Škvarić: Slušamo neistine koje služe za promociju lika, ne i djela jer ih nema

vv | 24.4.2018. u 12:16h | Objavljeno u Aktualno

Uvjerava nas se sve češće i više da jedna osoba može napraviti i dobiti višemilijunske projekte za EU fondove, i to u roku od svega šest do osam mjeseci, a ako je tako, nije mi jasno zašto još nije raspisan natječaj za nabavu opreme i izvođenje radova na Domu zdravlja u Lepoglavi, upitao je lepoglavski gradonačelnik i potpredsjednik HNS-a Varaždinske županije Marijan Škvarić, ukazujući  da ga i vijećnici i građani, posebno osobe s invaliditetom i branitelji, pitaju što je s tim projektom.

Naime, kako je objasnio i u pismu varaždinskom županu Radimiru Čačiću, Grad Lepoglava je još 2015. sufinancirao izradu projektne dokumentacije za vertikalnu podiznu platformu za osobe s invaliditetom koju je trebala dobiti lepoglavska ambulanta radi podizanja zdravstvenog standarda u pružanju primarne zdravstvene zaštite, kao i olakšanja pristupa osobama s invaliditetom, osobito odjelu za fizioterapiju.

-Smatramo da je upravo taj naš projekt bio poticaj da se i u drugim ambulantama u Varaždinskoj županiji krene s projektima radi podizanja zdravstvenog standarda, budući da je bivši župan Predrag Štromar u svibnju 2017. prijavio projekt „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji“ na Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014-2020.

Zahvaljujući tome, kako je rekao Škavrić, Varaždinska županija dobila je u listopadu prošle godine 11 milijuna kuna bespovratnog novca, ali od tada je prošlo pet mjeseci a još ništa nije konkretno napravljeno.

-Zašto do sada nije raspisan natječaj za izvođenje radova za izvedbu infrastrukturnih zahvata i za nabavu medicinsko-dijagnostičke opreme za potrebe Doma zdravlja u Lepoglavi, odnosno kada će konačno biti raspisan, pita Škavić u pismu varaždinskom županu.

Budući da je proveo više projekata, kako naglašava, jasno mu je da se preko noći ne mogu osmisliti i provesti EU i drugi projekti, kao što je ovaj lepoglavski vrijedan oko 850 tisuća kuna, ali ne razumije zašto samo za raspisivanje natječaja trebaju mjeseci.

-Posebno mi nije jasno kad imamo župana, koji je toliko sposoban da radi 15 minuta, a ostalo vrijeme valjda provodi savjetujući se s posebnom savjetnicom, ustvrdio je Škvarić pred novinarima okupljenim u prostorima HNS-a.

Ukazujući na primjer ovog lepoglavskog projekta, još jednom je naglasio da se EU projekti ne mogu provesti preko noći, budući da prvo treba imati cilj i ideju, koju treba razraditi, pa prijaviti, čekati evaluaciju...

- Drago mi je da je Varaždinska županija prva po povlačenju novca iz EU fondova, ali velika je laž da je sve krenulo od njega, odnosno da ničeg ne bi bilo bez njega. Svi projekti s kojima se hvali počeli su puno prije, a ne zadnjih osam mjeseci. Pristojni odgoj nalaže da zahvalite prethodnicima koji su sve pripremili. Varaždinska je županija i prije bila razvojna i demokratska sredina, ali i pristojna, što sada dolazi u pitanje, ustvrdio je Škvarić.

Da bi potkrijepio svoje riječi, naveo je primjer projekata energetske obnove četiriju osnovnih škola, odnosno izgradnje spojnog objekta u novomarofskoj bolnici, kao i Domu zdravlja te dnevnoj bolnici i OBHP, čija je priprema počela u krajem 2016.,  prijavljeni su u prvoj polovici 2017., a odobreni su u drugoj polovici prošle godine.

-Riječ je o projektima ukupne vrijednosti 361 milijun kuna kojih ne bi bilo da nisu na vrijeme pokrenuti, odnosno da Štromar nije riješio imovinske odnose u novomarofskoj bolnici, koji su kočili prijavu tog projekta, a isto tako ne bi bilo ni energetske obnove da APN konačno nije stavio svoj potpis nakon što je Štromar ušao u Vladu i onda je sve krenulo. I to je činjenica. Sve drugo su neistine koje služe za promociju lika, ne i djela jer ih nema. Postoji samo nastavak ranije započetih projekata, ustvrdio je Škvarić, dodajući da uzima štopericu kako bi izmjerio vrijeme koje će proteći od županovog osmišljavanja nekog novog projekta i njegovog ostvarenja, kao što je zagorski cug, nadajući se da prije neće dobiti bradu dulju od - metar!