Dan antifašističke borbe obilježen kod spomen obilježja u naseljima Korenjak, Bikovec i Cerje Nebojse Foto: Općina Maruševec

Dan antifašističke borbe obilježen kod spomen obilježja u naseljima Korenjak, Bikovec i Cerje Nebojse

VV | 22.6.2020. u 16:46h | Objavljeno u Našim krajem

U povodu obilježavanja 22. lipnja – Dana antifašističke borbe, predstavnici Općine Maruševec su kod spomen obilježja u naseljima Korenjak, Bikovec i Cerje Nebojse položili vijence i zapalili svijeće za sve žrtve totalitarnih režima.

Dan antifašističke borbe obilježava se u spomen na 22. lipnja 1941. godine, kada je u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. To je ujedno bio početak organizirane borbe protiv fašističkih i nacističkih okupatora u Hrvatskoj u kojoj je aktivno sudjelovalo više od petsto tisuća hrvatskih građana.

Vijence su položili načelnik Damir Šprem, zamjenik načelnika Mario Klapša te predsjednik Općinskog vijeća Općine Maruševec Marijan Fatiga ističući pritom kako se na ovaj dan prisjećamo svih hrvatskih antifašista koji su davne 1941. godine osnovali jednu od prvih antifašističkih postrojbi u okupiranoj Europi, na čijim je temeljima izgrađena današnja Hrvatska, te tako izrazili posebnu zahvalnost svima onima koji su dali život u borbi za našu slobodu.

220620-dan-antifasisticke-borbe-1_Large.jpeg