U Trakošćanu 1. Festival nordijskog hodanja koje može postati i atraktivni turistički proizvod

IHR/Varaždinske vijesti | 14.3.2019. u 15:52h | Objavljeno u Društvo

Udruga za nordijsko hodanje i pješačenje Drava i Varaždinska županija po prvi puta organiziraju Festival nordijskog hodanja i pješačenja "Trakošćan 2019.“ Nordijsko hodanje postalo je omiljeni vid rekreacije posljednjih godina brojnim Varaždincima, pa je tako došlo i do suradnje s Varaždinskom županijom.

Nordijsko hodanje dobro za stres

- To je, možemo reći, jedna nova niša u ponudi Varaždinske županije. Mi ovdje želimo spojiti i našu turističku ponudu, prirodne i kulturne ljepote naše Županije i jednu iznimno zdravu aktivnost kao što je nordijsko hodanje. Pogodno je za sve generacije i ne košta gotovo ništa, osim štapova. Udruga za nordijsko hodanje i pješačenje Drava puno radi na promociji tog sporta i mi smo kao Županija taj projekt odlučili podržati. Prema mojim saznanjima nijedna još županija u Hrvatskoj nije u tom nordijskom hodanju imala ozbiljniji iskorak i mislim da je to jedna potpuno nova i atraktivna niša u turističkoj ponudi naše Županije, a cijelu tu priču pokrećemo s ovim festivalom u subotu, 23. ožujka u Trakošćanu – rekla je predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije na današnjoj konferenciji za novinare i priznala da se i sama bavi tom aktivnošću te šetnje koristi kao anti-stres terapiju.

Projekt Konjičko-turističkih ruta

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini rekao je kako Varaždinska županija, s obzirom na svoju veličinu i značajke, ima predispozicije za pješačenje u širem smislu riječi.
- Ove godine pripremamo zajedno sa pet sjevernih županija zajednički projekt Konjičko-turističkih ruta koji smo prijavili na nacionalnoj razini, a u narednom periodu značajnije ćemo se posvetiti i pješačkim stazama, napravit ćemo sistematizaciju ruta i to ponuditi zahtjevnom turističkom tržištu s obzirom na to da nam sve više turista dolazi iz Skandinavskih i zapadnoeuropskih država koje imaju dugu tradiciju pješačenja, među kojima je i nordijsko hodanje. Nadam se da će Varaždinska županija biti predvodnica ovog vrlo specifičnog, ali atraktivnog turističkog proizvoda – rekao je Bojanić Morandini.
Kako je najavljeno na današnjem predstavljanju 1. Festivala nordijskog hodanja i pješačenja, bit će četiri rute duge 10, 5, 2,5 kilometara te kreativna ruta. Katica Kalajdžija iz Udruge nordijskog hodanja i pješačenja Drava pozvala je sve da u subotu, 23. ožujka dođu na Trakošćan i sudjeluju u 1. Festivalu nordijskog hodanja i pješačenja koji se organizira u povodu Svjetskog dana voda i u cilju popularizacije tog sporta. 
- Samo možemo poželjeti lijepo vrijeme u subotu 23. ožujka. Imamo i organizirani besplatni prijevoz autobusom do Trakošćana za one koji nisu u mogućnosti doći – rekla je Katica Kalajdžija iz Udruge nordijskog hodanja i pješačenja Drava. U nastavku donosimo detaljan program, a više informacija potražite na broju telefona 091/523-6684 ili putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

PROGRAM

od 9:00 do 10:00 - okupljanje sudionika, piće dobrodošlice, okrepa

od 9:30 do 13:00 - mjerenje masnoća u tijelu, šećera u krvi i krvnog tlaka

od 10:00 do 10:30 - prigodni program

od 10:30 do 11:0 - zajedničko vježbanje, formiranje grupa po rutama

od 11:10 do 13:30 - 1. RUTA - 10 km (dva kruga oko jezera)

od 11:20 do 12:30 - 2. RUTA - 5 km (jedan krug oko jezera)

od 11:30 do 12:30 - 3. RUTA - 2.5 km (do ribarske kućice i natrag)

od 11:30 do 13:30 - KREATIVNA RUTA za one koji nisu uključeni u prethodne rute (odrasli, djeca u pratnji roditelja i osobe s posebnim potrebama) - rute po dogovoru

od 13:30 do 14:30 - ručak

od 14:00 do 16:00 - glazbeno - zabavni program, pjeva Nenad Kumrić Charlie