6. KAJkavski vikend u Novom Marofu

VV | 29.1.2022. u 11:52h | Objavljeno u Našim krajem

I ove godine bogat program „KAJkavskog vikenda v Marofu” - Gradonačelnik Jenkač poručio:  Ne smijemo zaboraviti starinske, arhaične izraze i tradicijske običaje

 Ovog se vikenda održava 6. izdanje „KAJkavskog vikenda v Marofu”, tradicionalne manifestacije koju organizira Pučko otvoreno učilište, a čiji je cilj njegovati i očuvati kajkavski izričaj na području grada Novog Marofa.

Kao i svake godine, posjetitelji imaju priliku uživati u brojnim sadržajima u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin”, a program je počeo u petak otvorenjem izložbe starih svadbenih fotografija, a uslijedila je kazališna predstava za odrasle „Razvod braka” Dramske udruge Kaj iz Zaboka.

Subota „KAJkavskog vikenda v Marofu” uvijek je rezervirana za sajmove, odnosno za udruge koje njeguju tradicijske običaje, podsjetila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Ivana Kušek Perši.

- Ove godine smo odlučili napraviti kulinarski izazov. Unazad tri godine pripremamo hranu koja se tradicionalni jede u našem kraju, a ovoga puta odlučili smo dodati i malo nagradnog sadržaja. Pripremat ćemo salenjak – tradicionalni kolač koji se godinama pripremao u vrijeme svinjokolja. Udruge će donijeti svoje salenjake, a žiri će odrediti koji je od njih najbolji, odnosno najfiniji – kazala je Kušek Perši.

Nakon sajma koji počinje u 15 sati, subotnji program nastavit će se u 17 sati edukativnim predavanjem etnologa Tibora Martana o prehrambenim tradicijama našega kraja, dok će od 19 sati  biti igrana predstava „Do dva” Dramske udruge „Kaj”, budući da je najavljena predstava varaždinskog HNK morala biti otkazana.

Gradonačelnik Siniša Jenkač ističe kako je ovo jedna u nizu manifestacija koje posljednjih godina Novi Marof čine centrom zanimljivih događanja.

– Raduje me što je naše Pučko otvoreno učilište, unatoč ovoj nesretnoj pandemiji i drugačijem životu na koji smo se zbog nje morali naviknuti, ponovo organiziralo ovu trodnevnu manifestaciju, a zadovoljan sam i interesom naših građana. Kajkavski izričaj i našu tradiciju moramo njegovati, a posebno mi je drago što su u sve to uključeni i naši najmlađi. Podsjećam da je kajkavski jezik jedan od najstarijih unificiranih jezika jer je najstariji rječnik u Hrvata upravo kajkavski i mi se trudimo ne zaboraviti svoju prošlost, starinske, arhaične izraze i tradicijske običaje – rekao je gradonačelnik Jenkač te uputio poziv sugrađanima, ali i ostalim žiteljima Varaždinske županije da dođu u Novi Marof i uživaju u kajkavskom vikendu.

U nedjelju, posljednjeg dana „KAJkavskog vikenda v Marofu”, od 16 će se sati  upriličiti promocija zbornika literarnih radova učenika osnovnih i srednjih škola novomarofskoga kraja „V soncu zimskome”.