Razmjena umjetnina iz stalnih postava u sklopu Srijede u Muzeju

J.Š./Varaždinske vijesti | 1.10.2019. u 20:02h | Objavljeno u Društvo

Gradski muzej Varaždin i Galerija umjetnina u Splitu organizatori su programa pod nazivom Razmjena umjetnina iz stalnih postava, koji će se istodobno otvoriti i odvijati u obje institucije. U Varaždinu se program otvara u palači Sermage / Galeriji starih i novih majstora GMV-a (Trg M. Stančića 3) u sklopu Srijede u Muzeju, 2. listopada u 19 sati.

Ovaj međuinstitucionalni projekt obuhvaća uzajamno „gostovanje“ od po osam slika iz fundusa obiju ustanova, koje će privremeno biti uklopljene u stalne galerijske postave Gradskog muzeja Varaždin i Galerije umjetnina u Splitu.

Izbor najvećim dijelom obuhvaća barokno slikarstvo religiozne i mitološke tematike te portretno slikarstvo 19. stoljeća. U oba postava dominantan je kronološki slijed, a zahvaljujući gostujućim likovnim djelima, posjetiteljima će se pružiti šira informacija o referentnom umjetničkom razdoblju, kao i o dijelu galerijskog fundusa dviju srodnih ustanova.

Iz Stalnog postava starih majstora GMV-a na razmjeni je najstarija slika iz fundusa, Žitna Madona, rad neutvrđenog autora iz 15. stoljeća, slikana u tehnici jajčane tempere na drvu, a njezino mjesto privremeno će iz splitskog fundusa preuzeti poliptih Krist slikara Paola Veneziana iz 14. stoljeća. Tematski će se slično podudarati i portretne slikarske kompozicije, kao što je iz varaždinskog fundusa portret francuske književnice George Sand slikara Augustea Charpentiera i iz splitskog fundusa portret Špira Tocigla autora Vlahe Bukovca.

Djela će na privremenoj razmjeni u stalnim postavima Gradskog muzeja Varaždin i Galerije umjetnina u Splitu biti do 3. studenoga.