FOTO Interaktivnom izložbom obilježili 45 godina rada Zajednice tehničke kulture Ludbreg

VV | 26.7.2022. u 19:00h | Objavljeno u Našim krajem

Centar za kulturu i informiranje "Dragutin Novak" Ludbreg u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture grada Ludbrega je 22. srpnja u izložbenom prostoru i podrumu dvorca Batthyany otvorio je izložbu starih računala, igraćih konzola, telefona, mobitela, fotoaparata i ostalih starih uređaja i medija. Povod organizacije ove izložbe je obilježavanje 45 godina rada Zajednice.

Zajednica tehničke kulture Ludbreg utemeljena je 18. lipnja 1977. godine. U Osnivačkom odboru bili su: Uglješa Špikić, predsjednik Izvršnog vijeća općine Ludbreg; Josip Tkalec, predsjednik Omladinske organizacije općine Ludbreg; Ivan Marcijan, tajnik Radiokluba Ludbreg; Marijan Sačer, tajnik Auto-moto društva “Božo Leiner” Ludbreg, Vitomir Pavičić, nastavnik tehničkog odgoja u Osnovnoj školi Ludbreg; Rade Špikić, nastavnik fizike i voditelj “Male škole avijacije” u Osnovnoj školi Ludbreg i Josip Kupec, nastavnik tehničkog odgoja u OŠ Veliki Bukovec.

Osnivačka skupina brojila je 55 zastupnika iz svih struktura javnog i društvenog života Općine Ludbreg, te predstavnika klubova i društava koji su djelovali na području tehničke kulture: Mala škola avijacije, Fotoklub, Sportsko ribolovno društvo, Radioklub Ludbreg i Auto-moto društvo “Božo Leiner” Ludbreg.

Od svog utemeljenja Zajednica je inicirala osnivanje udruga tehničke kulture te je organizirala brojne aktivnosti, posebno na području tehničkog stvaralaštva mladih. Kao osobiti doprinos razvoju tehničke kulture potrebno je istaknuti stvaranje prostornih i materijalnih uvjeta za rad Zajednice i udruga tehničke kulture grada Ludbrega.

Svoj rođendan obilježili izložbom koja posjetitelje vodi u tehnološku prošlost

Stara računala i uređaji su već sama po sebi zanimljiva sa svojim nekadašnjim dizajnom, grafikom korisničkog sučelja, igricama, operacijskim sustavima i svemu ostalome što ih čini drukčijim od onoga na što smo navikli, stoga ne čudi da je izložba privukla veliku pažnju.

Mlađi navratiti iz znatiželje, a stariji iz nostalgije

Stariji posjetitelji tom su se prilikom prisjetili prošlosti dok su oni mlađi imali prilike vidjeti i upoznati digitalne uređaje i medije koji su bili osnova za današnje. To je primjerice telefon kojem moraš zavrtiti ručicu prije zvanja, bez tipki, ali i bez touch screena, mobitel s antenom i bez interneta..nešto što je današnjim naraštajima nezamislivo.

Među izloženim uređajima i igraćim konzolama mjesto su pak pronašli Commodore 64C, Amstrad CPC 464, Atari i Orao iz 1984. godine, Varaždinskog izumitelja računala Miroslava Kocijana.

Ono što čini ovu izložbu još zanimljivijom je što je ona interaktivna. Dio izloženih računala je u upotrebi i posjetitelji ih mogu koristiti, odnosno isprobati. Uz to, mogu se ‘vratiti u prošlost’ i zaigrati neke stare računalne igre poput Pacmana, Super Maria, Mortal Kombata i Space Invadersa.