Natalija Martinčević Foto: Krešimir Đurić

Natalija Martinčević: Stavite konačno Sjever na turističku kartu Hrvatske

| 25.9.2020. u 21:04h | Objavljeno u Društvo

Saborska zastupnica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević danas se u Hrvatskom saboru ispred Kluba zastupnika HSLS-a i Reformista osvrnula na funkcioniranje turističkog sustava, kao jedne od najvažnijih gospodarskih grana u Hrvatskoj.

U svom izlaganju istaknula je kako novi Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma koji je stupio na snagu početkom godine nije riješio pitanje funkcioniranja Turističkih zajednica već ih je svojim odredbama dodatno zakomplicirao, a istovremeno u 10 mjeseci koliko je Zakon na snazi nisu doneseni provedbeni dokumenti i pripadajući pravilnici te je time konfuzija potpuna.

"Istovremeno Vlada je sredstva iz dva ključna fonda za turizam, Fonda za nerazvijene i Fonda za udruživanje, koji se pune iz turističkih članarina i turističkih pristojbi, diskrecionim odlukama preraspodijelila u okviru sustava ali nitko ne zna kome, koliko i zašto te ne postoje nikakvi propisani kriteriji temeljem kojeg bi se moglo pratiti trošenje tih sredstava ili se prijavljivati za njihovu dodjelu.

Nadalje, kad govorimo o funkcioniranju spomenutih Turističkih zajednica one bi trebale upravljati destinacijom, pokretati inicijative, informirati, koordinirati, sudjelovati u kreiranju strateškog razvoja, ali i istovremeno pripremati i slati na dnevnoj bazi nepregledni niz izvješća. To vrijedi za sve turističke zajednice, kako za one koje imaju proračun 7,4 milijuna kuna poput TZ Zadarske županije, tako i za one koje imaju proračun manji čak 15 puta poput TZ Varaždinske županije, ili primjerice TZ Grada Lepoglave sa lepoglavskom čipkom koja je na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine i najvećim međunarodnim festivalom čipke sa godišnjim izvornim proračunom od 28.828 kn.

Turizam na kontinentu je u pravilu dodana djelatnost kojom se bavi čitava obitelj 365 dana u godini. Kontinentalni turizam nisu apartmani i najam suncobrana i ležaljki. Kontinentalni turizam je poljoprivreda, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, proizvodnja i prodaja domaćih proizvoda, lokalna kulturna i prirodna baština upotpunjena manifestacijama, festivalima i kulturnim događanjima visokog umjetničkog dosega i kvalitete.

Tako npr. projekt „Kuće za odmor s pričom“, koji je osmislila i financira Varaždinska županija od njegovog početka prije 3 godine značajno utječe na porast ukupnog broja noćenja u Županiji, koji je u 2018. iznosio 20%, a 10 % u 2019. godini.

Posebno je važno istaknuti 2020. godinu, godinu obilježenu koronavirusom, u kojoj smo zaključno sa 1. rujnom ostvarili 95 % prošlogodišnjih noćenja, što zapravo znači da ćemo u Kućama za odmor s pričom u 2020. godini ostvariti porast broja noćenja.

Nažalost taj projekt kao niti brojne druge država, nadležno ministarstvo i HTZ do sada nisu prepoznali, kao što ne prepoznaju turističku vrijednost i potencijal sjevera Hrvatske niti u spotovima, pa tako posljednji promotivni turistički spot za Hrvatsku završava u Zagrebu i nigdje nema Trakošćana, Zagorja, Varaždina, Međimurskih vinskih cesta.

Nema nas u spotovima, nema nas u prilozima na HRT-u, nije nas bilo niti na karti bivšeg ministra turizma koji u Varaždinsku županiju u službeni posjet nije došao niti jednom, pa nas što je posebno važno nema niti u financiranju. Stoga od nove ministrice i njezinog tima očekujemo prestanak diskriminacije kontinentalnog turizma sjevera, te punu podršku našim projektima, razvoju našeg turizma i konačno stavite Sjever na turističku kartu Hrvatske.", rekla je Natalija Martinčević.