GRAD IVANEC "Spadaju li i pripreme za otvaranje kamenoloma u Park prirode Ivančica?" Foto: Krešimir Đurić

GRAD IVANEC "Spadaju li i pripreme za otvaranje kamenoloma u Park prirode Ivančica?"

vv | 22.7.2022. u 16:41h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

- Gradu Ivancu i njegovu vodstvu, ali i građanima našega grada, ponovno se "pakira" i na njih vrši presija - poručli su iz gradske uprave.

Komu smeta? I zašto?

- Bez pardona treba reći da je riječ o političkim pritiscima sračunatim na destabilizaciju aktualne gradske vlasti koju je na izborima izabrala većina građana grada Ivanca. Kao što se pokazalo kroz prošlih godinu dana, a ponovno se potvrđuje i raznim prozivkama tijekom proteklih dana, čini se da ivanečka gradska vlast nepodnošljivo smeta iznimno moćnim lobijima i centrima vlasti kojima je Ivanec interesantan zbog svojih resursa i kapaciteta (izvori vode na Ivančici i kapaciteti za zbrinjavanje otpada, što su danas najunosniji biznisi na svijetu).

Naime, aktualna gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Miloradom Batinićem i građanima iza sebe svojim stavom o vodi i dovozu otpada rekla je "ne" još jednoj "privatizaciji" kakvih smo se nagledali tijekom protekla tri desetljeća. Pa je zbog toga treba poljuljati, dezavuirati te izmišljotinama i podmetanjima oblatiti, prikazati nesposobnom i tako joj potkresati politički kapacitet i vjerodostojnost - dodaju.

"Neka se pirolizom bave oni koji su je dogovorili"

Nakon – bar zasad neuspjelog pokušaja – da se Ivančanima pod prozore dovezu tisuće tona tzv. varaždinskog smeća, da im se oduzmu ivanečki vodovodi koje su sami gradili, ali i cijela tvrtka Ivkom-vode d.o.o., priča ovih dana ide dalje.

- I dok su prošle godine, nekako u ovo vrijeme, pod posebnom psihozom živjeli mještani Gornjeg i Donjeg Jerovca i okolice, koji su se spremali u blokadu cesta zbog najave dolaska stotina kamiona varaždinske Čistoće, i ove godine zainteresirani akteri pobrinuli su se da ponovno uznemire građane Ivanca.

Naime, nakon što su mještani Podruta i pojedinih tamošnjih udruga priredili prosvjed zbog najave da će se u pogonima bivšeg BBS-a instalirati postrojenje za spaljivanje otpada pirolizom (što je naišlo na žestoko protivljenje ogorčenih građana koji zbog toga nisu dopustili javno obraćanje novomarofskom gradonačelniku), pronijela se vijest da će navodno, ukoliko se to postrojenje ne uspije instalirati u Podrutama, ono biti preseljeno u Ivanec. Ne ulazeći u razloge, a ni u nebuloznost takvih tvrdnji, iz gradske uprave Ivanec poručuju da je riječ o najobičnijoj laži te da nemaju potrebe komentirati izmišljotine ovakve vrste - navodi se u priopćenju.

- Riječ je o tematici vezanoj uz područje drugog grada, o kojoj Grad Ivanec nema nikakvih informacija ni saznanja. Sugeriramo medijima da se za sve detalje postrojenja za pirolizu obrate onima koji su tu investiciju i takav zahvat u prostor tamo planirali i dogovarali. A akterima ove priče da Ivanec isključe iz svoje "kuhinje" - poručuje gradonačelnik M. Batinić.

No, kako nadalje navode, spektar podmetanja Gradu Ivancu "muljanjem" o navodnom preseljenju postrojenja za pirolizu u Ivanec još nije završen - ima toga još, s time da ovoga puta pojedine najave s pravom izazivaju zabrinutost.

Gradi se kamenolom?

Naime, proteklih dana procurila je vijest o tome da se vrše istražne radnje, bušenja i sondiranja u cilju otvaranja kamenoloma na šumskom području koje pripada Općini Budinščina na području susjedne Krapinsko-zagorske županije. Međutim, kako drugih prilaznih prometnica nema, plan je da se odvoz kamenih frakcija iz budućeg kamenoloma obavlja županijskom prometnicom kroz Suhu Željeznicu (koja prolazi administrativnim područjem Grada Ivanca), a odatle cestom prema Pokojcu (što je područje Grada Novog Marofa).

- S obzirom na to da je riječ o predivnoj, djevičanskoj prirodi, zbog koje se ovaj dio Željeznice često naziva i "Malom Švicarskom", i gdje postoje vrlo konkretni planovi pojedinih ulagača za razvojem turizma (i to ne bilo kakvog, već elitnog glamping turizma), naravno da je ova vijest među građanima odjeknula iznimno nepopularno. Da se i ne govori o Pokojcu, koji ima status izletničke destinacije.

Budući da su, prema provjerenim informacijama, pripremni radovi za otvaranje kamenoloma poodmakli te da cijela "stvar" ide iznimno brzo, postavlja se pitanje: Zbog čega se u tišini vrše pripreme za tako važan zahvat u prostoru, to više što je već sada kao dan jasno da će takva invazivna proizvodnja uništiti šumski prostor, zaprašiti i onečistiti prirodu i onemogućiti razvoj bilo kakvog turizma, a o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji da se i ne govori? - pitaju se u gradskoj upravi Grada Ivanca.

"Kamenolom u srcu Parka prirode?"

- Umjesto neutemeljenih političkih podmetanja i toksičnih izjava na račun vodstva Grada Ivanca koje neprestano dolaze iz istih centara moći i izazivaju neraspoloženje među građanima, pozivam sve mjerodavne da otvore javnu raspravu, da građane jasno i otvoreno informiraju o ovakvim planovima, a ne da ih zakulisnim igrama pokušavaju staviti pred svršen čin. Što se tiče Grada Ivanca, gradska uprava i ja osobno suprotstavit ćemo se svakom pokušaju koji bi išao za uništavanjem prirode i turističkog brendiranja Ivanca kao Planinarskog grada. K tomu, pitam se je li otvaranje kamenoloma također dio programa koji uključuje proglašenje Ivančice zaštićenim parkom prirode? – pita ivanečki gradonačelnik.

- Pritisci oko oduzimanja vodovoda i dovoza smeća; novi Prostorni plan Varaždinske županije kojim se Ivancu sprečava daljnje širenje Industrijske zone; laži o tome da će se nekakvo postrojenje za pirolizu instalirati u Ivancu; prijevoz tereta iz kamenoloma teškim kamionima po županijskoj cesti kroz administrativno područje grada Ivanca - sve to tek je dio pritisaka kojima je izvrgnut Grad njegova gradska uprava i gradski čelnici. Mislim da je svima jasno iz kojih centara moći sve ovo dolazi – zaključio je gradonačelnik Milorad Batinić.