FOTO Pobratimile se općine Maruševec i Rogatec, najavljena buduća suradnja

| 1.10.2017. u 15:01h | Objavljeno u Našim krajem

Damir Šprem, načelnik Općine Maruševec, danas je u prostorijama Općine Maruševec sa slovenskim kolegom Martinom Mikoličem, načelnikom Općine Rogatec, potpisao Povelju o bratimljenju tih dviju općina.

Potpisivanje povelje je, naime, tek dio aktivnosti u sklopu projekta „Uzroci, učinci i posljedice migrantskog vala na EU i uloga građana“ koji su te dvije općine u prvoj polovici ove godine prijavile na program „Europa za građane“.

- Na tragu višegodišnje dobre suradnje naših kuburaških udruga, prijateljsku općinu Rogatec smo prilikom prijavljivanja na program zamolili da zajedno sudjelujemo u tom projektu i potpisivanjem povelje o bratimljenju vjerujem da ćemo u budućnosti još intenzivnije surađivati, i to ne samo u kuburaškim natjecanjima već i u kulturnim događajima, za što smo već danas izmijenili neke ideje. Usto, moguća je i gospodarska suradnja, ali i suradnja ostalih segmenata civilnog društva - naveo je Šprem.

Dvije općine, dodao je, ne mogu promijeniti nacionalnu politiku svojih država, no u svojim sredinama mogu pridonijeti zajedništvu između država, barem na lokalnoj razini.

S njime se složio i Mikolič.

- Veseli me što naša i vaša društva surađuju i također se nadam da će se suradnja i pojačati. Naime, naše su zemlje u Europskoj uniji, financijska sredstva su na raspolaganju i tu vidimo mogućnosti sudjelovanja obje općine na još nekim projektima koji će koristiti i vašoj i našoj općini - poručio je načelnik Općine Rogatec.

Mario  Klapša, zamjenik načelnika Općine Maruševec, dodao je pak kako je u sklopu projekta „Uzroci, učinci i posljedice migrantskog vala na EU i uloga građana“ općina ovoga vikenda ugostila goste iz Slovenije te su zajedno jučer sudjelovali na seminaru i okruglom  stolu, a održano je i otvorenje Interkulturalnog događaja-sajma te je održana i izložba dječjih likovnih i literarnih radova djece iz OŠ Maruševec i OŠ Rogatec.

- Na jučerašnjem seminaru i okruglom stolu okupljeni su iznijeli svoja razmišljanja na temu migrantskog vala i iako ni općina Maruševec ni općina Rogatec nisu bili u središtu migrantskog vala, svoja razmišljanja i prijedloge pretočit ćemo u dokument i uputiti ga našem hrvatskom Predstavništvu Europske komisije kako bismo kao građani utjecali na stvaranje društva jednakih šansi, naročito za vrijeme migrantske krize, ali i ostalih - pojasnio je Klapša.

eu logotipovi

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci