AGLOMERACIJA IVANEC Počela realizacija EU projekta vrijedna 28,8 milijuna eura

J.Š./Varaždinske vijesti | 9.11.2021. u 16:14h | Objavljeno u Našim krajem

Radovima na gradnji transportnog kolektora (od budućeg uređaja za pročišćivanje voda do naselja Kaniža) koji su otvoreni u Industrijskoj zoni Ivanec te uvodnom tiskovnom konferencijom održanoj u Kinodvorani Ivanec, danas su službeno otvoreni radovi na realizaciji projekta „Sustav odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda Aglomeracija Ivanec“.

Ova investicija, „teška“ 28,8 milijuna eura, time postaje najveće komunalno-infrastrukturno ulaganje u povijesti grada Ivanca, čiju vrijednost dodatno potencira podatak da je čak 70% sredstava za njenu realizaciju osigurano iz Europskih strukturnih fondova.

Iz državnog proračuna i proračuna Hrvatskih voda osigurano je 24% sredstava, dok 6% izdvaja Grad Ivanec.

Radovi će se provoditi tijekom iduće tri godine na području naselja Ivanec, Gečkovec, Kaniža, Vuglovec, Jerovec, Ivanečko Naselje, Ivanečki Vrhovec, Lančić, Knapić, Prigorec, Vitešinec i Salinovec.

Studijskom i projektnom dokumentacijom predviđena je mogućnost da se, nakon izgradnje, na ovaj sustav priključe i druga naselja koja mu gravitiraju, a sada nisu u obuhvatu projekta.

U povodu službenog otvaranja radova, u Ivancu su se danas okupili predstavnici svih institucija koje financiraju projekt - Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda kao posredničkih tijela te Grada Ivanca, Ivkom-voda kao nositelja investicije, ali i Varaždinske županije, zajednice izvođača radova, stručnog nadzora, projektanata, Ivkoma d.d., suradničkih tvrtki, načelnici općina Klenovnik i Maruševec i drugi.

Nakon obilaska gradilišta, svi su pridružili uvodnoj konferenciji u Kinodvorani Ivanec, gdje se skupu najprije obratio Ranko Zbodulja, direktor Ivkom-voda.

On je nazočne u kratkim crtama upoznao s tvrtkom te naglasio da Ivkom-vode posjeduju vodopravne dozvole za gospodarenje izvorištima kapaciteta 125 l/s ili gotovo 4 milijuna m3 vode godišnje. I dok je pokrivenost javnom vodoopskrbom na području obuhvata Aglomeracije Ivanec gotovo 100%, pokrivenost javnom odvodnjom je upola manja, što upućuje na nužnost gradnje sustava odvodnje.

-Projektom je predviđena gradnja kanalizacijskih kolektora kroz osam etapa, za koje je ishođeno jednako toliko građevinskih dozvola. Danas započeti radovi na gradnji kolektora do Kaniže predstavljaju prvu etapu, a radovi na ostalim etapama započet će prema terminskom planu. Izvođač je prijavio početak na još tri etape i to u naselju Gečkovec, u Matoševoj ulici u Ivancu te kod KTC-a u Ivanečkom Naselju. Građani će o svim daljnjim radovima biti pravodobno obaviješteni – istaknuo je R. Zbodulja.

U ime četiriju tvrtki koje će izvoditi radove (HIS Višnjica, GK Zagorje Varaždin, Cestno podjetje Ptuj, Zagorje gradnja Zagreb), okupljenima se obratio Goran Petković, direktor HIS-a. Ističući da je riječ o renomiranoj grupaciji s velikim iskustvom u izvođenju ovakvih radova, poručio je da će posao nastojati odraditi na najbolji način te da će sa stručnjacima Hrvatskih voda nastojati naći model rješavanja problema uočenih u ostalim aglomeracijama.

Kazao je također da je ugodno iznenađen afirmativnim odnosom Hrvatskih voda, pri čemu su naručitelj, nadzor i izvođač bili tretirani kao ravnopravni partneri. A to je iskustvo na koje, istaknuo je, dosad nisu nailazili.

Skupu se obratio i Josip Križanić, predsjednik Skupštine Varaždinske županije. Osvrćući se na aglomeracijske projekte na području naše županije, istaknuo je da su aglomeracije Varaždin i V. Toplice u završnoj fazi, Ivanec je krenuo, pred izvođenjem su aglomeracije u Ludbregu i Novom Marofu, dok su dvije manje aglomeracije, u Lepoglavi i Malom Bukovcu, još u fazi projektiranja.

