U sedam dana Kliker festivala 15 programa za djecu i mlade

V.V. | 31.10.2016. u 09:18h | Objavljeno u Društvo

Izvedbom predstave 'Črčke' na Velikoj sceni varaždinskog HNK i postavljanjem instalacije 'Šuma od papira pleše' u Podrumskoj sceni 'Zvoninimir Rogoz' - gdje su također izvučeni dobitnici Froddove nagradne igre te, naposljetku, rezanjem torte koju je pripremio Ekos - u nedjelju, 30. listopada, završio je prvi Kliker festival - festival plesa, pokreta i igra za djecu i mlade, koji se u Varaždinu i dijelom u Novom Marofu održavao od 24. listopada.

U tih sedam dana djeca i mladi imali su prilike vidjeti niz predstava, sudjelovati u brojnim radionicama, prisustvovati izložbama, razgledati instalacije, pogledati filmove...

 boys awakening kliker 4 dan 46 of 47

Najveći dio programa održan je u prostoru HNK u Varaždinu. Tamo su u četvrtak, 27. listopada, na scenu izašli članovi austrijskog Foxfire Theatera, izvevši predstavu 'Boys Awakening', namijenjenu starijima od 13 godina i koja je - na iznimno atraktivan način baveći se pitanjima odrastanja, puberteta i seksulanosti - oduševila mladu publiku.

Petak je pripao najmlađima, za koje je u 10 ujutro i u 17 sati izvedena predstava 'Ritam tam' Studija za suvremeni ples. Mališani su u jutarnjem terminu u potpunosti ispunili gledalište HNK i uživili se u doživljaje 'malenog bića koje vas može u srce taknuti'.

U subotu je Kliker festival imao jednu od svoje tri premijere. 'Svijet igara' autorice Larise Navojec, u produkciji Plesnog centra Tala i umjetničke organizacije VRUM, interaktivna je igra koja je djecu uvela u magičan kreativni svijet koje nudi suvremena tehnologija.

Naposljetku, što se tiče izvedbi, festival su zaokružile 'Črčke', vizualno atraktivna predstava nastala u slovensko-finsko-hrvatskoj koprodukciji, namijenjena već onima najmlađima, do predškolske dobi. Posebna zanimljivost te predstave je da se ona vizualno temelji na originalnim crtežima na kojima su djeca crtala sama sebe.

Jedna od predstava, 'Minimi', čiju produkciju potpisuju VRUM, Dječje kazalište Dubrava i Prostor plus, izvedena je pred ispunjenim Kulturnim centrom 'Novi Marof', u srijedu, 26. listopada. Na istome je mjestu u subotu održan i stručni seminar Tamare Curić 'Vježbenica za ples i pokret'.

Istovremeno s izvedbama održavane su i razne radionice. Tako je Mario Vrbanec iz skupine Brutala radionicom 'Urban style' djecu uveo u svijet breakdancea, povezujući ga s hip hopom i suvremenim plesom.

Tamara Curić iz Plesnog centra Tala vodila je radionicu 'Kreativna komunikacija', koja je bila namijenjena radu u parovima roditelj-dijete, istražujući neke drugačije načine komunikacije.

 boys awakening kliker 4 dan 47 of 47

'Triumph of Time and Truth' bila je rezidencijalna radionica namijenjena srednjoškolcima koju je vodila Corrine Eckenstein, ujedno i redateljica predstave 'Boys Awakening'. Rezidencija se bavila istraživačkim procesom trenutne situacije u kojoj se nalaze mladi ljudi u gradu Varaždinu, ali i oni koji su iselili iz grada.

Posebno je zanimljiva bila i radionica 'Šuma od papira pleše' koju je vodio Leo Vukelić, tijekom koje su i mali i veliki zajedno kreativno iskoristili stari papir i kartonsku ambalažu napravivši instalaciju koja je postala pravo dječje igralište od kartona.

Tijekom održavanja festivala u Galerijskom centru bila je postavljena multimedijska instalacija 'Oda' i prikazivan eksperimentalni film 'Trip' autorica Ive Korenčić i Andreje Široki.

Mališani su također cijeloga tjedna mogli uživati u 'Muzeju plesa', čiji su autori Kliment Poposki, Elena Risteska, Viktorija Iloska. Nakon Beograda i Skoplja, ova interaktivna izložba, postavljena u palači Herzer, svoju je hrvatsku premijeru imala upravo u Varaždinu i oduševila je djecu koja su joj prisustvovala.
Još jedno mjesto gdje su se održavali programi Kliker festivala bilo je Kino Galerija, gdje u subotu, 29. listopada, prikazan brazilski animirani film 'Dječak i svijet'.

Cjelokupno to bogatstvo programa Kliker festivala pažljivo su bilježila djeca polaznici novinarske radionice pod nazivom 'Klikofonija'. Učili su o raznim novinarskim formama, kritički gledali predstave, razgovarali s izvođačima te naposljetku snimili svoju vlastitu radijsku emisiju!

Sedam dana Kliker festivala je iza nas, a organizatori - umjetnička organizacija VRUM i platforma Kliker, na čelu su umjetničkom ravnateljicom festivala Sanjom Tropp - već najavljuju novo izdanje.

Poznat je i datum - od 9 do 15. listopada 2017. godine!

Označeno u