AGLOMERACIJA IVANEC Projekt vrijedan 216 milijuna kn: Početak odmah poslije Svih svetih! Foto: Grad Ivanec

AGLOMERACIJA IVANEC Projekt vrijedan 216 milijuna kn: Početak odmah poslije Svih svetih!

Varaždinske vijesti | 28.10.2021. u 08:03h | Objavljeno u Našim krajem

Odmah poslije Svih svetih počinju radovi na gradnji i sanaciji sustava odvodnje otpadnih voda Aglomeracija Ivanec, golemog EU projekta vrijednog više od 216 milijuna kuna.

Potvrđeno je to u utorak, 26. listopada, na zadnjem koordinacijskom sastanku prije početka radova koji je, u nazočnosti svih partnera na projektu, održan u Gradskoj vijećnici Ivanec. Nakon uvodnih riječi gradonačelnika Milorada Batinića, predstavnici svih partnera na projektu kratko su i analitički izvijestili o dinamici priprema za radove iz svoje nadležnosti.

ivanec_sastanak_aglomeracija_26102021_2.jpeg

Direktor Ivkom-voda Edo Rajh nazočne je ukratko proveo kroz presjek svih ugovorenih radova i javnih nabava.

-Provedene su javne nabave i sklopljeni ugovori za gradnju i sanaciju sustava odvodnje otpadnih voda vrijedni 126,37 milijuna kuna. Zaključen je i ugovor za usluge nadzora na projektu (3,17 milijuna) te za upravljanje projektom (2,56 milijuna kuna). Realizirana je nabava dijela komunalne opreme (specijalno vozilo) od 1,11 milijuna kuna, a tijekom studenog predstoji raspisivanje javne nabave za ostatak opreme. Potpisan je i ugovor za provođenje informiranja javnosti i vidljivost projekta (više od 437.000 kn). U tijeku je i analiza ponuda pristiglih na javnu nabavu za pročistač otpadnih voda. U studenome slijedi i raspisivanje natječaja za izradu i poboljšanje baze podataka – izvijestio je Rajh.

Bez poteškoća, sve spremno za start

Goran Petković, direktor HIS-a iz Višnjice, vodećeg izvođača u Zajednici ponuditelja koja će izvoditi radove, izjavio je da su pokrenute sve pripreme za početak radova te raspodijeljeni poslovi među izvođačima u sklopu Zajednice (HIS Višnjica, Cestno podjetje Ptuj, GK grupa Varaždin, Zagorje gradnja Zagreb).

-Nemamo nikakvih poteškoća i ne vidimo probleme koji bi nas mogli spriječiti da radove ne započnemo u skladu s planiranom dinamikom – istaknuo je Petković.

Predstavnik nadzornih tvrtki Anton Smoljo (Hidroprojekt i Eptisa Adria Zagreb) kazao da je nadzor u uskom kontaktu s izvođačem, s kojim usuglašava dinamiku i raspored aktivnosti.

Marko Rogina, direktor VIP MEDIE, tvrtke koja je na natječaju dobila posao na promidžbi projekta i vidljivosti, izvijestio je o dosad odrađenom poslu, predstavio logo Aglomeracije Ivanec i planirani način komunikacije s javnošću.

Važna komunikacija s građanima

-S puno optimizma možemo krenuti u ovaj projekt! Obavljene su kvalitetne pripreme i svi vi ste u prilici da u njega krenete zdravo te da se ne izgubite u problemima kakve su u provedbi aglomeracijskih projekata imale neke druge sredine. Za realizaciju nam je bitan svaki dan i stoga nam je važno da administracija bude na maksimalnom raspolaganju izvođačima – poručio je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.

S obzirom na to da idu kišni mjeseci te da će se ući u radove kad će se puno kopati, a zbog sezone se neće moći asfaltirati, skrenuo je pažnju na potrebu da se građani o tome unaprijed obavijeste i zamole za razumijevanje.

-Stoga očekujem da promidžba i vidljivost budu apsolutno usklađeni s Uredom gradonačelnika i uredom Ivkom-voda, jer tamo gdje radovi na terenu nisu dobro iskomunicirani s javnošću, imamo problema, to više što je upravo gradonačelnik taj koji mora izaći pred ljude i pojasniti im način rješavanja problema – naglasio je Vukmirić.

ivanec_sastanak_aglomeracija_26102021_1.jpeg

U tom kontekstu je i gradonačelnik Batinić najavio punu suradnju i preko gradskih internetskih stranica i Ivanečkih novina, kako bi građani unaprijed i na vrijeme bili obaviješteni o radovima koji će im se izvoditi u ulicama i o poteškoćama na koje u tom razdoblju mogu naići..

Uvodna konferencija o projektu Aglomeracije Ivanec planira se održati 9. studenog u Ivancu.