Donja Voća uspješno provela projekt "Zaželi-biti uključena faza II"

vv | 8.7.2022. u 20:13h | Objavljeno u Našim krajem

Donja Voća je uz partnere uspješno provela projekt "Zaželi-biti uključena faza II" te najavljuju nastavak kroz program "Pomoć u kući" za kojeg je osigurano 39.000 kuna

- Kroz projekt smo zaposlili pet pripadnica ciljane skupine, a 35 krajnjih korisnika primilo je uslugu potpore i podrške u kući, a nastavljamo u suradnji s GDCK Ivanec - priopćeno je.

Općina Donja Voća uz partnerstvo Centra za socijalnu skrb Ivanec, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područni ured Varaždin i Udruge za socijalne aktivnosti i potporu pri zapošljavanju Mentor u razdoblju od 18 mjeseci provodila je projekt "Zaželi biti uključena-faza II" čija je ukupna vrijednost 458.600 kuna, a u stopostotnom iznosu financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

1657119469776.JPEG

Ciljevi projekta bili su, kako navode, omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na teško dostupna, ruralna područja, osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja zapošljavanjem u lokalnoj zajednici koje će ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika ciljevi su ovog hvalevrijednog projekta.

Problemi koje rješava ova faza projekta vezan je na veliki udio starijeg stanovništva u ukupnoj populaciji općine koji imaju niska primanja, nalaze se u stanju socijalne isključenosti i siromaštva i prijeti im institucionalizacija, teritorijalno su izolirani, žive u teže dostupnim mjestima te im je svaki oblik pomoći potreban.

Kroz projekt je zaposleno pet pripadnica ciljane skupine te pružena usluga potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju pa je tako 35 krajnjih korisnika primilo uslugu potpore i podrške u kući, a četiri su pripadnice ciljne skupine stekle Uvjerenje o osposobljavanju za proizvođača poljoprivrednih kultura na ekološki način.

- Projekt je ispunio vrlo bitne socijalne komponente. S jedne strane zaposlene su žene koje odgovorno i s ljubavlju rade svoj posao, a s druge strane stariji i nemoćni su dobili ono što im je potrebno - najnužniju njegu i skrb. Realizacijom ovog projekta podignuta je kvaliteta života krajnjih korisnika te su osnaženi i unaprijeđeni radni potencijali teže zapošljivih žena – poručuju iz Općine.

1657119469506.JPEG

Napominju kako su provedena procjena kvalitete i povratne informacije s terena i više nego pozitivne, pa je po završetku projekta "Zaželi-faza II", Općina Donja Voća spremno osigurala sredstva za daljnji nastavak istoimenog projekta u suradnji s GDCK Ivanec.

- Potpisali smo sporazum s GDCK Ivanec kojim će Općina Donja Voća sufinancirati u ukupnom iznosu od 39.000 kuna za provođenje programa "Pomoć u kući" na području naše općine. Predviđeno trajanje projekta je do datuma početka provedbe sljedeće faze projekta "Zaželi-faza III", koji je GDCK Ivanec prijavio na natječaj Ministarstva rada u suradnji s Općinom Donjom Voćom. Kroz projekt je uključeno 30 korisnika s područja općine Donja Voća te će u suradnji s Crvenim križem socijalne usluge biti osigurane i dalje – rekla je općinska načelnica Sanja Kočet.

Dodala je kako se radi o socijalnoj usluzi koju lokalna zajednica osigurava u suradnji s pružateljem usluge te se na taj način aktivira lokalna podrška i potrebitima pruža sve potrebne usluge i osigurava podrška kroz socijalni program GDCK-a Ivanec uz informiranje mogućnosti ostvarivanja prava iz raznih javnih sustava i servisa.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci