Donijet prvi ovogodišnji rebalans proračuna Općine Martijanec

vv | 28.9.2023. u 08:51h | Objavljeno u Našim krajem

Vijećnici Općinskog vijeća u Martijancu prihvatili su prvi ovogodišnji rebalans proračuna na sjednici održanoj u srijedu. Osim toga prihvaćeno je i izvješće o radu načelnika Branimira Nađa za prvih šest mjeseci ove godine te su donijete odluke o dodjeli nagrada i priznanja u povodu nadolazećeg Dana općine.

A nakon prihvaćenih izmjena i dopuna, proračun Općine sada iznosi 2,744 milijuna eura, što je povećanje od 430 tisuća eura. Kada se tome pridoda preneseni višak prihoda od 246 tisuća eura, proračun Općine Martijanec iznosi spomenutih 2,744 milijuna eura.

- Ovaj rebalans proračuna temelji se na potrebama za povećanjem ili smanjenjem određenih prihoda ili rashoda. Sva povećanja planirana su kao korekcije utemeljena na trenutnim saznanjima i potrebama – objasnio je općinski načelnik Nađ.

Donesene su izmjene što se tiče gradnje objekata društvene infrastrukture na području Općine, pa su se tako povećala sredstva za ulaganja u sportsko-rekreacijsku infrastrukturu, a povećanje iznosi 42 tisuće eura. Kada se tome pridoda povećanje sredstava za rekonstrukciju teniskog terena u Martijancu za 6.300 eura, ukupno povećanje iznosi 56.300 eura.

Također, proračunom su se povećala sredstva za rekonstrukciju nerazvrstanih cesta - osigurano je dodatnih 40 tisuća eura u proračunu što ukupno iznosi 120 tisuća eura. Za sanaciju mostova i propusta osigurano je dodatnih 23.500 eura. Nabavljene su i nadstrešnice na autobusnim stajalištima za što je rebalansom osigurano 5.500 eura. Novim rebalansom, za proširenje i rekonstrukciju groblja, osigurano je 78.300 eura.

Kao točka dnevnog reda, kao sastavni dio izmjena i dopuna proračuna, našle su se i Izmjene i dopune Programa javnih potreba u društvenim djelatnostima Općine Martijanec za 2023. godinu, koji iznosi nešto više od 518 tisuća eura. Novim rebalansom obuhvaćaju se javne potrebe u području socijalne skrbi, obrazovanja, sporta, kulture, religije, humanitarnih aktivnosti, vatrogastva i civilne zaštite, informiranja te rada udruga i razvoja civilnog društva.

- Kao jednu od najvažnijih točki ističem javne potrebe u području predškolskog, osnovnoškolskog i cjeloživotnog obrazovanja, za koje smo osigurali gotovo 350 tisuća eura. Najveći iznos, 291 tisuća eura, predviđen je za sufinanciranje boravka djece u Dječjem vrtiću Vlakić - objasnio je načelnik.

Vijećnici su donijeli odluku o vrstama, kriterijima te načinu ostvarivanja pomoći u sustavu socijalne skrbi koje se isplaćuju iz proračuna Općine Martijanec. Tako je i ove godine osigurana novčana pomoć svim studentima s područja općine, obiteljima novorođene djece, samcima i obiteljima s materijalnim teškoćama. Općina za sve učenike osnovne škole subvencionira u 100-postotnom iznosu troškove prijevoza, a osigurana je i naknada za troškove stanovanja.

Na Općinskoj sjednici usvojeno je i izvješće o radu načelnika od 1. siječnja, do 30. lipnja ove godine.

- Općina Martijanec predstavlja iznimno uspješan primjer u povlačenju financijskih sredstava iz nacionalnih i europskih fondova. Naša dosljedna predanost i učinkovito upravljanje resursima omogućili su nam ostvarivanje brojnih projekata koji donose korist našoj Općini. Nastavit ćemo raditi s istim entuzijazmom kako bismo ostvarili još više pozitivnih promjena za naše sumještane - rekao je Nađ.

Na sjednici je odlučeno i o dodjeli javnih priznanja Općine Martijanec za 2023. godinu. Općina Martijanec javna priznanja dodjeljuje za osobite zasluge i uspjehe koja su iskaz javne pohvale, počasti i zahvalnosti, a ovogodišnji dobitnici su ŠNK Polet Martijanec, Draga Borović, Dragutin Bestijanić, Darko Skupnjak i Dominik Sabolić.