FOTO Održana svečana sjednica Općine Vinica, Štimec poručio: "Vinici vraćamo stari sjaj"

VV | 21.4.2022. u 20:17h | Objavljeno u Našim krajem

U Općini Vinica danas je održana svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana općine. Uz domaćine, predsjednika Općinskog vijeća i saborskog zastupnika Predraga Štromara te načelnika Općine Vinica Branimira Štimca, na sjednici su bili brojni uzvanici, saborske zastupnice Barbara Antolić Vupora i Nadica Dreven Budinski, ujedno i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i varaždinskog župana, general Mladen Markač, brigadni general Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika Vlade, varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj u ime gradonačelnika, načelnik susjedne Općine Petrijanec Željko Posavec kao izaslanik predsjednika RH, Daniel Grbić,  načelnik prijateljske Općine Vinodolske te brojni drugi načelnici i gradonačelnici te predstavnici tvrtki.

Nakon predsjednika Općinskog vijeća Predraga Štromara, načelnik Štimec zahvalio se svim mještanima koji su mu dali povjerenje da vodi lijepu i malu općinu s oko 3000 stanovnika bogate povijesti.

- Župa svetog Marka u Vinici prvi put se spominje 1334. godine, DVD Vinica jedno je od najstarijih vatrogasnih društava u Varaždinskoj županiji, prvi automobil na prostorima bivše Jugoslavije upravo je bio iz Vinice, imamo i prvi snimani film na prostorima Hrvatske "Grička vještica", a vinička vina točila su se na bečkim dvorovima. Imamo i dva akademika na koje se ponosimo, a s ovog područja krenula je obrana naše zemlje u Domovinskom ratu - podsjetio je Štimec.

Podsjetio je na veliku odgovornost i obavezu koju kao načelnik ima prema svim mještanima.

- Kada sam zajedno sa svojim timom preuzeo vlast u Općini željeli smo se upoznati s najvećim problemima. Kada smo pitali komunalnog redara koji su to problemi, on je rekao: "Načelniče, imate samo tri glavna problema: aglomeracija, aglomeracija i aglomeracija”. I doista, gotovo 80 posto vremena potrošili smo na našu aglomeraciju, ali hvala Bogu, i taj projekt lagano ide kraju - rekao je načelnik Štimec i podsjetio na još jedan veliki projekt Općine Vinica, a riječ je o obnovi dvorca Opeka.

- Dosadašnje vodstvo općinu je vodilo dosta dobro. Mi smo sve dobre projekte nastavili i malo smo ih unaprijedili, tako da i dalje Općina sufinancira dječji vrtić s preko milijun kuna, a u prosincu smo svim našim roditeljima poklonili besplatan vrtić. Nismo zaboravili ni osnovnu školu i prvo što smo napravili omogućili smo da učiteljice u produženom boravku rade na neodređeno vrijeme, tako da roditelji više ne moraju brinuti hoće li taj program ići dalje. Podupiremo sve programe koji se provode u školi, subvencioniramo prijevoz srednjoškolcima, a uveli smo i nagradu od 200 kuna za poticanje odličnih učenika da i dalje budu odlični. Nagrađujemo i naše najuspješnije studente, kojih na području općine imamo 50-ak, a tu je i briga za branitelje te najavljujem da ćemo nastaviti tradiciju posjeta na spomen obilježje u Jarmini u znak sjećanja na Mladena Kasuna. Brinemo i o našim umirovljenicima koji su dobili božićnice i uskrsnice. Ne smijemo zaboraviti kako brinemo i o onim najmlađima. Za prvo dijete Općina Vinica roditeljima isplaćuje potporu u iznosu od 5000 kuna, za drugo dijete 6000 kuna, treće 7000 kuna, a za svako sljedeće dijete je 1000 kuna više – rekao je.

Uz osnivanje turističke zajednice zajedno s još pet općina, pred vodstvom Općine Vinica je uređenje svih prometnica, groblja u Marčanu s preko 850.000 kuna, uređenje stambene zone za mlade i uređenje i proširenje Anine ulice.

- Hvala svima koji pomažu da se Vinica razvija, da ide naprijed, direktorima javnih poduzeća, Varkomu, Čistoći, HEP-u i ŽUC-u. Nakon završetka projekta aglomeracije i centra kompetentnosti Vinici će se vratiti stari sjaj - rekao je načelnik Štimec i svim mještanima čestitao Dan općine.

U sklopu svečane sjednice održana je i dodjela nagrada najuspješnijim studentima. Nagrađeni su Paola Majer i Neven Boltek, dok su javna prizinanja dobili Udruga UMAMI te Perica Kostanjevec. Također, posthumno je dodijeljena i nagrada za životno djelo Marijanu Kostanjevcu, dugogodišnjem načelniku koji je Općinu Vinica vodio punih 19 godina, a preuzela ju je njegova supruga Božena.

Kako je bilo na svečanoj sjednici i tko je sve uveličao svečanost pogledajte u fotogaleriji Krešimira Đurića.