Dan oslobađanja vojnih objekata na Ivančici: "Trebali smo slaviti na vrhu, uz obnovljeni vojni objekt!"

Varaždinske vijesti | 22.9.2022. u 10:17h | Objavljeno u Našim krajem

U nazočnosti velikog broja pripadnika specijalnih postrojbi bivše Općine Ivanec i policajaca koji su 1991. oslobađali Ivančicu, članova 2. ivanečke bojne 104. brigade Hrvatske vojske i predstavnika drugih braniteljskih udruga, rodbine poginulih branitelja, predstavnika Grada Ivanca, gradskih vijećnika i dr., u ponedjeljak je kod spomen obilježja poginulim ivanečkim braniteljima obilježena 31. obljetnica oslobađanja vojnih objekata na Ivančici i Dan 2. ivanečke bojne.

>>U Ivancu premijerno prikazan film "Oslobađanje vojnog objekta na Ivančici - svjedoci vremena"

Nakon polaganja bijelih ruža i poklona sjenama poginulih, okupljenima se obratio gradonačelnik Milorad Batinić.

10009.jpg

- Vojni objekt na Ivančici, koji je tada bio sofisticirani prislušni vojno-komunikacijski centar tzv. bivše JNA, bio je u rujnu 1991. godine jedan od prvih oslobođenih vojnih objekata iz kojih je istjeran agresor. Vjerujem da ste svi vi, koji ste tada direktno sudjelovali u tim operacijama, sjećate zebnje koju ste proživljavali, ali i ponosa što smo zajedno mogli stati na branik domovine – istaknuo je Batinić te se prisjetio kako je i sam bio uključen u te operacije kao pripadnik rezervnog sastava policije koja je tih dana u Ivancu danonoćno dežurala te osiguravala javne objekte i bila u pripravnosti za odlazak na Ivančicu i u Varaždin.

Danas smo trebali biti na vrhu Ivančice!

- Dan oslobođenja Ivančice trebali smo danas obilježiti na vrhu, gdje se i cijela operacija odvijala, i to pokraj obnovljenog objekta. On je trebao biti mjesto na koje biste mogli dovesti svoju djecu i unuke i reći: Eto, za ovo sam se borio i ovome sam dao svoj doprinos! Obnovljeni objekt treba biti simbol i pokazatelj zbog čega je vrijedna žrtva naših branitelja – naglasio je Batinić te time uputio kritiku državi kao vlasniku objekta, koja ni nakon tri desetljeća i brojnih nastojanja Grada Ivanca da ga otkupi i uredi (ili da država objekt pokloni ili Ivancu ili Zlataru) stvar ne miče s mrtve točke, već i dalje dozvoljava da objekt propada.

10006.jpg

- Ne odobravamo što ni nakon više od 30 godina nemamo državu u punom sjaju, kakvu smo trebali imati, već svjedočimo teškim negativnostima koje, među ostalim, obezvređuju živote onih čijim smo se sjenama danas došli pokloniti – istaknuo je gradonačelnik.

Apelirao je da svoj puni doprinos daju svi oni koji mogu utjecati i pomoći nastojanjima Grada da se napokon riješi pitanje obnove objekta na Ivančici.

Uz veliko hvala svima koji su sudjelovali u operacijama oslobođenja Ivančice, M. Batinić braniteljima je uputio i čestitke u povodu obilježavanja Dana 2. ivanečke bojne te Dana branitelja Varaždinske županije.

Poginulim ivanečkim braniteljima te svim poginulim i nestalim vojnim i civilnim žrtvama Domovinskog rata počast je odana i minutom šutnje.

10010.jpg

Neformalno druženje branitelja nakon toga nastavljeno je u društvenom domu Lančić-Knapić koje su, u povodu Dana 2. ivanečke bojne, zajedno organizirali Udruga 104. brigade HV – ZNG Varaždin, Klub Ivanec (u čije ime je sve okupljene prigodno pozdravio njegov predsjednik Miljenko Grudiček) i Hrvatski časnički zbor Ivanec.