FOTO Općina Veliki Bukovec: Uručene naknade roditeljima novorođenih i božićnice studentima Foto: Općina Veliki Bukovec

FOTO Općina Veliki Bukovec: Uručene naknade roditeljima novorođenih i božićnice studentima

Varaždinske vijesti | 31.12.2022. u 11:28h | Objavljeno u Našim krajem

Da ulaganje u najmlađe u Općini Veliki Bukovec nije samo mrtvo slovo na papiru potvrđeno je još jednom.

Naime, načelnik Franjo Vrbanić krajem prosinca priredio je prijem za roditelje novorođenih i studente i dodijelio im novčanu pomoć. Općina je već tradicionalno roditeljima novorođene djece dodijelila novčanu naknadu u iznosu od 3.000 kuna, a svojim redovnim i izvanrednim studentima božićnicu u iznosu od 1.000 kuna.

Kako je naglasio načelnik Vrbanić, riječ je o mjerama kojima nastoje zadržati svoje stanovništvo. U odnosu na 2021. godinu, novčana naknada za roditelje novorođenih povećana je za 500 kuna, dok je 2023. godine u planu i povećanje iznosa jednokratne novčane pomoći koju Općina dodjeljuje svim svojim studentima, kako redovnim tako i izvanrednim, a jedini limit su godine.

- Imamo 10-ak rođenih. Prvi put imamo više dječaka nego djevojčica, 8 naprema 2. I dalje ćemo nastaviti s tom tradicijom kako bi mladi vidjeli da razmišljamo o njima. Ovih 3.000 kuna je simbolično, no sigurno pomaže kućnom budžetu, posebno kada imate malu bebu. Ove godine imamo 30 studenata, manje nego prošle godine otkad dijelimo ovu jednokratnu novčanu pomoć, ali to je neminovno jer se rađa sve manje djece. No, ja se nadam da će se taj trend uskoro promijeniti, a i sama Općina Veliki Bukovec razmišlja o tome – pojasnio je načelnik Vrbanić.

Inače, ovo nisu jedine demografske mjere koje Općina provodi. Tako značajna sredstva ulaže u predškolski odgoj, pa roditeljima svojih vrtićaraca financira gotovo 70 posto ekonomske cijene vrtića, dok djeci koja pohađaju vrtiće izvan Općine financira 700 kuna mjesečno.

- Imamo u planu i proširenje vrtića. Sljedeće godine ulažemo u energetsku učinkovitost vrtića za što smo dobili sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Javna nabava je gotova i s radovima najvjerojatnije krećemo odmah početkom godine. Razmišljamo i o smanjenju troškova, ali i o zaštiti prirode – poručio je Vrbanić.

Jedan od roditelja koji je primio jednokratnu novčanu pomoć potvrdio je kako su im ova sredstva koja im Općina dodjeljuje velika pomoć.

- Svaka kuna dobro dođe. Za sljedeću godinu si želimo još djece i puno zdravlja – rekao je roditelj novorođenog djeteta.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci