FOTO Na Danima ljeta u Trnovcu za svakog ponešto, načelnica Vitković: "Svi su dobrodošli!"

VV | 6.8.2021. u 09:14h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Proštenjem Majke Božje Snježne u četvrtak je započela tradicionalna trodnevna manifestacija Dani ljeta u Trnovcu. Manifestacija koja obuhvaća zabavne i vjerske sadržaje, poprimit će i sportski karakter jer se ove godine obilježava jubilarni 75. rođendan NK Trnje Trnovec.

Uz načelnicu Općine Trnovec Bartolovečki Vericu Vitković i predsjednika Općinskog vijeća Dalibora Juraka, otvorenju ove manifestacije prisustvovale su i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec te saborska zastupnica Natalija Martinčević.

OTB_Dani_ljeta_8.jpg

Načelnica Vitković istaknula je kako se ovom manifestacijom slavi velik blagdan, blagdan trnovečke župe Majke Božje Snježne.

– Nastojali smo okupiti što više naših mještana i gostiju iz okolnih mjesta, naravno, koliko su nam epidemiološke mjere dozvoljavale. Dobrodošli su svi, a pripremili smo ponešto za svakoga – rekla je načelnica i posebno istaknula prezentaciju izrade domaće trnovečke makovnjače.

Načelnica je naglasila kako je u općini Trnovec Bartolovečki aktivan velik broj udruga civilnog društva na što je vrlo ponosna jer svi oni doprinose razvoju društvenog i kulturnog života.

– Sve sportske, kulturne, eko i druge udruge koje djeluju na našem području imale su i svoje predstavnike na ovom proštenju i ovim događajima što je znak da ljudima nedostaje druženja i zajedništva. Cilj udruga je međusobno potpomaganje, a u našim udrugama djeluju i mladi i stari. Sport podržava kulturu, kultura ekologiju i sve ide u krug. Zbog toga sam i ponosna što na našem području djeluje tako velik broj udruga – kazala je načelnica Vitković.

OTB_Dani_ljeta_12.jpg

U sklopu Proštenja Majke Božje Snježne u četvrtak se od prijepodnevnih sati u trnovečkoj župnoj crkvi služila sveta misa, a poslijepodne je bilo rezervirano za tradiciju, kulturu, glazbu i dobru hranu.

Naime, u sklopu Dana ljeta Udruga žena Trnovečko srce prezentirala je izradu nadaleko poznate Trnovečke makovnjače, a tijekom poslijepodneva ekipe mjesnih odbora pripremale su gulaš koji se nakon ocjenjivanja besplatno dijelio okupljenim građanima.

Branka Makšan, predsjednica Udruge žena Trnovečko srce, naglasila je kako je Trnovečka makovnjača njihov tradicionalan i autohtoni proizvod koji se prenosi s koljena na koljeno.

– Ovaj kolač koji se na našim prostorima spominje nekih dvjestotinjak godina prepoznatljiv je u cijeloj Hrvatskoj. Sastojke ne tajimo jer su glavni sastojci ljubav i volja – rekla je predsjednica Makšan i dodala kako je cilj njihove prezentacije pokazati mještanima kako se radi ovaj tradicionalan trnovečki kolač.

Posjetitelji su mogli uživati u glazbenom nastupu mališana iz Dječjeg vrtića Zeko, a glazbeni su program dodatno obogatili i nastupi KUD-a Mak Trnovec i Hajdina benda dok je u večernjim satima za dobru zabavu bio zadužen DJ Deel Capo.

U petak u večernjim satima svetom misom u župnoj crkvi započet će ispraćaj hodočasnika koji kreću u Mariju Bistricu.

U sklopu proslave i obilježavanja 75. rođendana NK Trnje Trnovec u subotu posjetitelje očekuje bogat sportski i glazbeni program. Nogometni turnir na stadionu kluba započinje već u jutarnjim satima dok će u poslijepodnevnim satima započeti zabava uz glazbeni program i gosta iznenađenja.