Aktivno ljeto ludbreške udruge "Sjeverozapad" koja okuplja bonsai entuzijaste Foto: Ludbreg

Aktivno ljeto ludbreške udruge "Sjeverozapad" koja okuplja bonsai entuzijaste

| 4.8.2022. u 18:30h | Objavljeno u Našim krajem

Ludbreška udruga “Sjeverozapad“ koja okuplja bonsai entuzijaste s područja sjeverozapadne Hrvatske, intenzivira svoje aktivnosti. O aktivnostima i planovima smo razgovarali s predsjednikom udruge Aleksandrom Horvatom.

- Početkom srpnja na ludbreškom otoku održali smo još jednu javnu radionica. Za razliku od klupskih radionica gdje nova znanja i vještine stječu novi članovi koji već imaju svoje primjerke drveća, javna radionica je još jedan od sadržaja koji može građanima ponuditi nešto novo i zainteresirati ih za njegovanje malog drveća, makar jednog. Na ovoj radionici došlo nam je nekoliko ljudi sa svojim drvećem, tražeći savjet oko uzgoja i održavanja, a primili smo i četiri nova člana, tako da nas sad u udruzi ima 25 - rekao nam je Aleksandar.

Održana je i nova izložba bonsai drveća, koja je za vikend od 29.7 do 1.8. gostovala u Čakovcu u palači Scheier, povodom Porcijunkulova. Ovo je bila prva izložba u Čakovcu ali je ukupno već osma izložba koju organizira ova grupa.

- Prvih pet izložbi organizirali smo u Ludbregu kao neformalna grupa entuzijasta kako bi pokazali što radimo. Zatim je nastala ideja da osnujemo udrugu što smo i učinili 2020. godine. Nažalost zbog pandemije je izložba izostala dvije godine pa je 6. izložba u Ludbregu održana tek ove godine u dvorcu Batthyany. No prije nje, na samom kraju pandemije, uspjeli smo odraditi i jednu izložbu u Koprivnici. Promišljajući o tome, složili smo zanimljiv koncept. U planu su nam četiri veće izložbe godišnje pod zajedničkim nazivom „Svijet minijaturnog drveća“ ali će svaka imati u nazivu dodatak godišnjeg doba. Prva će biti u prvom vikendu svibnja u Ludbregu uz Flora centrum mundi, sajam cvijeća, kao „proljeće”. Njome otvaramo sezonu kad i drveće otvara lišće i cvijetove. Druga će biti krajem srpnja u Čakovcu uz Porcijunkulovo kao „ljeto”, drveće je u fazi ljetnog mirovanja i formirano. Zatim se nadamo napraviti Varaždin kao „jesen“, negdje oko „Špancirfesta“, kad bi dominirale jesenske boje i plodovi, a sezonu bi zatvorili uz Dan grada Koprivnice u studenom, kao „zima“ kad briljiraju četinari, dok bjelogorica ističe svoju rafiniranost krošnjama bez lišća. Tako ćemo pokriti područje sjeverozapada Hrvatske gdje imamo svoje članove. Ovaj sustav „Svijeta minijaturnog drveća” ćemo razrađivati u hodu, ali smo zaključili da će biti pozitivno izlagati drveća u svim fazama njihovog razvoja kroz takav godišnji ciklus. Bonsai izložba nikad nije ista, ona se uvijek mijenja, čak i kad bi izložili uvijek isto drveće, a što nije slučaj - rekao je Aleksandar.

Udruga „Sjeverozapad“ ne misli stati samo na izložbama i radionicama. Planiraju različite suradnje i zajedničke projekte.

- Do sad smo surađivali s Hrvatskim šumama na jednoj sadnji drveća i očekujemo još takvih akcija kojima se naši članovi rado pridružuju, jer želimo istaknuti ekološku usmjerenost i suradnju s prirodom. Planiramo napraviti i nekoliko predavanja na zanimljive bonsai teme čime ćemo popuniti vremenski prostor među izložbama i radionicama. Za sada se ekipiramo i opremamo, pa smo u velikom mjeri spremni i uhodani za sve nove ideje koje nam se pojave usput. Planiramo napraviti i radionicu izrade bonsai posuda od gline ili cementa, te eventualno fotografije koja je kod prezentacije bonsai drveća također važna. Pri svemu je važno reći da i dalje nismo profesionalni uzgajivači već entuzijasti pa se više vidimo u sferi bonsai amaterizma, tako da je svako naše druženje doprinos zajedničkom interesu - govori Aleksandar te dodaje – U području bonsai uzgoja trenutno smo najaktivnija udruga u Hrvatskoj. Pozivamo sve da prate naše stranice na FB, i da nam se pridruže kad pozivamo na neke događaje. Tko zna, možda im se svidi, pa požele imati biljnog kućnog ljubimca.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci