FOTO Dan općine Mali Bukovec; realizira se najveći projekt - korištenje geotermalne energije

Varaždinske vijesti | 5.5.2022. u 09:16h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u srijedu, 4. svibnja, u Društvenom domu u Svetom Petru obilježen je Dan Općine Mali Bukovec, blagdan svetog Florijana.

Pozdravivši uzvanike predsjednik Vijeća Zlatko Golec istaknuo je novu strategiju razvoja kao podlogu za velike investicije u budućnosti.

– Ta strategija temelji se upravo na realizaciji velikih projekata u idućih nekoliko godina na našem području. Znamo da se u prošlosti ne živi i da se treba okrenuti budućnosti, a Općina Mali Bukovec ima jasnu viziju. Glavna preokupacija mora biti ono po čemu će Općina biti poznata, što ćemo trajno ostaviti mlađim naraštajima i čime će se naši žitelji i Varaždinska županija ponositi. Zato trebamo iskoristiti prirodna bogatstva i ljepote našeg krajolika – rekao je Golec spominjući prvenstveno proizvodnju električne energije kroz solarne i geotermalne elektrane i turističko-rekreativne sadržaje.

get_hi_media_14.jpg

Načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković u svom je obraćanju posebno spomenuo izdvajanja za odgoj i obrazovanje, socijalu te udruge. Naveo je i kapitalna ulaganja.

– Rekonstrukcija Trga sv. Katarine u Malom Bukovcu ukupne je vrijednosti projekta oko 600.000 kuna, a od Ministarstva regionalnog razvoja dobili smo dva puta po 150.000 kuna. Na Trgu je izgrađeno i dječje igralište, kroz mjeru LAG-a, vrijednosti 235.000 kuna – rekao je Marković.

Među projektima su i hortikulturno uređenje groblja u Svetom Petru, nabava spremnika za odlaganje komunalnog otpada, izgradnja rotora u Svetom Petru. Načelnik Marković spomenuo je i instaliranje sunčane elektrane na Dječjem vrtiću, uređenja društvenih domova u Novom Selu Podravskom i Martiniću te centra naselja Županec. U suradnji s Gradom Ludbregom i ostale tri općine pokrenute su izrade studije razvoja i provedbe integriranog pristupa održivog lokalnog razvoja na području Regije Ludbreg te studije razvoja sustava održivog javnog prijevoza i sustava nemotorizirane mobilnosti, a tu je i izrada sveukupne Strategije razvoja Općine Mali Bukovec. Podsjetio je i na najveći općinski projekt u suradnji s Varaždinskom županijom.

– Do sada kapitalizirana sredstva u tvrtki Bukotermal od 4 milijuna kuna bila su dostatna za provođenje neophodnih aktivnosti kojima želimo sklopiti Ugovor o eksploataciji geotermalnog polja Lunjkovec-Kutnjak. Najvažniji dio u tom postupku, a to je sklapanje ugovora o izradi Glavnih projekata za rekonstrukciju i ispitivanje bušotina Kt-1 i Lun-1 je odrađen i sada su u postupku ishođenje rješenja za obje bušotine, lokacijske dozvole za obje bušotine i na kraju od Ministarstva gospodarstva rudarska dozvola za remont i ispitivanje bušotina. Također, Općina Mali Bukovec je u partnerstvu s Općinom Veliki Bukovec prijavila projekt izrade tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije na raspisani javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ovim projektom bi se sufinancirala izrada projektne dokumentacije za gradnju infrastrukture potrebne za korištenje topline iz geotermalne energije na području Općine Mali Bukovec i Općine Veliki Bukovec. Ukupna vrijednost projekta je više od 255 tisuća eura – kazao je Marković te zahvalio svima koji na projektima surađuju s općinskom upravom, posebno Varaždinskoj županiji.

get_hi_media_13.jpg

Dan Općine Mali Bukovec čestitao je izaslanik premijera i varaždinski župan Anđelko Stričak.

