FOTO Nastavljena tradicija Fašnika v Svibovcu

VV | 2.3.2022. u 18:30h | Objavljeno u Našim krajem

U Svibovcu Podravskom nastavljena je tradicija duža od 150 godina. Jučer je naime održan Fašnik v Svibovcu, koji je ponovno na ulice izvukao mnogobrojne mještane i njihove goste. I dok mnoga druga mjesta svoje poklade održavaju i više tjedana unaprijed, u Svibovcu Podravskom je sve po pravilu - fašnik je u utorak, dan prije Pepelnice kojom započinje korizma.

Fašnik je održan u organizaciji Udruge za očuvanje starih običaja Črepičar iz Svibovca Podravskog. I ove se godine skupilo više stotina Svibovčanaca i njihovih gostiju u centru mjesta. Fašnička povorka bila je malo manja od uobičajene, jer nisu nastupila djeca, ali uz organizatore tu su bili i članovi KUD-a Benedikt te Petranski kurenti iz Petrijanca.

Program Fašnika v Svibovcu odavno je poznat - tradicionalno svibovsko vjenčanje. U njemu sudjeluju samo muškarci, a tako je bilo i ove godine. Nije nedostajalo smijeha i šale na vlastiti račun, a u spelanciji nisu ostali nedodirnuti i mnogi poznati i manje poznati Svibovčanci i Srakari.

Ranije toga dana članovi Udruge Črepičar posjetili su Područnu školu u Svibovcu i počastili učenike i učitelje krafnama, a članovi Udruge maškara Črna sraka posjetili su dječji vrtić Bambi Sračinec i darivali djecu.