FOTO Među najrazvijenijima u državi: Općina Gornji Kneginec slavi svoj dan Foto: Krešimir Đurić

FOTO Među najrazvijenijima u državi: Općina Gornji Kneginec slavi svoj dan

| 22.7.2021. u 15:03h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća općine Gornji Kneginec, u srijedu je obilježen Dan općine, blagdan sv. Marije Magdalene.

Načelnik Goran Kaniški ovom se prilikom osvrnuo na projekte provedene u proteklom razdoblju te najavio nove. Podsjetio je da je kontinuitet općinske politike i razvoja kneginečkog kraja potvrđen na nedavnim lokalnim izborima.

- Izabran je i novi župan tako da smo nakon dugo godina dobili vertikalu vlasti pa Općina ima iskrenog partnera u županijskoj vlasti. Ta stabilnost nam je vrlo bitna, što prepoznaju i investitori, ali i zbog projekata koji nam predstoje na općinskoj razini. Unatrag godinu jedan od najznačajnijih događaja svakako je dolazak tvornice Argeta u našu Poduzetničku zonu, a dobili smo još nekoliko investitora. Nedavno smo prodali još dvije parcele, od 6.000 i 12.000 kvadrata našim investitorima, za proizvodnju, a to je ono što kao Općina i favoriziramo, proizvodnju, gdje su nova radna mjesta, gdje se stvara nova vrijednost. Dakle, u samo šest mjeseci ove godine u ruke investitorima dali smo ukupno 60.000 kvadrata za izgradnju proizvodnih pogona. Te investicije u našoj Zoni odavno su nadišle granice naše općine te zapošljavamo i ljude izvan našeg kraja. S otvorenih više od 180 radnih mjesta pomoći ćemo da se tržište radne snage u našoj županiji i dalje razvija - istaknuo je Kaniški.

dan_opcine_gornji_kneginec_21072021_24.jpg

U tijeku je još jedna velika investicija, a to je izgradnja solarne elektrane.

- Radimo i solarnu elektranu od 4 MW na 6 hektara na bivšem odlagalištu otpada, dobivene su sve potrebne suglasnosti. Riječ je o površini koju je Općina dužna još nekoliko godina održavati, u prosjeku je utrošeno pola milijuna kuna godišnje, a sada smo je dali investitoru i za to ćemo čak i dobiti novac - napomenuo je Kaniški, dodavši kako će se time taj prostor revitalizirati i konačno trajno sanirati.

- Tu su i brojne komunalne aktivnosti koje će se provoditi diljem općine, a krećemo i u prenamjenu zgrade bivšeg dječjeg vrtića u Gornjem Knegincu, vrijednosti 5,5 milijuna kuna. Završilo je javno savjetovanje, objavljen je javni natječaj za izvođača radova i investicija će krenuti ove jeseni. Uskoro ćemo otvoriti i vatrogasni dom, što je investicija od šest milijuna kuna - dodao je načelnik, nabrojivši i druge projekte koji slijede, poput izgradnje dvaju kružnih tokova, uz napomenu da će radovi na raskrižju državne ceste D3, Topličke i Vukovarske ulice početi do kraja ove godine.

Sve to razlozi zbog kojih i župan Anđelko Stričak ima samo riječi hvale za Općinu Gornji Kneginec.

- Općina Gornji Kneginec ne samo da je najrazvijenija općina u Varaždinskoj županiji, nego je zasigurno i jedna od najrazvijenih općina u Republici Hrvatskoj. Naravno da jednim većim dijelom zaslugu za to ima i aktualni načelnik Goran Kaniški i njegov tim. Njemu je ovo već šesti mandat, a ako su ga ljudi toliko puta izabrali, to znači da je zaista dobar i uspješan načelnik. Osim ulaganja u komunalnu infrastruktru, koja je u općini Gornji Kneginec zaista na zavidno visokoj razini, bavili su se i drugim bitnim stvarima, a to je otvaranje radnih mjesta. Na području općine postoji jedna od najrazvijenijih poduzetničkih zona koja ima izvoz veći i od pojedinih županija. To je građanima općine G. Kneginec, ali i šire, omogućilo zapošljavanje. Osim toga, vodili su brigu i o društvenoj infrastrukturi, obrazovanju, sportu, kulturi i drugim područjima. Dakle, osim gospodarskog rasta, vodila se briga i o društvenim sadržajima. Na tome im čestitam i naravno da će Općina Gornji Kneginec u Županiji imati sugovornika i da ćemo se uključiti u sve aktivnosti u koje možemo - istaknuo je župan.

dan_opcine_gornji_kneginec_21072021_05.jpg

Dan općine svim mještanima čestitali su i brojni uzvanici, među kojima su bili i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, saborski zastupnici Nadica Dreven Budinski i Siniša Jenkač, načelnik Policijske uprave Varaždinske Predrag Benčić, dekan Veterinarskog fakulteta Nenad Turk, predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić te brojni gradonačelnici i načelnici.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa svečane sjednice nastupila je Ana Novotni, mlada i uspješna kneginečka glazbenica, a uručena su i općinska priznanja. Nagrada za doprinos ugledu i promociji Općine Gornji Kneginec u zemlji i svijetu ove godine dodjeljena je Miljenku Rožmariću. Miljenko Rožmarić profesor je tjelesne i zdravstvene kulture, aktivan sportaš, triatlonac, osnivač, predsjednik i trener u Klubu borilačkih sportova i savate boksa "Omega-gym" Kneginec te hrvatski branitelj - dragovoljac Domovinskog rata, a danas ravnatelj Osnovne škole Kneginec Gornji, u kojoj je zaposlen već 35 godina.

dan_opcine_gornji_kneginec_21072021_27.jpg

Diploma za izvanredna postignuća i predanost u stvaranju stabilnog i poticajnog okruženja za život djece i odraslih korisnika, kao i zalaganje i inovativnost u promicanju udomiteljstva u zajednici, uručena je Mariji Ivanušić iz Varaždin Brega koja se, iako i sama majka petero djece, bavi udomiteljstvom protekle 34 godine, a u tom je razdoblju udomila više od 60 djece.

dan_opcine_gornji_kneginec_21072021_25.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci