FOTO Brojnim Lepoglavčanima prezentirana izrada Mlinčanog kolača, ali i drugih autohtonih delicija lepoglavskog kraja

Varaždinske vijesti | 7.3.2024. u 12:17h | Objavljeno u Našim krajem

Čitaonica Gradske knjižnice Ivana Belostenca odisala je raznim mirisima bogate gastronomske ponude lepoglavskog kraja. Naime, članice KUD-a “Lepoglavski pušlek”, uz potporu Grada Lepoglave i Turističke zajednice Grada Lepoglave, prikazale su izradu Mlinčanog kolača koji nosi jamstveni žig izvornosti, a Pušleki su za njega dobili i zlatnu medalju na Interslastu – internacionalnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva u Tuheljskim Toplicama.

Osim mlinčanog kolača, članice su ponudile i tjesteninu sa sirom za koju su na nedavno održanom Internacionalnom kongresu tjesteničarstva u varaždinskom hotelu Turist dobile srebrnu medalju, a posjetitelji su se mogli podsjetiti i na okuse drugih tradicionalnih slastica lepoglavskog kraja koje su pripremile marljive članice lepoglavskog KUD-a.

Da je zainteresiranost bila velika govori činjenica da je čitaonica bila dupkom puna i brojni Lepoglavčani su zaista uživali u okusima i mirisima tradicije.

Svoje zadovoljstvo nije krio ni gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić koji je istaknuo kako je vrlo važna gastronomska prezentacija i vrednovanje domaćih tradicionalnih autohtonih jela, a uz mlinčani kolač prezentirana su i brojna druga jela koja Lepoglava ima, a sva ta jela skupljena su u Lepoglavsku kuharicu.

-Grad Lepoglava uvijek daje podršku najboljem što imamo, najvrednijem, najkvalitetnijem. Lepoglava je najviše prepoznatljiva po kulturi, a to je svjetska kulturna baština, ističem i Pavline, ahat, ali sve to nastaje od vrijednih ruku žena koje su morale, u ono vrijeme, biti maštovite i u pripravljanju jela, pa je tako Lepoglava prepoznatljiva i po enogastronomiji. To je ono od čega se živjelo prije i naš je zadatak da to predstavimo i prezentiramo kako se ne bi zaboravilo – kazao je gradonačelnik Škvarić.

Da bi to sve uspjelo i prezentiralo se na najljepši mogući način zaslužne su žene iz kulturno-umjetničkog drušva „Lepoglavski pušlek”, ali i brojne druge koje njeguju tradiciju, a Grad Lepoglava uz financijsku pomoć, pomaže i u organizacijskom dijelu kako bi s ponosom mogli predstaviti što sve Lepoglava ima.

Tijekom prezentacije izrade Mlinčanog kolača posjetitelji su mogli pogledati i sliku koju je lepoglavski slikar Mirko Bajsić naslikao inspiriran mlinčanim kolačem te ju poklonio “Pušlekima”.

Predsjednica „Pušleka” Štefica Bizek zahvalivši se svima nije krila sreću i zadovoljstvo što se okupio veliki broj posjetitelja.

-U lipnju 2022. godine dobili smo rješenje da je naš mlinčani kolač zaštićen i još smo lani dobili ispravu o žigu, što je najviše što se može dobiti za zaštitu jednog proizvoda. I naš Mlinačni kolač nije zaštićen samo na razini grada Lepoglave, već i cijele Varaždinske županije – rekla je predsjednica KUD-a dodavši kako je i Varaždinska županija izradila bojanku za lepoglavski vrtić u kojem se nalazi i Mlinčani kolač, a članice su i vrtićarcima prezentirale izradu Mlinčanog kolača.

Uz nagrade i priznanja koje su članice “Pušleka” dobile, predsjednica je naglasila kako je najvažnije da se tradicija ne zaboravi, pa tako svo znanje i vještinu prenose na svoju djecu, unuke i praunuke.