FOTO: Obilježeno 125 godina vatrogastva u općini Visoko: "Prvi koraci bili su teški, ali uspješni"

| 6.5.2018. u 13:40h | Objavljeno u Našim krajem

Postrojavanjem postrojbi i mimohodom te svečanom sjednicom proslavljena je 125. obljetnica osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Visoko, jednog od najstarijih dobrovoljnih vatrogasnih društava na području Varaždinske županije, ali i šire.

Naime, kako je podsjetio Ivan Heged čitajući referat o radu i djelovanju Društva, na osnivačkoj skupštini 1. rujna 1893. godine bilo je 26 članova koji su osnovali ovo Društvo, a pod predsjedanjem tadašnjeg učitelja Antuna Mušića izabrano je prvo vodstvo. Činili su ga Antun Mušić, Mirko Hadrović i Antun Šivak. Prvi koraci bili su teški, ali uspješni.

- Mukotrpan je put od osnivanja jednog društva i stjecanja statusa kakvog Društvo ima danas – zaključio je Heged, dodajući da je svaka godina nosila svoje probleme i potrebe, ali Društvo nije stalo ni u jednom trenutku, razvijalo se prateći tehnološki napredak, osposobljavali su se članovi, a osobito su ponosni danas na velikom broju mladih članova koji su im garancija da će Društvo opstati i u budućnosti.

Nakon iscrpnog izvješća o radu Društva sve prisutne je pozdravio predsjednik DVD-a Visoko, Marijan Marenčić te su se gostima obratili i župan Varaždinske županije, Radimir Čačić, saborski zastupnik Anđelko Stričak, zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Ivica Labaš i brojni drugi uzvanici čestitajući domaćinima na velikoj obljetnici.

Proslavu 125. obljetnice osnutka Društva svojom su nazočnošću uveličali i predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Alen Runac, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Videc Zvonko, predsjednik Vatrogasne zajednice općine Visoko Miroslav Geček, počasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Pošta Vinko, predstavnici Vatroprometa, predstavnici Vatrogasne zajednice Grada Novog Marofa, predstavnici JVP-a grada Varaždina, predstavnici brojnih vatrogasnih društava: DVD Odra, DVD Hrašće, Hrašćina Trgovišće, Kolarec, Ljubešćica, Klenovnik, Presečno Visočko, Sudovec, Kamenica, Drašković, Remetinec, Šćepanje, Komin, Radešić, Breznički Hum, Breznica, Čanjevo, Đurinovec, Novi Marof, Bisag, Brstec te predstavnici Udruge dobrovoljaca Domovinskog rata.