„Bakini kolači“ okupili zaljubljenike u međimurske delicije

vv | 1.10.2023. u 17:58h | Objavljeno u Našim krajem

Veselo i živo bilo je danas na 8. festivalu „Bakini kolači“ koji se održao u atriju Starog grada. Očuvanje gastronomske tradicije Međimurja te svakodnevni rad brojnih Međimurki i Međimuraca nit su vodilja spomenute manifestacije čije su svečano otvorenje podržali župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak te načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi.

Vrlo jednostavni kolači, blagodat za nepca, pripremljeni s puno mašte i ljubavi prisutne su prisjetili na djetinjstvo, njihove bake i tradicionalne međimurske slatko-slane slastice.

Kiflice, kalešica, kukuruzne obične i dizane zlevenke, zdigani kolači punjeni makom, sirom, jabukama, cvirkači i prfkači samo su dio bogatog kulinarskog umijeća kojeg su pripremili vrijedni Međimurci, a moglo ih se vidjeti, ali i isprobati u Čakovcu gdje su uz kolače prezentirani i dijelovi tradicije bogatog opusa međimurskog kraja.

Festival je bio izložbenog, prodajnog ali i natjecateljskog karaktera te je tako stručni žiri iskušao 29 kolača od 18 prijavljenih ekipa koje su prezentirale svoje najbolje delicije i međimurske recepte.

Sve udruge ovogodišnjeg festivala „Bakinih kolača“ dostojno su prezentirale međimursku gastronomiju i baštinu, kao i svoje starinske recepte koje prenose na mlađe naraštaje i tako ih očuvaju od zaborava.