Projekt varaždinskog Crvenog križa: 14 žena zaposleno kako bi pomagale starijim i nemoćnim osobama Foto: Krešimir Đurić

Projekt varaždinskog Crvenog križa: 14 žena zaposleno kako bi pomagale starijim i nemoćnim osobama

| 27.11.2018. u 19:28h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

"Nauči i pruži potporu u lokalnoj zajednici" naziv je projekta u sklopu kojeg je zaposleno 14 dugotrajno nezaposlenih žena s područja grada Varaždina te općina Vidovec, Jalžabet i Trnovec Bartolovečki, kako bi se brinule o starijim i nemoćnim osobama.

Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, a partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje - Regionalni ured Varaždin, varaždinski Centar za socijalnu skrb, Grad Varaždin te Općine Vidovec, Jalžabet i Trnovec Bartolovečki. Vrijednost projekta iznosi 2,1 milijuna kuna, od čega 85 posto sufinancira Europska unije iz Europskog socijalnog fonda kroz operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, a s 15 posto je sufinanciran iz državnog proračuna.

Cilj projekta, čija je provedba počela 19. siječnja ove godine i traje do 19. srpnja 2020. godine, je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada nezaposlenim ženama te potaknuti socijalnu uključenost starijih i nemoćnih osoba na području Varaždina i spomenutih triju općina. Iz Varaždina je zaposleno pet žena, iz Vidovca četiri, Jalžabeta tri te iz Trnovca Bartolovečkog dvije žene.

- Zaposlili smo 14 dugotrajno nezaposlenih žena koje se brinu za trenutno 93 korisnika, s tim da je dosad kroz ovaj program prošlo ukupno 108 osoba. Direktan rad s korisnicima na terenu provodimo već šest mjeseci te se pokazala potreba za zapošljavanjem većeg broja žena. Naime, imamo 93 korisnika sada, iako je projektom bilo planirano 70 korisnika, a imamo i listu čekanja te se pokazala potreba za takvom vrstom usluge - napomenula je Sandra Mintas, ravnateljica GDCK-a Varaždin, dodavši kako se nada da će se i nakon 30 mjeseci provedbe objaviti i novi natječaji kako bi se projekt nastavio.

- Žene koje smo zaposlili pružaju pomoć i podršku starijim i nemoćnim osobama, a to uključuje brigu oko osobne higijene i higijene prostora u kojem žive korisnici, nabavku namirnica iz dućana, pripremu jednostavnijih obroka i samo druženje i razgovor, koji su najčešće i najbitniji - istaknula je Mintas.

Među zaposlenim ženama je i Štefica Loparić, koja je pojasnila kako izgleda jedan njihov dan s korisnicima.

- Dan s korisnicima započinjemo razgovorom, da vidimo kako se osjećaju, zatim slijedi nabavka namirnica ili lijekova, priprema ručka onim korisnicima koji to ne mogu sami učiniti, a neki vole i sudjelovati u tome. Ponekad ih treba odvesti liječniku ili u šetnju, jer u nekim slučajevima riječ je o korisnicima koji žive u stanovima gdje nema lifta pa ne mogu sami izaći po stepenicama. Mi im donesemo sve što im je potrebno, ili smo im pratnja ako požele otići do tržnice. Družimo se s njima i razgovaramo o svemu što se događa, jer oni svi prate vijesti i ostale događaje. Oni su sretni kad nas vide, neki nas čak čekaju na prozoru, vole popričati s nekim i drago im je kad im pomognemo. Naši korisnici su jako zahvalni Crvenom križu i što su dio tog projekta, jer oni su inače sami i kod njih su vidljive velike promjene, vidi se koliko im to puno znači. A znači puno i nama, kao osobama starijima od 50 godina, da smo se uspjeli zaposliti i da radimo jedan koristan posao. Naši korisnici su jako dragi ljudi, nevjerojatni su, kad se malo bolje s njima upoznate, osjećate se kao da idete k nekome svojem - ispričala je Štefica Loparić.

Korist je tako dvostruka - žene koje su nakon dugo vremena dobile posao ujedno pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija.

- Prije sam bila nezaposlena te sam zahvalna varaždinskom Crvenom križu, ravnateljici Sandri Mintas i asistentici na projektu Filipi Blažon Šumečki koju korisnici mogu kontaktirati u svako doba, a pomaže i nama - dodala je Štefica Loparić.

Na predstavljanju projekta i dosad provedenih aktivnosti bili su i predstavnici projektnih partnera, među njima i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- Jedna od najtežih i najvećih poteškoća s kojima se suočavaju sve sredine je upravo isključenost teško zapošljivih osoba, stoga mi je drago da Crveni križ provodi ovaj projekt u Varaždinu i susjednim općinama. Ovaj je projekt samo nastavak aktivnosti koje naš Crveni križ provodi od ranije, a nadam se da će takvih projekata biti još – istaknuo je Čehok.

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_01.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_02.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_03.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_04.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_05.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_06.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_07.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_08.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_09.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_10.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_11.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_12.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_13.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_14.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_15.JPG

crveni_kriz_varazdin_pomoc_u_kuci_16.JPG