Proslavljeno 20 godina postojanja Foto kluba Varaždin

Varaždinske vijesti | 15.11.2019. u 20:27h | Objavljeno u Društvo

- Foto klub Varaždin osnovan je 1999. godine i od tada djeluje u sklopu Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije i Zajednice tehničke kulture Grada Varaždina. Od osnutka, Foto klub Varaždin jasno se opredjeljuje promidžbi i razvitku tehničke kulture, širenju i poučavanju tehničko – umjetničkih područja i opće kulture, te poticanju znanja i vještina iz područja fotografije, koje imaju za cilj promicanje, kreativnosti i radno stvaralaštvo posebno djece i mladeži - rekao je uvodno na jučerašnjoj svečanosti u prostorijama Studentskog centra u Varaždinu, a na kojoj je proslavljena 20 obljetnice postojanja i rada Foto kluba Varaždin njegov predsjednik Stanko Toth.

Istaknuo je dobru suradnju sa svim osnovnim školama u Varaždinu, Osnovnom školom Vidovec, Osnovnom školom Andrije Palmovića u Rasinji, Srednjom strukovnom školom Varaždin, Drugom gimnazijom Varaždin, Centrom Tomislav Špoljar Varaždin, Udrugom Sunce Ludbreg, Udrugom iz spektra autizma Stakleno zvono Varaždin, Foto grupom Zrinskih kadeta iz Murakeresztúra i populacijom romske mladeži koja je pohađala OŠ Petrijanec i Srednju strukovnu školu Varaždin.

Toth je napomenuo da su tijekom 20 godina članovi Foto kluba Varaždin uspješno su izlagali na 51 međunarodnoj izložbi fotografija.

- Na ovim izložbama izlagalo je ukupno 86 članova Foto kluba Varaždin, koji su izložili 121 fotografiju. Fotografije članova Foto kluba Varaždin uvrštene su u 14. Nacionalnih kolekcija koje su Hrvatsku zastupale na izložbama u Španjolskoj, Slovačkoj, Češkoj, Italiji, Švicarskoj, Norveškoj, Kini, Koreji, Australiji. Belgiji, Sloveniji, Singapuru, Šri Lanki i Indiji. Posebno ističemo višestruko sudjelovanje mladih fotografa Foto kluba Varaždin na izložbama Međunarodnog doživljaja baštine pod visokim pokroviteljstvom UNESCO-a i Vijeća Europe. Na ovim izložbama u kontinuitetu od 8 godina sudjelovalo je 8 članova Foto kluba Varaždin. U jakoj konkurenciji na izložbi Međunarodnog doživljaja Baštine Hrvatska se svake godine predstavlja sa samo 4-6 fotografija, a izložba se prezentira u više gradova 22 zemlje sudionice, čak i prekomorskim zemljama. Članovi Foto kluba Varaždin uspješno su izlagali na 78 izložbi u Hrvatskoj. Na ovim izložbama izlagalo je ukupno 192 člana Foto kluba Varaždin, koji su izložili 325 fotografija - rekao je Toth, podsjetivši da je Foto klub Varaždin dobitnik državne nagrade Faust Vrančić te dobitnik Plakete Grada Varaždina.

- Sve što smo postigli rezultat je prvenstveno entuzijazma, a onda i nesebičnog rada i zalaganja voditelja naših radionica kojeg sigurno ne bilo moguće realizirati bez tehničke, a posebno financijske podrške Grada Varaždina i Varaždinske županije za što im od srca zahvaljujemo. Nadamo se da će ta suradnja i u budućim vremenima biti dovoljna da svojim radom Foto klub Varaždin bude u mogućnosti poticati kreativni i inovativni razvoj svakog pojedinca. Dobrom suradnjom i partnerstvom možemo još unaprijediti sveukupne aktivnosti te predavanjima, izložbama i na druge načine dijelu građanstva, a naročito mladeži omogućiti da učinkovitije mogu zadovoljiti svoje osobne, zajedničke i javne potrebe u općoj kulturi, i fotografiji - rekao je Toth.

Na svečanoj proslavi podjeljena su priznanja dugogodišnjim članovima za 20 i 10 godina članstva, kao i zahvalnice udrugama, institucijama te pojedincima s kojima je Foto klub surađivao.

...