FOTO Jura Zeleni uz pjesmu i ples obišao svoj maruševečki kraj Foto: Općina Maruševec

FOTO Jura Zeleni uz pjesmu i ples obišao svoj maruševečki kraj

Varaždinske vijesti | 26.4.2023. u 09:00h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu obilježavanja Dana općine Maruševec i blagdana svetog Jurja, zaštitnika župe i općine, Kulturno-umjetničko društvo Klaruš iz Maruševca organiziralo je manifestaciju Jura Zeleni.

Manifestacija se tradicionalno organizira u suradnji s Općinom Maruševec, udrugama i građanima s područja općine u cilju očuvanja kulturne baštine i tradicije proslave blagdana svetog Jurja, 23. travnja.

Pjesmom i plesom članica i članova KUD-a Klaruš koji 25 godina njeguje i promovira folklornu tradiciju maruševečkog kraja u zemlji i izvan njenih granica započela je ovogodišnja manifestacija, a nastavila se kićenjem Jure Zelenog u dvorištu Etno kuće u Čalincu.

230423-jura-zeleni-marusevec-1_Medium.jpg

Jura Zeleni je potom poveo zavidnu povorku građana i udruga prema naseljima Čalinec, Kapelec, Biljevec, Bikovec, Selnik, Greda i Jurketinec, gdje su dvorišne ograde bile okićene zelenilom, tradicionalno za kućanstva općine Maruševec uoči Jurjeva.

230423-jura-zeleni-marusevec-8_Medium.jpg

Dobro raspoloženi Jura, kojeg je i ove godine utjelovio tajnik KUD-a Klaruš Zlatko Peharda, plesao je cijelim putem okićen granama breze i bršljanom te takav uveseljavao mještane spomenutih naselja koji su ga tom prilikom darivali.

Dolaskom u Jurketinec gdje ga je dočekali mještani i članovi Mjesnog odbora 2 te članice Udruge žena Jurketinec s okrjepom za sve sudionike, za kraj manifestacije uprizoreno je simbolično spaljivanje Jure Zelenoga jer "jurjevski krijes" prema legendi štiti od zla, nečistih sila i bolesti.

Događaj su uveličale i konjske zaprege udruge "Konj moj prijatelj", članovi Kuburaške udruge Maruševec pucanjem iz kubura, kao i članice i članovi KUD-a Klaruš kulturno-umjetničkim programom.

230423-jura-zeleni-marusevec-10_Medium.jpg

Zahvaljujući prekrasnom proljetnom vremenu, u povorci Jure Zelenoga sudjelovali su brojni građani s područja općine te članice i članovi DVD-a Maruševec i DVD-a Donje Ladanje, Kuburaške udruge Maruševec, Udruge Gmajna, Udruge "Konj moj prijatelj”, Udruge žena Jurketinec, Udruge žena Maruša, Udruge Prijatelji Maruševca, Lovačkog društva Fazan, Udruga umirovljenika Maruševec, kao i članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Maruševec.

Povorci su se pridružili načelnik općine Mario Klapša te predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem s vijećnicima, koji ističu važnost očuvanja materijalne i nematerijalne baštine, kojom je Općina Maruševec osobito bogata.

230423-jura-zeleni-marusevec-4_Medium.jpg

- Očuvanje nematerijalne kulturne baštine te razvoj i očuvanje tradicijskih vještina sredine u kojoj živimo odraz je svakog društva, a način na koji brinemo o njima odaje našu svijest o povijesti, njegovanju običaja, naše poštovanje prema starijim generacijama i događajima. Drago nam je da u tome imamo podršku naših građana i udruga, naročito KUD-a Klaruš koji predano radi na očuvanju kulturne tradicije Jure Zelenog, što uz ostalo potvrđuje iz godine u godinu i duljina njegove povorke. Ovo je ujedno najpoznatiji događaj i najočekivanija manifestacija u našem kraju te zahvaljujemo svima koji su se na bilo koji način uključili u njezinu organizaciju - poručuju iz Općine Maruševec.

Fotogaleriju pogledajte u nastavku: