FOTO Dan općine Vidovec: "Razvoj općine u punom je zamahu, a najbitniji su nam ljudi" Foto: Krešimir Đurić

FOTO Dan općine Vidovec: "Razvoj općine u punom je zamahu, a najbitniji su nam ljudi"

| 17.6.2022. u 21:34h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća općine Vidovec danas je obilježen Dan općine Vidovec, a budući da se ujedno slavi i 40. godišnjica osnivanja Nogometnog kluba Nedeljanec, sjednica je održana upravo na prostoru ovog nogometnog kluba.

Uz prisustvo brojnih gostiju i uzvanika, bila je ovo prilika za osvrt na proteklu godinu i nove planove.

- Mogu reći da je Općina Vidovec ne samo u proteklih godinu dana, već posljednjih pet godina, dobila zamah u razvoju komunalne i društvene infrastrukture. U općinu je uloženo više od 110 milijuna kuna, prvenstveno kroz komunalnu i društvenu infrastrukturu, a najbitniji su nam ljudi. Počevši od izgradnje dječjeg vrtića, ulaganja u škole, produženog boravka... tu ulažemo polovicu izvornog proračuna općine, više od 4 milijuna kuna ulazi u predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje - naglasio je načelnik Bruno Hranić.

dan_opcine_vidovec_17062022_3.JPG

Provode se i razne druge demografske mjere.

- Iako po zadnjem popisu stanovnika imamo nešto manje stanovnika, podaci s terena pokazuju drugačije. U zadnje dvije i pol godine na području naše općine izdano je više od 35 građevinskih dozvola, znači da ne samo što mladi ljudi iz naše općine ostaju ovdje živjeti i grade kuće, već dolaze i iz drugih područja i kupuje starije kuće, stoga sam i optimist. Tako smo i pokrenuli potpore mladim obiteljima za izgradnju i dogradnju stambenog prostora, kako bismo im pomogli te da ostanu živjeti ovdje i doprinose daljnjem razvoju općine. Mladi se aktiviraju i na političkom planu, imamo puno mladih vijećnika, znači da i mladi žele učiniti nešto za našu općinu - dodao je Hranić.

Izdvojio je i neke od sljedećih projekata.

- Moram istaknuti da je upravo ovdje, kod igrališta NK Nedeljanec, predviđena izgradnja velikog Sportsko-društvenog centra, prvenstveno zato što ovdje imamo jednu od najboljih nogometnih škola koja je iznjedrila nekoliko hrvatskih reprezentativaca. Planiramo i izgradnju novog protupožarnog centra, radimo i na projektnoj dokumentaciji izgradnje novog centra u Vidovcu, s obzirom na to da je sada smješten uz državnu cestu. Iza općinske zgrade ćemo napraviti kompleks gdje ćemo izmjestiti sve društvene sadržaje i institucije, poput pošte, banke i ostalih. Što se tiče komunalne infrastrukture, zadovoljan sam jer je pri kraju Aglomeracija, investicija od 55 milijuna iz Kohezijskog fonda bit će gotova do kraja godine. Biciklističke staze uz državnu cestu već imamo, a krećemo i u izgradnju nogostupa od Vidovca do Varaždina. Važna nam je i energetska učinkovitost te svake godine moderniziramo javnu rasvjetu i više od polovice općine smo već obuhvatili. Dosta smo uložili i u sigurnost prometa, a na jesen kreće i natječaj za brzu cestu. Prva etapa obuhvaća dio naše općine, naselje Tužno, pa će se i time rasteretiti naše prometnice i povećati sigurnost prometa - napomenuo je načelnik.

dan_opcine_vidovec_17062022_41.JPG

Općina Vidovec sve se više okreće i razvoju turizma.

- Europska smo prijestolnica zelja i centar poljoprivredne proizvodnje ne samo naše županije, već i ovog dijela Hrvatske. Osnivamo turističku zajednicu s općinama Gornji Kneginec, Sveti Ilija i Beretinec, a radimo i na povećanju broja kuća za odmor na području naše općine. Već imamo Etno-kuću u Domitrovcu, a pri kraju je i izgradnja vinskog podruma i kušaonice u Tužnom, koji će definitivno proširiti našu turističku ponudu, uz naše zaštićene proizvode - varaždinsko zelje, vidovečki gibanik i bučino ulje. Mislim da ćemo, u suradnji sa županijskom turističkom zajednicom i turističkim agencijama, sigurno potaknuti ljude i da otvaraju kuće za odmor kako bi imali direktne koristi od dolaska turista u naš kraj - rekao je Hranić.

