AGLOMERACIJA IVANEC Pripreme za sanaciju oštećenih nerazvrstanih i županijskih prometnica

Grad Ivanec/vv | 15.3.2023. u 10:24h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Dodatni problem o kojem treba voditi računa je i realizacija projekta rekonstrukcije vodovodne mreže, duljine preko 10 kilometara

Na inicijativu gradonačelnika Ivanca Milorada Batinića, u proteklom vremenu u gradskim su prostorima održana dva sastanka tematski vezana uz sanaciju oštećenih prometnica u zonama izvođenja radova na gradnji kanalizacijske mreže u sklopu Aglomeracije Ivanec.

Glavna tema prvog sastanka, kome su, uz čelnike Grada i Upravnog odjela za komunalne poslove, nazočili i predstavnici Ivkom-voda Ivanec, izvođača radova te voditelj projekta i nadzorni inženjer, bila je sanacija nerazvrstanih gradskih cesta na svim dionicama izvođenja radova. Na drugom sastanku s predstavnicima ŽUC-a, razgovaralo se o sanaciji prometnica u nadležnosti Varaždinske županije (županijskih i lokalnih cesta).

10872.jpg

S obzirom na to da, prema projektu, izvođači aglomeracijskih radova iza sebe trebaju ostaviti sanirane prometnice, glavni cilj održanih sastanaka bilo je usklađivanje planiranih zahvata izvođača radova sa zahtjevima Grada Ivanca i ŽUC-a.

U planiranje sanacije NC-a uključuje se Grad

Na sastancima je istaknuto da će se u planiranje predstojeće sanacije nerazvrstanih cesta uključiti i Grad i gradske službe. Naime, izvođač radova po projektu ima obvezu prometnicu sanirati u zatečenim dimenzijama.

S druge strane, Gradu je interes da se, svugdje gdje je to moguće, nerazvrstane ceste urede u punoj širini (standard je 3 metra, a sada su širine različite i kreću se od 2,50, 2,60 do 2,80 metara). Stoga je dogovoreno da se izrade troškovnici sanacije po dionicama i usporede s ugovorenim količinama te ustanovi postoji li potreba da se Grad Ivanec na pojedinim dionicama dodatno uključi u financiranje asfaltiranja punog profila cesta.

Identična situacija je i na županijskim/lokalnim cestama te je dogovoreno da će ŽUC s izvođačima utvrditi potreban obuhvat radova na njima te i za njih izraditi nove troškovnike i sagledati mogućnosti financiranja iz vlastitih izvora te iz Hrvatskih voda.

Batinić: Urediti cestu kroz Punikve i Jezerski put

Temeljem zahtjeva Grada Ivanca ŽUC-u za uređenje županijske ceste od Ivanečkog Naselja kroz Punikve i Jezerskog puta (još iz 2010. godine), a gdje se s radovima na rekonstrukciji i proširenju čekalo upravo zbog projekta Aglomeracije, gradonačelnik Batinić predložio je da se krene s aktivnostima na proširenju ceste, uređenju oborinske odvodnje i gradnji nogostupa s jedne strane, i to na cijeloj dionici županijske ceste, koja prolazi kroz Punikve i Ulicom Jezerski put.

Grad Ivanec se spreman i financijski uključiti kako bi se i ova prometnica uredila što prije.

10871.jpg

Rekonstrukcija 10 km vodovodne mreže

Dodatni problem o kojem treba voditi računa je i realizacija projekta rekonstrukcije vodovodne mreže, duljine preko 10 km, a koji se uvelike preklapa s područjem na kojem su već izvedeni radovi na kanalizacijskoj mreži (među ostalim, i u Punikvama i u Ulici Jezerski put). Riječ je o projektu čija je vrijednost procijenjena na oko 1,2 milijuna eura (bez PDV-a).

Grad Ivanec i Ivkom-vode tražili su da rekonstrukcija vodovoda bude dio ukupnog projekta Aglomeracije, i to od samog početka izrade projektne i studijske dokumentacije 2014. Međutim, taj je prijedlog bio odbijen pa su stoga Ivkom-vode projekt nastavile razvijati samostalno.

Projektna dokumentacija je izrađena krajem 2021., da bi se onda na mišljenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja o prihvatljivosti toga zahvata na okoliš čekalo gotovo godinu dana. Stoga je upitna postala mogućnost da se radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže izvedu prije polaganja asfalta u većem dijelu obuhvata Aglomeracije. Cilj je bio da se projekt pripremi što prije i prijavi na financiranje Hrvatskim vodama, što je i logično, jer se željela izbjeći situacija da se na svježe saniranim cestama nakon izvođenja aglomeracijskih radova asfalt ponovno razbija radi rekonstrukcije vodovoda.

Kako bi se našlo rješenje za financiranje ovog projekta, na inicijativu Grada Ivanca upućena je zamolba za sastanak generalnom direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću. Sastanak je održan nedavno i na njemu su gradonačelnik Milorad Batinić i direktor Ivkom-voda Ranko Zbodulja te drugi predstavnici Grada i VGO-a Varaždin predstavnicima Hrvatskih voda zaduženih za sektore financiranja projekata sredstvima EU-a te korištenja voda, prezentirali ovaj projekt i istaknuli probleme koji ga prate.

Trenutačno se traži model da se ovaj projekt realizira, uz sufinanciranje Hrvatskih voda, EU sredstava ili kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (što je najizglednija opcija), s time da bi sve to trebalo biti gotovo prije završetka radova na Aglomeraciji. Stoga su Ivkom-vode ubrzale pripremu dokumentacije za prijavu, dok se ishođenje građevinske dozvole očekuje za oko mjesec dana.