– Svima nam je poznato da je ovo zaista vrijedan i marljiv kraj gdje ljudi puno rade, a to se i vidi. Kada govorimo o nekim investicijama koje smo zajedno proveli s Općinom, to je dogradnja škole u Velikom Bukovcu. Naime, ovo je jedinstven slučaj da dvije općine imaju zajedničku školu. Na tu dogradnju čekalo se 20 i nešto godina, a sada smo uspjeli sve dovršiti te djeca na ovom području imaju mogućnost jednosmjenske nastave – kazao je Stričak te kao najbitniji projekt izdvojio izgradnju geotermalne elektrane, projekt uvršten u Razvojni sporazum za sjever Hrvatske koji je potpisan sa Vladom RH.

– To je bitno radi naše samodostatnosti u energetici i otvaranja novih radnih mjesta, a dobit koji će elektrana ostvariti bit će prihod proračuna i Općine i Županije što će omogućiti daljnje investicije i novi zamah – rekao je župan te dodao kako je suradnja s načelnikom i predsjednikom Općinskog vijeća na zavidnoj razini.

get_hi_media_9.jpg

U ime gradonačelnika i načelnika čestitao je načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić.

– Nadam se ne samo nastavku ovakve suradnje kakvu smo imali dosad, već da će se ona i dodatno intenzivirati. Ne samo s Općinom Mali Bukovec, tu su i općine Sveti Đurđ i Martijanec te Grad Ludbreg, ali i Varaždinska županija. Moram zahvaliti prvenstveno zbog vrtića koji već petu godinu funkcionira kao zajednički – rekao je Vrbanić spomenuvši priče o spajanju Malog i Velikog Bukovca, općina koje imaju puno toga zajedničkog, ističući kako o tome ne odlučuju načelnici već građani.

get_hi_media_10.jpg

Svečana sjednica Općinskog vijeća bila je prilika i za dodjelu javnih priznanja Općine Mali Bukovec. Nagrada za životno djelo dodijeljena je vlč. Stjepanu Berljaku za izniman doprinos u humanitarnom djelovanju, duhovnoj obnovi vjernika i obnovi sakralnih objekata malobukovečkoga kraja te promociji Općine Mali Bukovec.

Plakete Općine Mali Bukovec primili su Štefanija Šerbetar za humanitarno i društveno djelovanje, Ivan Šarec za humanitarno djelovanje, Marija Balija za doprinos u kulturnom, društvenom i humanitarnom životu, Siniša Tkalčec za doprinos u sportskom životu te Bravarija Kralj-Kocijan radi iznimnoga doprinosa gospodarskom i društvenom razvoju.

Priznanje Općine Mali Bukovec dobio je Dejan Frišćić za izniman doprinos društvenom razvoju i promociji Općine Mali Bukovec.

Kulturno-umjetnički program na svečanoj sjednici Općinskog vijeća izveli su učenici osnovne škole Veliki Bukovec, a izložena su djela mlade talentirane slikarice Larise Kovaček, učenice OŠ Veliki Bukovec.

get_hi_media_23.jpg

Program obilježavanja Dana Općine Mali Bukovec nastavlja se u nedjelju, 8. svibnja. U 11 sati u crkvi svete Katarine u Malom Bukovcu bit će sveta misa sa svečanom povorkom vatrogasaca povodom dana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca i Općine Mali Bukovec. Svečanost se nastavlja u 13 sati obilježavanjem 135. godišnjice osnutka DVD-a Mali Bukovec.

U subotu, 14. svibnja, svetom misom i posvetom barjaka od 18 sati u crkvi svete Katarine 55 godina djelovanja obilježit će Udruga obrtnika i zanatlija Općine Mali Bukovec.

Obilježavanje Dana Općine završava u nedjelju, 15. svibnja. Od 9 do 11 sati održat će se humanitarna prodaja kolača u organizaciji članica Udruge žena Mali Bukovec. U 14 sati počet će priredba djece Dječjeg vrtića „Krijesnica“ povodom Majčinog dana, a od 15 sati koncert zbora Udruge umirovljenika i starijih osoba Općine Mali Bukovec te priredba pod nazivom „Naša domačija“. Cijeli će se program održavati u Društvenom domu Mali Bukovec.

Spomenimo na kraju da je 4. lipnja 1870. godine u Malom Bukovcu otvorena Poštarnica. Od tada pa do danas u Malom Bukovcu gotovo bez prestanka djeluje i radi Poštanski ured, a Hrvatska pošta ove godine sva kulturna događanja u sklopu proslave Dana Općine Mali Bukovec sponzorira kao supokrovitelj.