Apelirao je na sve građane da budu strpljivi zbog raskopanih ulica jer kad radovi završe, oni će rezultirati rastom komunalnog standarda građana.

Na uvodnoj konferenciji nazočnima se obratio i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić. Podsjetio je da projekt Aglomeracije (projektiranje) počeo još 2012. godine, 2016. prvi je put javno predstavljen, a u lipnju prošle godine u Ivancu je potpisan ugovor o financiranju.

-A sada počinje najzahtjevniji dio, koji donosi najviše izazova. Riječ je o projektu čije benefite nećemo osjetiti sutra, već dugoročno, kroz čišće vode i zdraviji okoliš, jer sanitarne otpadne vode više se neće ispuštati u otvorene vodotoke. U iduće tri godine od svih koji smo u tome – od izvođača, Ivkom-voda, ali i gradske uprava i građana samih – očekuje se velik angažman, ali i strpljenje. Tijekom proteklih godina smo na učestala pitanja građana o potrebi modernizacije pojedinih nerazvrstanih cesta odgovarali da ćemo ih asfaltirati nakon obavljenih aglomeracijskih radova te ih molili da se strpe, jer nema logike u tome da cestu asfaltiramo, a nakon toga da, zbog postavljanja odvodnje, razbijamo asfalt. E, sada je to vrijeme došlo. I sada molim građane za strpljenje dok se ti radovi ne obave, a tada će uslijediti i obnova cesta – kazao je, među ostalim, M. Batinić te zahvalio na iznimno kooperativnom odnosu zamjeniku direktora Hrvatskih voda Davoru Vukmiriću i užem timu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, bez čijeg angažmana svega ovoga danas ne bi bilo.

Upućujući pohvalu VIP mediji za dobro odrađen projekt vidljivosti, skupu se obratio i D. Vukmirić, koji je tom prilikom istaknuo da je prijatelj Ivanca.

-U pripremi za provedbu ovoga projekta sastajali smo se svakih 30 – 35 dana. Uvijek su to bili sastanci strateške prirode, na kojima smo rješavali operativne probleme. Nadzor, naručitelj, izvođač – to je istostraničan trokut u kome su svi partneri jednako vrijedni te na takav način imamo prilike prevenirati sve potencijalne problematične situacije – naglasio je Vukmirić.

Zahvalio je svima koji su pomogli da se dođe do ove faze, a prvenstveno bivšim direktorima Ivkom-voda Mladenu Stanku i Edi Rajhu te direktoru Hrvatskih voda - VGI za Muru i gornju Dravu Danijelu Buniću.

U ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, okupljenima je pozdravne riječi uputila i Karmen Cerar, načelnica Sektora za projekte iz područja vodnoga gospodarstva. Istaknula je da je u tekućem razdoblju za područje RH iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija ugovoreno 60 projekata vrijednih 25 milijardi kuna (koji se sa 14 bespovratnih milijardi sufinanciraju iz EU fondova). Istovremeno im je na raspolaganju bilo samo 6 milijardi, što znači da je došlo do „overbookinga“ u iznosu od čak 220%!

-Točnije, ugovoreno je puno više novih projekata nego što je odobreno sredstava, pa će dio projekata pod istim uvjetima biti prebačen na financiranje iz Nacionalnog programa za otpornost i oporavak – naglasila je K. Cerar te kazala da je riječ o ogromnom investicijskom ciklusu u Hrvatskoj, čiji je dio i Aglomeracija Ivanec.

Podsjećamo, ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Aglomeraciju Ivanec potpisan je u lipnju prošle godine i od tog trenutka se radi na realizaciji projekta. U tom je razdoblju provedeno više natječajnih postupaka i to:

za gradnju i sanaciju sustava odvodnje otpadnih voda (ugovoreni radovi su vrijedni 126,37 mil. kuna)
za usluge nadzora na projektu (3,17 mil. kuna)
za upravljanje projektom (2,56 mil. kn)
za provođenje informiranja javnosti i vidljivost projekta (više od 437.000 kn)
nabava dijela komunalne opreme (specijalno vozilo za čišćenje sustava odvodnje) – 1,11 mil. kuna; tijekom ovog mjeseca slijedi raspisivanje javne nabave za ostalu opremu
u tijeku je i analiza ponuda pristiglih na javnu nabavu za pročistač otpadnih voda
ovoga mjeseca raspisat će se javna nabava za izradu i poboljšanje baze podataka

Napominjemo da ćemo o aglomeracijskim radovima ubuduće građane pojačano informirati putem gradskih web i FB stranica te Ivanečkih novina.

Označeno u