Erika se vratila u Ludbreg zahvaljujući osječkoj udruzi „Slama” na Zanatskom trgu Foto: Grad Ludbreg

Erika se vratila u Ludbreg zahvaljujući osječkoj udruzi „Slama” na Zanatskom trgu

VV/MN | 25.8.2020. u 17:03h | Objavljeno u Našim krajem

O dugom kontinuitetu života na ludbreškom području uskoro će svjedočiti i arheološki park „Iovia”. Bogata povijest ovoga kraja tako će biti prikazana na jednom mjestu, a prisjetit ćemo se tamo između ostaloga i da su na ovim prostorima jednom davno živjele i životinje koje danas susrećemo tek u pričama. No, njih će svi stanovnici i posjetitelji Ludbrega zahvaljujući osječkoj udruzi „Slama” moći i upoznati na Zanatskom trgu.

- Ludbreg je grad bogate povijesti, a među brojnim dokazima koji to potvrđuju posebno se ističe kostur nosoroga otkriven na području Malog Sigečaka, točnije u vinogradu kojeg su vlasnici obitelj Ivančić - kaže gradonačelnik Dubravko Bilić te dodaje kako se gospođa koja je pronašla ostatke zove Erika i otuda naziv našeg vunastog nosoroga - Erika. Do otkrića kostura došlo je 1982. godine kada se urušio dio strmog usjeka puta (klanjca) koji vodi u Vinograde Ludbreške.

Upravo je gospođa Erika Ivančić obavijestila da je primijetila ostatke životinjskih kostiju i zuba velike veličine. Tad se još nije znalo da je to vunasti nosorog jer je to rijedak paleontološki nalaz u Europi. Prema pisanju Marine Šimek, koja je sudjelovala u iskapanju Erike, na području Europe otkriveno je svega nekoliko sačuvanih kostura ove životinje.

- To je samo jedan u nizu dokaza koji potvrđuju dugotrajnost života na ovom području, a nama otvaraju mogućnost dodatnog unaprjeđenja kontinentalnog turizma. Željeli smo predstaviti javnosti kako su te životinje izgledale, a da budu zanimljive široj javnosti. Drago nam je da su već od samog postavljanja naši sumještani zastajkivali i proučavali o čemu se radi, a veselimo se da će one biti jedan od razloga da nam stignu i posjetitelji – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Vunasti nosorog je jedan od najzastupljenijih velikih sisavaca koji su živjeli u Euroaziji, ali i na ovim prostorima. U pojasevima tundre i hladne stepe Europe i Azije zajedno s mamutima živio je i vunasti nosorog jedini od nosorožaca koji se uspješno prilagodio hladnim uvjetima. Nosorozi (Rhinocertidae) su za vrijeme pleistocena bili široko rasprostranjeni po svijetu. Vunasti nosorog je obitavao u nizinama, a velikim migracijskim putovima koji su vodili dolinama rijeka za vrijeme maksimalnih zahlađenja stigao je i daleko na jug. Vunasti nosorog se savršeno prilagodio životu u ledeno doba.

IMG_8913-min.JPG

IMG_8911-min.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci