Varaždinski folklorni ansambl odlazi na desetodnevnu turneju Poljskom Foto: Mislav Mesek/Hrvatski sabor kulture

Varaždinski folklorni ansambl odlazi na desetodnevnu turneju Poljskom

V.M./Varaždinske vijesti | 9.8.2018. u 12:22h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski folklorni ansambl sudjelovat će od 10. do 20. kolovoza na svjetskoj smotri folklora Integration u poljskom gradu Poznańu. Poznań je peti po veličini i jedan od najstarijih poljskih gradova, poznat po renesansnoj gradskoj jezgri i trećem najvećem poljskom sveučilištu te bogat muzejima, kazalištima, crkvama i kulturnim događanjima.

Festival se održava u osam gradova u povijesnoj regiji Wielkopolska (Velika Poljska) čije je Poznań središte - to su Luboń, Damasławek, Swarzędz, Poznań, Września, Wronki, Leszno i Nowy Tomyśl. Riječ je o festivalu pod pokroviteljstvom CIOFF-a, međunarodnog ogranka UNESCO-a zaduženog za tradicijsku kulturu, što jamči visoku razinu kvalitete festivala, kao i grupa koje na njemu sudjeluju.
Organizator festivala akademska je folklorna skupina “Poznań” koja djeluje u sklopu poznanjskog kineziološkog fakulteta, Akademia Wychowania Fizycznego. U studentskom domu fakulteta bit će smještene i sve grupe koje sudjeluju na festivalu.

Uz Varaždinski folklorni ansambl, na festivalu će sudjelovati folklorni ansambl Les Pieds Légers iz Kanade, folklorna skupina Vihorlat iz Slovačke, Rebulir Folk Ensemble iz Španjolske, Proyecciones Folkloricas Mi Orgullo iz Paname, ansambl narodnih pjesama i plesova Sveučilišta u Gdansku “Jantar” te domaćini.
Četrnaest plesačica, osam plesača i pet tamburaša Varaždinskog folklornog ansambla u Poljskoj će se predstaviti s pjesmama i plesovima Hrvatskog Zagorja, Zagrebačkog Prigorja, Podravine i Baranje. Program su pripremili i uvježbali umjetnički voditelj Pjerino Hrvaćanin, plesni voditelji Tim i Fin Hrvaćanin te glazbeni voditelj Matija Auker.

Poljska turneja dio je proslave 20. obljetnice rada Varaždinskog folklornog ansambla. Ovo je druga ovogodišnja inozemna turneja za VFA, krajem lipnja ansambl je sudjelovao na 65. međunarodnom festivalu folklora u njemačkom gradiću Krövu. Finale obilježavanja 20. obljetnice rada bit će veliki koncert u HNK u Varaždinu u prosincu ove godine.
Sudjelovanje Varaždinskog folklornog ansambla na festivalu Integration u Poljskoj podržali su Ministarstvo kulture i Grad Varaždin.

VFA-2018-HSK.JPG