„U ove četiri godine, kao malo kada prije, ulagali smo u kazalište“

Napisao/la: vv -

- U ove četiri godine, kao malo kada prije, ulagali smo u naše kazalište koje je, ne samo središnja teatarska institucija, nego i središnja kulturna institucija, Varaždina pa i ovog dijela Hrvatske, ustvrdio je varaždinski gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok tijekom obilaska Velike scene varaždinskog HNK gdje su bile i  zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica te intendantica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević

Do ove godine, kako je naglasio Čehok, uloženo je u obnovu kazališta 3,9 milijuna kuna, a zajedno s Ministarstvom kulture i medija i ulaganjem ove će godine biti sveukupno uloženo 5 milijuna kuna, zahvaljujući čemu će se po prvi put završiti cjelovita obnova uopće, još od kad je kazalište izgrađeno u 19. stoljeću.

img-20210210-104926_6023dec2af1a9.jpg

-Već je obnovljena Velika koncertna dvorana, a do ljeta će biti do kraja obnovljena Velika scena. Uz dizalo, kojim smo omogućili slabije pokretnim i nepokretnim osobama da uopće mogu ući u koncertnu dvoranu, s novom podiznom platformom u prostoru za orkestar sad je moguće odigrati sve predstave. U tijeku je i obnova gledališta, dolaze i nove daske, a planira se funkcionalno i organizacijsko odvajanje Velike scene od Scene Zvonimira Rogoza.  Kazalište će nakon svih ovih radova u isto vrijeme moći održavati predstave i događanja na tri pozornice, Velikoj sceni, Sceni Zvonimira Rogoza i Velikoj koncertnoj dvorani – ukazao je gradonačelnik, napomenuvši da se spuštanjem i dizanjem dijelova pozornice omogućava brza prenamjena prostora, pri čemu se spuštanjem platforme od pozornice i proširivanjem gledališta broj gledatelja može povećati na čak 500 mjesta.

DSC_7290.jpg

Usporedno s radovima na pozornici, seli se  iz zgrade HNK knjižnica u nove prostore, dok će se na mjestu stare knjižnice urediti Galerija Malogorski.

-Tako će se u sklopu zgrade kazališta prikazati neka od najvažnijih djela hrvatske likovne umjetnosti. To je dobar način i spoj likovnosti i teatra, tako da će svi oni koji će doći primjerice na koncert Varaždinskog komornog orkestra ili na neku premijeru moći vidjeti i važna djela suvremene umjetnosti, rekao je Čehok.

Zahvalio je intendantici Jasni Jakovljević što je, uz financiranje Grada Varaždina, uspjela prikupiti puno sredstava i iz privatnih donacija i sponzorstava, ako i  svima koji su sudjelovali u procesu obnove: zamjenici Malenici, Kazališnom vijeću, a posebno svim sponzorima, donatorima i glumcima na strpljenju.

img-20210210-104108_6023dec23e792.jpg

Intendantica Jasna Jakovljević zahvalila je na podršci Gradu Varaždinu.

-U ime HNK moram reći da smo, naročito od 2017. godine, imali veliku financijsku podršku Grada i zahvaljujem gradonačelniku Čehoku i cijeloj upravi Grada Varaždina, kao i Ministarstvu kulture koje nas je od 2005. također pratilo u obnovi ovog kazališta. Uspjeli smo zajedno s našim osnivačem i drugim nadležnima, uz brojne donatore i sponzore, polako privesti kraju ovu našu obnovu, rekla je Jakovljević.

KRONOLOGIJA RADOVA NA OBNOVI ZGRADE HNK u VARAŽDINU

2005.g. – sanacija hidro i termo izolacije terasa sjever i jug sa obnovom balustrada

2006.g. – sanacija i rekonstrukcija sanitarnih čvorova u zgradi i dogradnja sanitarnih čvorova

                 za osobe sa invaliditetom

2007.g. – obnova prostora Europa Media, Crvenog salona i Komorne 99

2008.g. – sanacija i rekonstrukcija kotlovnice, centralnog grijanja te ventilacije i klimatizacije

                 Gledališta, Scene Rogoz, Europa Medie i Koncertne dvorane

2009.g. – sanacija 4 manjih lustera Koncertne dvorane

2011.g. – sanacija lustera gledališta

2011.g. – sanacija i rekonstrukcija prostora glavnog ulaza u zgradu HNK u Varaždinu

