Od šetnice do adrenalinskog parka: Otok mladosti okuplja sve više Ludbrežana Foto: Grad Ludbreg

Od šetnice do adrenalinskog parka: Otok mladosti okuplja sve više Ludbrežana

Varaždinske vijesti | 4.4.2021. u 18:11h | Objavljeno u Društvo

Od prošle godine Otok mladosti ponovo je u vlasništvu Grada Ludbrega. S ciljem da ta zelena oaza smještena u samom srcu grada bude atraktivna i potencijalnim turistima, kontinuirano se provode razne aktivnosti.

– Do sad smo uložili dosta novaca i Otok smo pretvorili u pluća grada. Svaki dan, cijeli dan je netko na Otoku, ne samo ribolovci već i građani koji šeću, uživaju u prirodi, gledaju što se događa – kaže ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, a otkriva više i o aktualnim radovima.

– Započelo je uređenje šetnice od brane do mosta u Kučanu, tamo smo zasadili jablane s obje strane, a ista stvar će se odraditi i s druge strane Bednje, dakle od brane natrag. Čekamo da Hrvatske vode urede još jedan neuređen dio između stare i nove splavi kako bi se mogao napraviti krug Bednjom koji bi se povezao s ribičkim domom. U Kučanu smo postavili klupe s obje strane Bednje koje pozivaju i mještane Kučana da se posvete uređivanju tog dijela rijeke. Bednja će postati, usudio bih se reći, mala ludbreška rivijera, posebice ovaj dio kroz Kučan koji je prekrasan – kaže gradonačelnik i dodaje kako bi uskoro na rijeci Bednji moglo biti čamaca, kajaka, pedalina, odnosno jednog posve novog turističkog proizvoda.

– Na samom ulasku na Otok postavili smo nove klupe. Odlučili smo se za betonsku galanteriju s obzirom da uvijek ima onih koji nažalost vole uništavati. Ove su ipak malo teže, imaju oko 400 kg, pa ih neće biti tako lako izmaknuti. Jedan od tih setova ima šahovsku ploču i čovječe ne ljuti se, pa isto tako pozivam građane da sjednu i odigraju partiju, dvije – rekao je Bilić.

Na Otoku mladosti pri kraju je i uređenje malog adrenalinskog parka za djecu starijeg uzrasta.

- Tu će biti i zip line po kojoj će se moći spuštati kojih 20-ak metara, penjalice koje će biti zgodno uokvirene u tajmali parkovski prostor. Na Otoku je na sredini jezera i mala fontana koja nas uvodi u gradove koji imaju ovakav oblik brige o vodi i ribama u konačnici. Fontana ne samo da je zabavna za nas šetače već i za ribe jer radi tzv. aeraciju odnosno vodu puni zrakom tako da ribe u onim toplijim mjesecima mogu lakše preživljavati. Tako smo spojili jednu korisnu stvar s još jednim prepoznatljivim simbolom Ludbrega – rekao je gradonačelnik Bilić.

Ludbreg će uskoro dobiti i japanski park koji će biti posvećen Zdenku Oreču koji je promovirao haiku i na taj način Ludbreg učinio prepoznatljivim nadaleko. U stvaranju japanskog vrta surađuje se s Dragutinom Gerićem, najpoznatijem hrvatskom stručnjaku za origami, ali ujedno i Ludbrežaninom.

- Na ulazu na Otok će uskoro osvanuti ta obilježja naše povezanosti s Japanom. Uređuje se jedan meditacijski park, uskoro će procvjetati i japanske trešnje na kanalu. Otok je jedno blago koje je dugo bilo zanemareno jer je nemarom postalo tuđe vlasništvo. Uspjeli smo i taj problem riješiti i danas je Otok mladosti središte našeg grada koje okuplja sve više mladih, starijih, svih onih koji imaju neke emotivne veze s tim prostorom, ali i obične šetače koji uživaju u prirodu – zaključio je Bilić.

ludbreg_otok_mladosti_1.jpg

ludbreg_otok_mladosti_2.jpg

ludbreg_otok_mladosti_fontana.jpg

Označeno u