"Čierhaje perja", hologrami i VR naočale: Dođite na Dane otvorenih vrata voćanske Etno kuće Foto: Općina Donja Voća

"Čierhaje perja", hologrami i VR naočale: Dođite na Dane otvorenih vrata voćanske Etno kuće

Varaždinske vijesti | 22.10.2023. u 20:00h | Objavljeno u Našim krajem

Iz Općine Donja Voća pozivaju da im se pridružite na manifestaciji "Dani otvorenih vrata voćanske Etno kuće", koja će se održati 28. listopada, s početkom u 14 sati, u Etno kući u Gornjoj Voći.

etno_kuca_gornja_voca_dani_otvorenih_vrata_21102023_1.jpg

Kako napominju, ovo događanje osmišljeno je s ciljem prezentacije voćanske tradicije, bogatstva kulturnog i povijesnog nasljeđa te lokalne eno i gastro ponude.

- Pripremili smo bogat program za sve posjetitelje koji će, između ostaloga, moći razgledati postav virtualne zagorske hižice u kojoj se uz pomoć suvremene tehnologije (hologramske projekcije, VR naočale i dr.) prikazuje svakodnevni život stanovnika Voće u nekim prošlim vremenima - ističu iz Općine Donja Voća.

etno_kuca_gornja_voca_dani_otvorenih_vrata_21102023_2.jpg

U sklopu virtualne hižice, članovi KUD-a Voća će ujedno uprizoriti već pomalo zaboravljene običaje kao što su "čierhaje perja", "pogulitva", "lupaje graha" i sl.

- U Etno kući smo pripremili sadržaj za najmlađe posjetitelje (i njihove roditelje) koji će se moći okušati u izradi predmeta od filcane vune te se uživiti u interaktivne narodne priče u "Čitaonici Knjeguljice" - najavljuju iz Općine Donja Voća.

etno_kuca_gornja_voca_dani_otvorenih_vrata_21102023.jpg

Ispred podruma Etno kuće očekuju vas prave poslastice od mesa divljači, a moći ćete uživati i u pečenim kestenima, kao i Voćanskoj zlievki, ali i brojnim drugim tradicijskim slasticama. Uz dobro jelo najbolje paše čaša domaćeg vina za što će se pobrinuti Udruga Vinogradara Barilček te gosti iz pobratimljene općine Starše iz Slovenije.

etno_kuca_gornja_voca_dani_otvorenih_vrata_21102023_3.jpg

- Dođite i dobro se zabavite uz brojne radionice i ukusne tradicijske delicije. Neka nam ovo zajedničko druženje bude lijepi uvod u obilježavanje Dana općine Donja Voća, ali ujedno i u obilježavanje 40 godina bratimljenja - Donja Voća i Zlatoličje/Starše - poručili su domaćini.

etno_kuca_gornja_voca_dani_otvorenih_vrata_najava_21102023.jpg