25 godina osnutka: Značaj 104. brigade u Domovinskom ratu je nemjerljiv Foto: Krešimir Đurić

25 godina osnutka: Značaj 104. brigade u Domovinskom ratu je nemjerljiv

| 6.5.2016. u 17:03h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu obilježena je 25. godišnjica osnutka 104. brigade Zbora narodne garde Hrvatske vojske, koja je dala veliki značaj u stvaranju Republike Hrvatske.

Prije središnje proslave u koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu, služena je sveta misa u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Varaždinu, a pripadnici Udruge su s predstavnicima Grada Varaždina i Varaždinske županije položili vijence kod Križa domovinske zahvalnosti na Trgu slobode u Varaždinu te s članovima obitelji poginulih pripadnika 104. brigade položili vijence kod spomen obilježja 104. brigade ZNG-HV na gradskome groblju u Varaždinu.

Na svečanoj akademiji, predsjednik Udruge pripadnika 104. brigade pukovnik Ivan Rukljić naglasio je da je ovo vrlo značajna obljetnica, jer je 104. brigada bila jedna od prvo ustrojenih brigada.

- Danas slavimo četvrt stoljeća od osnutka naše brigade i to je svakako vrlo važan datum za nas jer je 104. brigada bila jedna od prvo ustrojenih brigada. Isto tako, njezino sudjelovanje u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. je vrlo značajno, ne samo u oslobađanju Varaždina, već i vojarne u Bjelovaru, a osam mjeseci je bila na pakračko-lipičkoj bojišnici. To je bio najveći njezin ratni angažman. Nakon toga uslijedile su vojno-redarstvene operacije "Bljesak" i "Oluja" u kojima je 104. brigada sudjelovala kao cjelina - istaknuo je pukovnik Ivan Rukljić na svečanoj akademiji.

U operaciji "Bljesak" je 104. brigada jedna od prvih izašla na državnu granicu prema Bosni i Hercegovini, kod sela Mlaka. U operaciji "Oluja" imala je težak zadatak kod Karlovca, jednu od najtežih ratnih radnji, a to je nasilni prijelaz rijeke.

- Iako su ljudi bili neiskusni, prvi puta su dobili takvu zadaću, a treba uzeti u obzir da je to pričuvni sastav, da to nisu profesionalni vojnici. Dosta je bilo bojazni hoće li brigada to uspjeti, no uspjeli smo. Kroz 104. brigadu je od 1991. do 1995. godine prošlo više od 12 tisuća pripadnika. Brigada je djelovala po smjenama, koje su se smjenjivale svakih 15 do 20 dana, tijekom trajanja ratnog zadatka. Nažalost, u akcijama je 30 poginulih i preko 200 ranjenih pripadnika - prisjetio se pukovnik Rukljić.

Brigada je osnovana pretežno s područja tadašnje općine Varaždin i susjednih općina. Prva borbena postrojba je bila varaždinska, druga ivanečka, a treća novomarofska.

- O Ulozi i značaju 104. brigade reći ne sudimo sami, no činjenice su da smo imali gubitaka i neuspješnih akcija, ali nikad nismo napustili položaj i brigada je kao cjelina bila vrlo uspješna i uspješno djelovala u Domovinskom ratu - zaključio je Rukljić.

Uz mnoge uvažene goste, svečanoj akademiji prisustvovao je i brigadni general Mladen Mikolčević, zapovjednik Gardijsko-oklopne mehanizirane brigade i jedan od zapovjednika 104. brigade. U 104. brigadu došao je kao zapovjednik, pripremiti ju za završne operacije "Bljesak" i "Oluju".

- Značaj i doprinos 104. brigade je neizmjerljiv, ona je bila temelj formiranja i drugih postrojbi na području Varaždinske županije, ali i šire. Obol koji je dala kroz Domovinski rat, osobito na glavnim pravcima operacija "Bljesak" i "Oluja" je neizmjerljiv, ne samo doprinosom svih pripadnika nego i pogibijama mnogih hrabrih momaka koji su sanjali ono što danas imamo - istaknuo je general Mikolčević.

Brigada kao cjelina uspješno je djelovala u Domovinskom ratu, broji 30 poginulih, a više od 200 ranjenih.

- 104. brigada je krenula iz pričuvnog sastava, kasnije je prerasla u prauv vojsku i doprinijela je oslobađanju Republike Hrvatske, ali i naoružavanju naših postrojba, ne samo sjeverozapadnog dijela Hrvatske, već i ostatka čime je doprinijela velikoj pobjedi u Domovinskom ratu. Nažalost, bilo je i žrtava kojih se moramo sjećati i kojima moramo biti zahvalni što imamo modernu državu - istaknuo je zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić.

DSC_5527.jpg

DSC_5542.jpg

DSC_5543.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci