Projekt varaždinskog Crvenog križa: 14 žena zaposleno kako bi pomagale starijim i nemoćnim osobama

Napisao/la: -
Projekt varaždinskog Crvenog križa: 14 žena zaposleno kako bi pomagale starijim i nemoćnim osobama Foto: Krešimir Đurić

"Nauči i pruži potporu u lokalnoj zajednici" naziv je projekta u sklopu kojeg je zaposleno 14 dugotrajno nezaposlenih žena s područja grada Varaždina te općina Vidovec, Jalžabet i Trnovec Bartolovečki, kako bi se brinule o starijim i nemoćnim osobama.

Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, a partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje - Regionalni ured Varaždin, varaždinski Centar za socijalnu skrb, Grad Varaždin te Općine Vidovec, Jalžabet i Trnovec Bartolovečki. Vrijednost projekta iznosi 2,1 milijuna kuna, od čega 85 posto sufinancira Europska unije iz Europskog socijalnog fonda kroz operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, a s 15 posto je sufinanciran iz državnog proračuna.

Cilj projekta, čija je provedba počela 19. siječnja ove godine i traje do 19. srpnja 2020. godine, je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada nezaposlenim ženama te potaknuti socijalnu uključenost starijih i nemoćnih osoba na području Varaždina i spomenutih triju općina. Iz Varaždina je zaposleno pet žena, iz Vidovca četiri, Jalžabeta tri te iz Trnovca Bartolovečkog dvije žene.

- Zaposlili smo 14 dugotrajno nezaposlenih žena koje se brinu za trenutno 93 korisnika, s tim da je dosad kroz ovaj program prošlo ukupno 108 osoba. Direktan rad s korisnicima na terenu provodimo već šest mjeseci te se pokazala potreba za zapošljavanjem većeg broja žena. Naime, imamo 93 korisnika sada, iako je projektom bilo planirano 70 korisnika, a imamo i listu čekanja te se pokazala potreba za takvom vrstom usluge - napomenula je Sandra Mintas, ravnateljica GDCK-a Varaždin, dodavši kako se nada da će se i nakon 30 mjeseci provedbe objaviti i novi natječaji kako bi se projekt nastavio.

- Žene koje smo zaposlili pružaju pomoć i podršku starijim i nemoćnim osobama, a to uključuje brigu oko osobne higijene i higijene prostora u kojem žive korisnici, nabavku namirnica iz dućana, pripremu jednostavnijih obroka i samo druženje i razgovor, koji su najčešće i najbitniji - istaknula je Mintas.

Među zaposlenim ženama je i Štefica Loparić, koja je pojasnila kako izgleda jedan njihov dan s korisnicima.

- Dan s korisnicima započinjemo razgovorom, da vidimo kako se osjećaju, zatim slijedi nabavka namirnica ili lijekova, priprema ručka onim korisnicima koji to ne mogu sami učiniti, a neki vole i sudjelovati u tome. Ponekad ih treba odvesti liječniku ili u šetnju, jer u nekim slučajevima riječ je o korisnicima koji žive u stanovima gdje nema lifta pa ne mogu sami izaći po stepenicama. Mi im donesemo sve što im je potrebno, ili smo im pratnja ako požele otići do tržnice. Družimo se s njima i razgovaramo o svemu što se događa, jer oni svi prate vijesti i ostale događaje. Oni su sretni kad nas vide, neki nas čak čekaju na prozoru, vole popričati s nekim i drago im je kad im pomognemo. Naši korisnici su jako zahvalni Crvenom križu i što su dio tog projekta, jer oni su inače sami i kod njih su vidljive velike promjene, vidi se koliko im to puno znači. A znači puno i nama, kao osobama starijima od 50 godina, da smo se uspjeli zaposliti i da radimo jedan koristan posao. Naši korisnici su jako dragi ljudi, nevjerojatni su, kad se malo bolje s njima upoznate, osjećate se kao da idete k nekome svojem - ispričala je Štefica Loparić.

Korist je tako dvostruka - žene koje su nakon dugo vremena dobile posao ujedno pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija.

- Prije sam bila nezaposlena te sam zahvalna varaždinskom Crvenom križu, ravnateljici Sandri Mintas i asistentici na projektu Filipi Blažon Šumečki koju korisnici mogu kontaktirati u svako doba, a pomaže i nama - dodala je Štefica Loparić.

Na predstavljanju projekta i dosad provedenih aktivnosti bili su i predstavnici projektnih partnera, među njima i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- Jedna od najtežih i najvećih poteškoća s kojima se suočavaju sve sredine je upravo isključenost teško zapošljivih osoba, stoga mi je drago da Crveni križ provodi ovaj projekt u Varaždinu i susjednim općinama. Ovaj je projekt samo nastavak aktivnosti koje naš Crveni križ provodi od ranije, a nadam se da će takvih projekata biti još – istaknuo je Čehok.

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_01.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_02.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_03.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_04.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_05.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_06.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_07.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_08.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_09.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_10.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_11.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_12.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_13.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_14.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_15.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_16.JPG

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.