Delegacija iz Litve posjetila Vidovec, razgovarali o uključivanju građana u donošenje odluka Foto: Ivana Dreven

Delegacija iz Litve posjetila Vidovec, razgovarali o uključivanju građana u donošenje odluka

| 22.9.2021. u 13:46h | Objavljeno u Našim krajem

Općinu Vidovec danas je posjetila delegacija Općine Pagėgiai iz Litve. U etno-kući u Domitrovcu održan je, naime, radni sastanak na kojem su predstavnici općina razmijenili mišljenja i iskustva dobre prakse o uključivanju građana u proces donošenja odluka na lokalnoj razini.

Vidovec_posjet_delegacije_iz_Litve_22092021_13.jpg

Sastanku su se, putem Zoom-a, pridružili i predstavnici općine Sovetsk iz ruske Kalinjingradske oblasti, s kojom Općina Pagėgiai surađuje na zajedničkom projektu, budući da su Pagėgiai i Sovetsk prekogranični susjedi.

Načelnik Bruno Hranić na početku je ukratko predstavio općinu Vidovec svojim gostima, istaknuvši da je riječ o poljoprivrednom kraju. Načelnik općine Pagėgiai Vaidas Bendaravičius kazao je da poljoprivreda i u njihovoj općini, koja ima osam tisuća stanovnika u pet naselja, ima veliku ulogu. Napomenuo je i da se na njihovom području nalaze dvije velike tvrtke - mljekarska, koja je jedna od najvećih u Litvi, te mesna industrija.

- Drago mi je što je općina Pagėgiai izrazila interes da nas uključi u svoj program prekogranične suradnje koji provodi s općinom Sovetsk u ruskoj Kalinjingradskoj oblasti. Preko europskog Odbora regija, u kojem sam član Predsjedništva, dobio sam upit bi li Općina Vidovec bila domaćin sastanka, što smo vrlo rado smo prihvatili - istaknuo je vidovečki načelnik Hranić.

Vidovec_posjet_delegacije_iz_Litve_22092021_10.jpg

- Riječ je o razmjeni iskustava o sudjelovanju građana u donošenju odluka na lokalnoj razini. Mi smo predstavili načine na koji građani kod nas mogu sudjelovati u tom procesu, od javnih savjetovanja kod donošenja važnih odluka, rada Općinskog vijeća, Savjeta mladih i raznih programa, poput "Općina Vidovec - prijatelj djece". Posebno mi je zadovoljstvo što možemo razmijeniti iskustva i čuti kako je dijalog s građanima riješen u Litvi i Rusiji te eventualno primijeniti kod nas njihova pozitivna iskustva - pojasnio je Hranić.

Zanimalo nas je koliko su iskustva iz Litve primjenjiva kod nas te mogu li se na taj način uvesti novi oblici participacije građana u donošenju odluka.

- Naravno da se može. Litva je isto tako članica Europske unije, a i kroz Odbor regija radimo na tome da približimo vlast građanima putem načela supsidijarnosti. Također je bitno i da smo u općini Vidovec osnovali niz neformalnih institucija s kojima redovito komuniciramo te oni artikuliraju svoje zahtjeve kako bismo poboljšali ne samo komunalnu infrastrukturu nego i društveni život u općini - istaknuo je Hranić.

Vidovec_posjet_delegacije_iz_Litve_22092021_15.jpg

Načelnik općine Pagėgiai Vaidas Bendaravičius ukratko nam je opisao projekt na kojem surađuju sa Sovetskom te na koji način njihovi građani sudjeluju u donošenju odluka.

- S ruskom općinom Sovetsk surađujemo na projektu u sklopu programa međuregionalne suradnje Interreg, preko kojeg svi građani mogu sudjelovati u sastancima vijeća i procesu donošenju odluka, putem video-konferencija, kao i u pripremi strateških planova i slično. Sretni smo što smo došli ovamo, kako bismo razmijenili primjere i mišljenja te dogovorili buduću suradnju naših općina - rekao je Bendaravičius.

Vidovec_posjet_delegacije_iz_Litve_22092021_4.jpg

Vidovec_posjet_delegacije_iz_Litve_22092021_7.jpg

Vidovec_posjet_delegacije_iz_Litve_22092021_8.jpg

Vidovec_posjet_delegacije_iz_Litve_22092021_16.jpg

Vidovec_posjet_delegacije_iz_Litve_22092021_27.jpg

Vidovec_posjet_delegacije_iz_Litve_22092021_30.jpg

Vidovec_posjet_delegacije_iz_Litve_22092021_32.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci