustio ni gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač koji je pohvalio "Pintu” što dugi niz godina održava ovu prekrasnu tradiciju "živom”.

- Ovo je velik dan za svakog vinogradara, a i za stanovnike šireg novomarofskog područja kojima je ta tradicija vrlo važna. Stoga će u Gradu ovakve manifestacije – poručio je.

GNM_Vincekovo_2023_18.jpg

Da je tradicija uzgoja vinove loze i proizvodnje vina duboko ukorijenjena na području Varaždinske županije potvrdio je i predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić.

- Varaždinska županija danas je izuzetno bogata vinska regija iz koje stižu neka od najkvalitetnijih i najnagrađivanijih vina u svijetu. Da su naša vina kvalitetna to smo znali, ali potvrdu smo dobili na najprestižnijem svjetskom natjecanju Decanter održanom u Londonu gdje je Varaždinska županija, u rekordnoj konkurenciji od preko 18.000 uzoraka vina iz 54 države, osvojila ukupno 38 medalja, a po broju medalja i priznanja druga smo najuspješnija županija u Hrvatskoj, odmah iza Istarske – rekao je Križanić dodavši kako na takvim rezultatima treba zahvaliti domaćim vinogradarima i vinarima koji ulažu u sebe, u svoje znanje, opremu. Nadam se kako će sv. Vinko i ove godine čuvati naše vinograde od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i svega drugog što vinogradu može naštetiti i neka nam u ovoj godini urod bude još bolji, a vino još kvalitetnije – zaključio je Križanić.

Podršku Udruzi vinogradara i voćara "Pinta“ daju i iz novomarofske Turističke zajednice, a Renata Horvatić čestitala im je na još jednoj uspješnoj organizaciji ove manifestacije kojom Udruga doprinosi pozitivnoj turističkoj slici Grada Novog Marofa. Program su dodatno obogatili i marofski kuburaši "Grebengradske haramije“ sa svojim glasnim pucanjem, Udruga "Potkalnički plemenitaši“, Limena glazba "Sv. Martin“ iz Brezničkog Huma i Udruga umirovljenika "Prigorčica“ iz Breznice.

GNM_Vincekovo_2023_14.jpg