Batinić: Racionalizacija uprave treba krenuti od županija, pa bi gradovi mogli preuzeti više ovlasti

| 29.6.2020. u 16:12h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Dan Grada Ivanca, 24. lipnja, ove je godine zbog epidemioloških mjera obilježen bez velikih proslava i okupljanja građana, ali je to bila prilika za razgovor s dugogodišnjim gradonačelnikom Miloradom Batinićem, koji je trenutačno i ponovno u utrci za Hrvatski sabor, kao 13. kandidat na listi HNS-a. Osim o aktualnim projektima u Ivancu, na čijem je čelu već 15 godina, te razvoju Poslovne i Industrijske zone, otkrio nam je što očekuje kako će HNS proći na parlamentarnim izborima, ali i otvoreno progovorio o napetostima u odnosu sa Reformistima tj. županom Radimirom Čačićem.

Od 2005. godine ste gradonačelnik Ivanca. Što smatrate svojim najvećim postignućima?

Trenutačno mi je ovo četvrti mandat, a u tom je razdoblju realiziran projekt Poslovne zone s potpunim komunalnim opremanjem. Sve su parcele prodane investitorima i oko 85% ih je dosad izgrađeno. Većina ih se preselila sa starih lokacija, a otvorene su i neke nove tvrtke. Neki su se praktički iz garaža preselili na novu lokaciju, povećali proizvodnju, a broj zaposlenih je kod nekih s 15 do 20 narastao na više od stotinu. Došli su i poduzetnici iz drugih dijelova županije, a imamo i nekoliko mješovitih društava sa suvlasnicima iz EU. Ivanečka je poslovna zona karakteristična po tome što Grad nije dobio državno zemljište nego smo inicirali otkup zemljišta od privatnih vlasnika kako bi formirali zonu. To smo radili temeljem iskaza interesa pojedinih investitora i ciljano smo vodili gospodarsku politiku.

Koji su daljnji planovi za razvoj Poslovne i Industrijske zone?

Svi su poduzetnici partneri i često organiziramo zajedničke nastupe na sajmovima. Projektni ured Poslovne zone pomaže svim poduzetnicima s područja Grada u apliciranju na nacionalne i EU fondove. Usluge su namijenjene i OPG-ima, udrugama, kao i poduzetnicima od mikro do manjih i srednjih poduzeća. Radi iskaza interesa poduzetnika, aktivirana je i Industrijska zona. U toj zoni imamo velikog investitora koji već otvara četvrtu halu i zapošljava više od 300 ljudi i jednog novog investitora, koji je pri završetku hale, s tim da ima još slobodnog zemljišta. Poduzetnici su okupljeni u poslovni klub s kojim se sastajemo nekoliko puta godišnje, posebice kod donošenja proračuna i prostornih planova. Cilj nam je stvoriti povoljno poslovno okruženje za ulaganja.

Što će za Grad, ali i poslovnu zonu značiti brza cesta Varaždin-Ivanec-Lepoglava-Krapina?

Čekamo realizacjiu brze ceste koja će imati jedan krak na Industrijsku zonu, u kojoj još ima zemljišta za potencijalne investitore. To će biti prometna “žila kucavica” koja će povezati dvije autoceste tako da zapadni dio Varaždinske županije više neće biti “slijepo crijevo”.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...