FOTO Aquafest nastavljen Povorkom Rimljana, slijedi atraktivan večernji program Foto: Grad Varaždinske Toplice

FOTO Aquafest nastavljen Povorkom Rimljana, slijedi atraktivan večernji program

Varaždinske vijesti | 3.6.2023. u 15:03h | Objavljeno u Našim krajem

Brojnim zanimljivim radionicama u Malom Parku namijenjenim najmlađima, ali i ostalim građanima, danas je nastavljen ovogodišnji Aquafest, tradicionalna manifestacija koja se već punih 15 godina održava u najvećim i najstarijim toplicama u Hrvatskoj – Varaždinskim Toplicama, u organizaciji Zavičajnog muzeja i Turističke zajednice Varaždinske Toplice.

Ovim se festivalom odaje počast ljekovitoj termalnoj vodi, a posjetitelji se imaju prilike upoznati s bogatim rimskim nasljeđem i važnošću izvora termalne, sumporne i ljekovite vode koja se već stoljećima koristi za liječenje i poboljšanje vitalnosti.

Sadržajan vikend u Varaždinskim Toplicama upotpunio je subotnji program u duhu starog Rima, na rimskim iskopinama, jedinstvenom lokalitetu Aqua Iasae, a posebno atraktivna i ovoga je puta bila Povorka Rimljana ulicama grada, dok su se na Parteru kod Terma odvijale borbe gladijatora te su predstavljene formacije legija.

aquafest_varazdinske_toplice_povorka_rimljana_03062023_1.jpg

- Ovdje su Rimljani tradicionalno dolazili po zdravlje, kao i plemena prije njih. Ovo je bilo uistinu jedinstveno proročište, svetište i mjesto za okrepu i zdravlje – kazala je Lana Husnjak, direktorica Turističke zajednice grada Varaždinske Toplice

Osim topličke legije, u povorci je i ove godine sudjelovala Dioklecijanova legija.

- Uz sam izvorišni bazen prinosili smo žrtvu ljevanicu u čast bogovima, a bazirana je na autentičnim arheološkim nalazima upravo s ovog lokaliteta. Vrijedi istaknuti i da je profesorica Spomenka Vlahović napisala tekstove za scenske prikaze za žrtve koje se prinose – rekla je Husnjak.

aquafest_varazdinske_toplice_povorka_rimljana_03062023_12.jpg

Osim što izaziva veliko zanimanje Topličanaca, Aquafest iz godine u godinu privlači sve više turista koji sa zanimanjem prate programe.

- Ovo je jedna u nizu naših manifestacija kojima ne samo da obogaćujemo kulturni i zabavni život grada, već privlačimo ljude iz raznih krajeva Hrvatske i inozemstva. Turizam za naš kraj znači mnogo, na sreću Varaždinske Toplice imaju što pokazati i ponuditi, a vjerujem da će uskoro, kada vrata otvori naš Spinalni centar, gostiju biti još više, posebice stranih. Mi smo za to spremni jer već duže vrijeme trudimo se učiniti sve kako bi bili što privlačnija, ali i sadržajima bogatija turistička destinacija, posebice kada je riječ o termalnom turizmu. On se sve više razvija, od njega mnogo očekujemo jer Varaždinske Toplice imaju ogroman potencijal za tu vrstu turizma, stoga je i bio temom našeg međunarodnog stručnog skupa kojim je i ovoga puta počeo Aquafest – rekla je toplička gradonačelnica Dragica Ratković.

aquafest_varazdinske_toplice_povorka_rimljana_03062023_19.jpg

Subotnji će se program, tijekom kojeg se održava i natjecanje u kuhanju rimskog kotlića, nastaviti od 21 sat uz povorku s bakljama i prikaz žrtve božici Dijani Luni, a uslijedit će atraktivan cirkuski show inspiriran antikom – predstava Dionizova družina pod novim imenom Inspirantika koji će izvesti skupina Traumatic Arts.

Aquafest se nastavlja u nedjelju drugom utrkom Aqua Iasae Trail „Putevima rimskih legionara”.