Natalija Martinčević: Stavite konačno Sjever na turističku kartu Hrvatske

Napisao/la: -
Natalija Martinčević Natalija Martinčević Foto: Krešimir Đurić

Saborska zastupnica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević danas se u Hrvatskom saboru ispred Kluba zastupnika HSLS-a i Reformista osvrnula na funkcioniranje turističkog sustava, kao jedne od najvažnijih gospodarskih grana u Hrvatskoj.

U svom izlaganju istaknula je kako novi Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma koji je stupio na snagu početkom godine nije riješio pitanje funkcioniranja Turističkih zajednica već ih je svojim odredbama dodatno zakomplicirao, a istovremeno u 10 mjeseci koliko je Zakon na snazi nisu doneseni provedbeni dokumenti i pripadajući pravilnici te je time konfuzija potpuna.

"Istovremeno Vlada je sredstva iz dva ključna fonda za turizam, Fonda za nerazvijene i Fonda za udruživanje, koji se pune iz turističkih članarina i turističkih pristojbi, diskrecionim odlukama preraspodijelila u okviru sustava ali nitko ne zna kome, koliko i zašto te ne postoje nikakvi propisani kriteriji temeljem kojeg bi se moglo pratiti trošenje tih sredstava ili se prijavljivati za njihovu dodjelu.

Nadalje, kad govorimo o funkcioniranju spomenutih Turističkih zajednica one bi trebale upravljati destinacijom, pokretati inicijative, informirati, koordinirati, sudjelovati u kreiranju strateškog razvoja, ali i istovremeno pripremati i slati na dnevnoj bazi nepregledni niz izvješća. To vrijedi za sve turističke zajednice, kako za one koje imaju proračun 7,4 milijuna kuna poput TZ Zadarske županije, tako i za one koje imaju proračun manji čak 15 puta poput TZ Varaždinske županije, ili primjerice TZ Grada Lepoglave sa lepoglavskom čipkom koja je na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine i najvećim međunarodnim festivalom čipke sa godišnjim izvornim proračunom od 28.828 kn.

Turizam na kontinentu je u pravilu dodana djelatnost kojom se bavi čitava obitelj 365 dana u godini. Kontinentalni turizam nisu apartmani i najam suncobrana i ležaljki. Kontinentalni turizam je poljoprivreda, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, proizvodnja i prodaja domaćih proizvoda, lokalna kulturna i prirodna baština upotpunjena manifestacijama, festivalima i kulturnim događanjima visokog umjetničkog dosega i kvalitete.

Tako npr. projekt „Kuće za odmor s pričom“, koji je osmislila i financira Varaždinska županija od njegovog početka prije 3 godine značajno utječe na porast ukupnog broja noćenja u Županiji, koji je u 2018. iznosio 20%, a 10 % u 2019. godini.

Posebno je važno istaknuti 2020. godinu, godinu obilježenu koronavirusom, u kojoj smo zaključno sa 1. rujnom ostvarili 95 % prošlogodišnjih noćenja, što zapravo znači da ćemo u Kućama za odmor s pričom u 2020. godini ostvariti porast broja noćenja.

Nažalost taj projekt kao niti brojne druge država, nadležno ministarstvo i HTZ do sada nisu prepoznali, kao što ne prepoznaju turističku vrijednost i potencijal sjevera Hrvatske niti u spotovima, pa tako posljednji promotivni turistički spot za Hrvatsku završava u Zagrebu i nigdje nema Trakošćana, Zagorja, Varaždina, Međimurskih vinskih cesta.

Nema nas u spotovima, nema nas u prilozima na HRT-u, nije nas bilo niti na karti bivšeg ministra turizma koji u Varaždinsku županiju u službeni posjet nije došao niti jednom, pa nas što je posebno važno nema niti u financiranju. Stoga od nove ministrice i njezinog tima očekujemo prestanak diskriminacije kontinentalnog turizma sjevera, te punu podršku našim projektima, razvoju našeg turizma i konačno stavite Sjever na turističku kartu Hrvatske.", rekla je Natalija Martinčević.

Martin Novosel

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.