EVERGREEN 54+ Plesali, pjevali, pisali i glumili, a žele i slični nastavak

| 18.9.2019. u 19:01h | Objavljeno u Našim krajem

S ciljem povećanja uključenost osoba starijih od 54 godine u kulturno-umjetničke sadržaje na području Novog Marofa i Varaždinske županije pokrenut je projekt „Evergreen 54+“ čija je završna konferencija i prezentiranje rezultata predstavljeno jučer u Kulturnom centru Novi Marof.

U radu završne konferencije Projekta sudjelovali su Ivana Kušek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof i Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa, a projekt 54+ još je jedan u nizu projekata Pučkog otvorenog učilišta sufinanciran iz Europske unije koji je ostvario svoju svrhu.

Održana je i panel rasprava "Održivost projekta „Evergreen 54+“ u kontekstu unapređenja kvalitete života osoba starijih od 54 godine i prepoznavanja njihovih potencijala u lokalnim zajednicama", a sudjelovali su Renata Horvatić, voditeljica ureda TZ Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa, Ivana Kušek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof, Antonija Maltar, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Novi Marof, Zdravko Petek, predstavnik voditelja/ica radionica projekta „Evergreen 54+“ te Katica Sakač, predstavnica korisnika/ca projekta „Evergreen 54+“.

- Došli smo do krune projekta i mogu izraziti zadovoljstvo što se osjeti utjecaj EU i kroz ove "soft" programe. Mi gradonačelnici volimo beton i asfalte, ali ovo je onaj sadržaj koji ispunjava ustanovu kao što je naš Kulturni centar. Drago mi je da su svi dijelovi kompletnog projekta od literarnih izvedbi, glume, plesa, do glazbenih izvedbi bili uspješni i da su okupili dovoljan broj članova. Projekt je opravdao svoje financiranje te je potaknuo mnoge koji do sada nisu bili aktivni u društvenom životu grada da se više aktiviraju. Ljude je izvukao iz njihove kolotečine života. Bila ih je namjera okupiti i to se postiglo. Družili su se u prostorijama Centra, kreativno se izražavali i dali jedan novi smisao u vlastitom životu jer zapravo umirovljenici koji su završili radni vijek najčešće ulaze u neku stagnaciju aktivnosti. Uživali su u tome i drago mi je da Pučko zajedno s naše tri udruge umirovljenika kreće dalje te im želim puno uspjeha u provođenju novih aktivnosti, ali i svemu što Pučko čini za društveni život grada - rekao je gradonačelnik Jenkač, dodajući da su unazad pet godina postali centar društvenih događanja čitave regije.

O tome kako su sudionici reagirali na projekt više je rekao Nenad Vakanjac, voditelj projekta „Evergreen 54+“.
- Nakon 14 mjeseci provedbe završava ovaj projekt, a moj utisak je subjektivan. Tijekom provedbe projekta uključila su se 73 polaznika. Oni koji su se uključili sudjelovali su do kraja i s entuzijazmom smo iznijeli sve te pripremljene radionice koje su imali prilike prezentirati na četiri javne produkcije - rekao je Nenad Vakanjac.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof, Ivana Kušek rekla je da postoji interes i za nastavak projekta.
- Potaknuli smo osobe starije životne dobi da se uključe u kulturni život zajednice. Aktivno smo ih uključili i oni su zainteresirani za nastavak. Prijavili smo i nastavak projekta pod nazivom "Aktivno u mirovini". Pučko otvoreno učilište je s lokalnim udrugama umirovljenika pripremilo novi projekt koji je trenutno u proceduri procjenjivanja i očekujemo održivost projekta - rekla je Kušek.

Inače, u sklopu projekta Evergreen 54+ održavale su se četiri radionice: dramsko-plesna radionica, radionica orkestar, radionica pisanja, dramatizacije i snimanja priča na CD te radionica zbor u koju je najviše bilo uključeno sudionika. Uključile su se sve udruge umirovljenika s područja grada novog Marofa, voditelji su bili profesori iz OŠ Novi Marof i profesorica iz Gimnazije iz Varaždina, a bilo je 73 polaznika.

Galerija slika