Dezinfekcija lokalnih vodovoda: Zdravstveno ispravna voda prioritet Grada Lepoglave Foto: Grad Lepoglava

Dezinfekcija lokalnih vodovoda: Zdravstveno ispravna voda prioritet Grada Lepoglave

Varaždinske vijesti | 29.7.2020. u 17:27h | Objavljeno u Našim krajem

U današnje vrijeme koje je obilježeno pandemijom koronavirusa, svaka aktivnost koja se provodi s ciljem zaštite ljudskog zdravlja je od velike koristi i značaja.

Uvažavajući navedeno, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je smjernice u kojima se ističe važnost provođenja dezinfekcije vode za ljudsku potrošnju. Radi se o mjeri koja je obvezna i provodi se u svim javnim vodoopskrbnim sustavima sredstvima na bazi klora, odnosno radi se o 15 % vodenoj otopini natrijevog hipoklorita koja učinkovito dezinficira cjevovode za pitku vodu, bez štetnosti za ljudsko zdravlje.

- Lokalni vodovodi s javnozdravstvenog aspekta predstavljaju najveći rizik jer se voda potrošačima isporučuje bez ikakve obrade, a često i bez dezinfekcije. Stoga je važno istaknuti da je voda iz lokalnih vodoopskrbnih sustava u većini slučajeva zdravstveno neispravna i nije siguran način vodoopskrbe nikada pa niti sada u trenutnoj kriznoj situaciji - ističu iz Grada Lepoglave.

Vodeći se brigom za zdravlje građana, Grad Lepoglava je donirao navedenu otopinu natrijevog hipoklorita za dva lokalna vodovoda na području Grada koji jedini imaju ugrađene automatske dozatore – to su vodovod Jureni u Kameničkom Podgorju i vodovod Močvarci koji opskrbljuje područje Očure i Purge.

Gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuo je kako Grad ne upravlja lokalnim vodovodima, no postoji Zakon o vodama kojega se Vodni odbori trebaju pridržavati, a navedena pomoć od Grada još je jedna u nizu donacija gdje se pokazuje briga za zdravlje građana. Ovo su samo neke od važnijih prijašnjih donacija – nabavljena vaga za pčelare, repelenti za lovce, žute trake za vinogradare, provođenje deratizacije i ostalo.