2012.g. – obnova prostora stubišta, garderobe  i predvorja Koncertne dvorane

2013.g. – restauratorski radovi na stropu stubišta na freski Miljenka Stančića te štukaturama

                 I plastikama koji je uokviruju

2013.g. – izrada i ugradnja 5 novih prozora (zapad) u Koncertnoj dvorani

2016.g. – izrada i ugradnja 12 novih prozora na balkonu Koncertne dvorane (sjever,jug)

2017.g. – sanacija  krovišta iznad Koncertne dvorane

2017.g. – tokom kolovoza – sanacija troja vrata na pozornici Koncertne dvorane, sanacija

                 vrata na malom balkonu (zapad I), izrada i ugradnja vrata na malom balkonu

                 (zapad II), izrada i ugradnja 5 prozora u Koncertnoj dvorani (sjever)

2017.g.-prvo tromjesečje 2018.g. – restauracija sjevernog zida i dijela stropa VKD

2017.g.-tokom mjeseca prosinca dovršen je glavni projekt rekonstrukcije pozornice, ishođene su sve suglasnosti i kao takav je poslan na ishođenje građevinske dozvole.

2018.g.- na temelju predane dokumentacije građevinska dozvola je ishođena 05.02.2018.g.

2018.g.- u tijeku je izrada izvedbenog projekta a paralelno se izrađuje i pripadajući troškovnik.

2018.g.-  U veljači je završena i „Studija izvodljivosti“ koju je za potrebe projekta izradila „Razvojna agencija Sjever-Dan“ d.o.o. Varaždin.

2018.g. – drugo tromjesečje – završetak restauratorskih radova zapadnog zida (nedovršeni dio) i cijelog stropa VKD.

2018.g. – treće tromjesečje  - završetak restauratorskih radova u VKD – zidovi jug i istok kao i restauratorskih i soboslikarskih radova pripadajućih hodnika i balkona.

2018.g.- tokom prve polovine 2018.g. je izrađen glavni projekt „Lift-platforma u HNK u Varaždinu“, a realizacija projekta je u tijeku.

2018.g. – tokom rujna izvedeni su soboslikarski radovi u „Crvenom salonu“ i „Europa media“.

2018.g. – tokom rujna – sanacija parketa (brušenje, zapunjavanje ,lakiranje).

2018.g. – tokom rujna – sanacija centralnog lustera u VKD (ispitivanje instalacija, popravak, stavljanje pozlate).

2018.g. – tokom listopada – pokusni rad i puštanje u pogon lift-platforme za osobe s invaliditetom i slabopokretne.

2019.g. – dostavljeno je „Izvješće o konzervatorsko-restauratorskim sondama u interijeru HNK u Varaždinu“ koje je obavljeno tokom svibnja od strane „Art4art“ d.o.o.

2019.g. – tokom kolovoza – zamjena ručnih poteznih liftova („cugova“) – 19 komada.

2020.g. – tokom ožujka – izvršena je sanacija dijela krovišta na zgradi HNK u Varaždinu

2020.g. – tokom travnja – izrada i ugradnja 2 prozora u VKD (zapad) i ulazna vrata (porta).

2020.g. – izrađen je projekt „Podizne platforme i ogradni zidići orkestarskog proscenija“. Također je izrađen i projekt sanacije proscenija (čija je statika bila narušena tokom 2019.g.)

2020.g. – svibanj-listopad – radovi na gl.sceni gledališta-demontaža i izrada nove, ojačane konstrukcije proscenija, građevinsko obrtnički, te elektrostrojarski radovi kao preduvjet za postavljanje podiznih platformi.

               - izvršena je ugradnja tri podizne platforme i i ogradnih zidića. (izradu i ugradnju je obavila tvrtka „Tehnix“ iz Donjeg Kraljevca.

Podizna platforma se koristi u 3 nivoa:

1.gornji nivo – u ravnini s glavnom pozornicom

2.srednji nivo – u ravnini s podom gledališta (mogućnost povećanja kapaciteta gledališta)

3.donji nivo – prostor za orkestar.

Radovi su izvođeni prema projektnoj dokumentaciji ovlaštenih subjekata, po licenciranim izvođačima i uz suglasnost i nadzor HRZ_a , Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

Završen je rad na Projektu zamjene građevne stolarije vanjske ovojnice zgrade te je od Konzervatorskog odjela ishođena prethodna suglasnost za navedeni zahvat.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.