Predsjednik Općinskog vijeća Krunoslav Bistrović osvrnuo se na rad vijećnika i vijećnica.

dan_opcine_vidovec_17062022_40.JPG

- Ovo mi je treći mandat u Općinskom vijeću, a prvi na funkciji predsjednika Vijeća, i mogu reći da se dobro slažemo i da sve odluke koje su važne za dobrobit općine i njen razvoj donosimo jednoglasno. Mogu pohvaliti rad svih općinskih vijećnica i vijećnika i smatram da svi mještani mogu biti zadovoljni funkcioniranjem Općine. Najponosniji smo na europske projekte, poput ovog za Sportsko-društveni centar u Nedeljancu, preko mjere 7.4.1. Kraju se privodi i projekt aglomeracije, tu su i izgradnja dječjeg vrtića, rekonstrukcija vodovodne mreže i drugi projekti koji su važni za funkcioniranje i život naših mještana - napomenuo je Bistrović.

Među uzvanicima je bila i zamjenica župana Silvija Zagorec, koja i sama dolazi iz općine Vidovec.

dan_opcine_vidovec_17062022_14.JPG

- Iznimno sam zadovoljna razvojem općine Vidovec. Ovo je mjesto gdje bi svatko poželio živjeti. Veseli me da se planira puno investicija i da se kontinuirano ulaže i gradi, jer to mještanima daje sigurnost da će se dići životni standard. Posebno me veseli realizacija projekta aglomeracije, kao i najava izgradnje brze ceste koja će rasteretiti promet kroz Vidovec. Također, drago mi je što se nakon dvije pandemijske godine proslava Dana općine održava u punom angažmanu udruga i mještana. Udruge čine srce i dušu svake općine, čuvaju lokalnu tradiciju i identitet, i na tome im zahvaljujem. Ne smijemo zaboraviti ni na naše vrijedne poljoprivredne proizvođače, koji se ponose krajem iz kojeg dolaze. Oni kontinuirano ulažu u poljoprivrednu proizvodnju i općinu Vidovec čine nadaleko prepoznatljivom, i na tome im zahvaljujem - istaknula je Zagorec te svim mještanima čestitala Dan općine.

dan_opcine_vidovec_17062022_34.JPG

Na sjednici su dodijeljena općinske nagrade i priznanja. Nagrade za izvrsnost dodijeljene su Lauri Šinko, najboljoj učenici OŠ Tužno, i Luki Osredeku, najboljem učeniku OŠ Vidovec. Športskom nogometnom klubu Nedeljanec dodijeljena je nagrada povodom 40 godina postojanja i kontinuiranog rada te promocije Općine Vidovec u području sporta. Dobrovoljno vatrogasno društvo Vidovec dobilo je općinsku nagradu povodom 130 godina postojanja i predanog rada na protupožarnoj zaštiti, Poljoprivredna zadruga "Varaždinsko povrće" dobitnik je nagrade za izniman doprinos u razvoju poljoprivrede na području općine Vidovec, a nagrada za izniman doprinos hrvatskom novinarstvu te za promociju općine Vidovec u Hrvatskoj i inozemstvu dodijeljena je Martinu Lukavečkom. Posebno priznanje za osobitu hrabrost i požrtvovnost u obavljanju dužnosti te spašavanju života građana dodijeljeno je Dejanu Kučko, jednom od dvojice policajaca koji su nedavno spasili dječaka iz kanala HE Varaždin.

dan_opcine_vidovec_17062022_55.JPG

A povodom jubileja NK Nedeljanec, na sjednici su dodijeljena i priznanja za osobiti višegodišnji doprinos u radu kluba. Priznanja su dobili članovi kluba, ujedno i glavni nositelji samog čina osnivanja kluba prije 40 godina: Stjepan Fošnar, ugledni gospodarstvenik, prvi i višegodišnji predsjednik kluba; Slavko Kuščer, nogometaš, trener, nogometni sudac, delegat te prvi trener NK Nedeljanec; Stjepan Pozder, igrač te prvi blagajnik kluba; te Zdravko Rožić, svestrani sportaš, nogometni delegat i prvi tajnik NK Nedeljanec.