FOTO Općina Bednja slavi svoj dan, Cvetlin i Vrbno dobili najljepše trgove na radost svih mještana Foto: Općina Bednja

FOTO Općina Bednja slavi svoj dan, Cvetlin i Vrbno dobili najljepše trgove na radost svih mještana

VV | 10.5.2023. u 16:20h | Objavljeno u Našim krajem

U povodu Dana općine Bednja, a prije same svečane sjednice, danas su otvorena dva nova trga: u Cvetlinu i Vrbnom. Trg u samom središtu Cvetlina daje novi izgled vizuri samog naselja poznatog kao mjesta dugogodišnje tradicije održavanja autohtonog Etno-festivala i njegovanja kulture i običaja čitavog bednjanskog kraja.

- Naš Cvetlin i svi njegovi mještani zaslužili su dobiti novi i lijep trg koji će sasvim sigurno dodatno urbanizirati naselje, podići kvalitetu života mještana i doprinijeti razvoju naselja. Bez sumnje ovaj trg postat će središnje mjesto okupljanja i održavanja raznih manifestacija i festivala po kojima je Cvetlin i poznat – rekao je načelnik Općine Bednja Damir Poljak.

Opcina_Bednja_-_Trg_Cvetlin_10.jpg

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije prepoznalo je vrijednost projekta izgradnje trga u naselju Cvetlin i u sklopu ovogodišnjeg programa podrške brdsko – planinskim područjima dodijelilo je Općini Bednja 500.000 kuna, odnosno 66.361 eura za realizaciju tog projekta dok je ukupna vrijednost radova 1,5 milijuna kuna, odnosno gotovo 200.000 eura.

Opcina_Bednja_-_Trg_Cvetlin_1.jpg

Da je ova sada puno ljepša vizura Cvetlina primijetio je i župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak, koji je i otvorio trg.

- Trg će biti svakako dodatni vjetar u leđa za održavanje raznih manifestacija, kao što su “Svibanjske noći" i Etnofestival u Cvetlinu, jedan od najdugovječnijih i najprepoznatljivijih festivala ovog kraja. Tih dana je Cvetlin centar lijepe nam i drage riječi kaj. Sada će trgom odzvanjati domaća popevka i domaća riječ i češće, što je u današnje vrijeme itekako važno i vrijedno - poručio je župan koji je otvorio i trg u Vrbnu, u koji je uloženo nešto više od 132.000 eura.

- Neka trg bude mjesto iz kojeg će se čuti taj najinteresantniji, najmelodičniji i najkompliciraniji govor kajkavskog narječja – bednjanski jezik koji je upisan kao nematerijalno kulturno dobro RH - rekao je župan.

Opcina_Bednja_trg_Vrbno001.jpg

Načelnik Poljak istaknuo je kako otvaranje dva nova traga najbolje pokazuje kako se prema svim naseljima u Općini Bednja odnose s jednakom pažnjom.

- Ovaj trg, osim što je pravi ukras mjesta Vrbno, podiže standard života, ali ovime šaljemo snažnu poruku, da nam je cilj maksimalni daljnji razvoj općine i zadržavanje mladih ljudi da ostaju ovdje na svojoj zemlji - poručio je načelnik Poljak.

Opcina_Bednja_trg_Vrbno002.jpg

Najavljeno je i kako je u pripremi novi rječnik bednjanskog govora koji će biti svojevrsni nastavak čuvene dijalektološke studije koju je još 1956. godine napisao Jedvaj.