Eko-klinci iz ludbreškog vrtića naučili ekološki vrtlariti i zbrinjavati otpad Foto: ilustracija

Eko-klinci iz ludbreškog vrtića naučili ekološki vrtlariti i zbrinjavati otpad

Varaždinske vijesti | 26.6.2021. u 14:15h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu projekta “Eco gardens in our kindergartens” (ECO KIDS), koji je odobren u okviru Programa Erasmus+, u Ludbregu je održan završni diseminacijski događaj.

Cilj događaja bio je predstaviti postignute rezultate i intelektualne outpute projekta te potaknuti suradnju i umrežavanje različitih obrazovnih, javnih i nevladinih organizacija.

– Grad Ludbreg je prije 8 godina odlučio krenuti u tu priču i potpuno se prilagoditi jednoj novoj, zelenoj priči, zelenoj Europi, kao da smo znali da stiže razdoblje obilježeno ekološkim pristupom. U ovoj priči naš vrtić je sudjelovao s partnerima iz Makedonije i Bugarske, u usmjeravanju djece i pokazivanju najmlađima što je to ekologija, koliko je važno uzgajati zdravu hranu, čuvati prirodu te na taj način preko djece djelovati na njihove roditelje – rekao je Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega.

ludbreg_eco_garden_23062021.jpg

Projekt “Eco gardens in our kindergartens” započeo je s implementacijom 1. studenog 2018. godine. Projekt je bio usmjeren na povećanje kompetencija i vještina, jačanje kapaciteta odgajatelja u dječjim vrtićima za razvoj vlastitog edukativnog pristupa u predstavljanju važnosti zbrinjavanja otpada, recikliranja i kompostiranja. Ciljne skupine projekta bile su djeca vrtićke dobi i njihovi odgajatelji i učitelji te ostali stručnjaci iz područja zbrinjavanja otpada i zaštite okoliša.

– Osnova svega je da djeca zajedno s roditeljima nauče vrtlariti ekološki, dakle bez upotrebe pesticida kako bi sami mogli uzgojiti određene prehrambene namirnice koje kasnije mogu i sami pripremiti. Ono što je zapravo najvažnije, time učimo o zdravoj prehrani, zdravom uzgoju, ali i za djecu najvažniji aspekt – druženje. Za nas je ovo sve bilo poprilično jednostavno s obzirom da smo već prije imali vrt te smo nastavili provođenje aktivnosti. Time smo zapravo naplatili sav naš dosadašnji rad, dobili nove gredice, dječje čizmice i kabanice za stotinjak djece koja su bila uključena, lopatice, kantice, tačkice, rukavice. Uspješno smo kroz projekt opremili onaj dio koji nam je trebao. Nema sretnijeg djeteta nego kad ubere svoje plodove. Ispočetka je to bilo povrće, a ove sezone smo posadili i jagode od kojih smo već radili voćnu salatu. Znanje stečeno u vrtiću djeca su rado koristila i doma – rekla je Zvjezdana Jadanić, ravnateljica Gradskog dječjeg vrtića “Radost” Ludbreg.

Glavni cilj projekta bio je razviti edukativni pristup za djecu predškolske dobi te potaknuti suradnju vrtića s ostalim organizacijama koje se bave učinkovitim zbrinjavanjem otpada kako bi se širio primjer dobre prakse i povećala razmjena praktičnog znanja između vrtića i drugih organizacija.

Kroz sudjelovanje u projektu djeca su na praktičan način naučila kako zbrinjavati otpad, kompostirati i reciklirati, a odgajatelji su naučili kako na edukativan način teme brige za okoliš uključiti u radu s djecom.

Andrej Kirov, direktor KJP Vodovod Kochani i predstavnik makedonskog partnera po projektu, također je izrazio zadovoljstvo ovim projektom, razmjenom pozitivnih iskustava i prenesenog znanja tijekom ovog projekta. Dodao je kako su spremni za nove projekte u suradnji s drugim državama s ciljem razmjene znanja i iskustava kroz viziju poboljšanja stanja zajednice kojoj pripadamo.