Počinje 24. festival čipke: virtualna šetnja uz lepoglavsku čipku te čipku iz Bugarske

J.Š./Varaždinske vijesti | 11.9.2020. u 08:35h | Objavljeno u Društvo

Unatoč epidemiološkoj situaciju izazvanoj virusom COVID-19 zbog koje su diljem Hrvatske i svijeta otkazane brojne manifestacije, 24. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi zadržat će svoj kontinuitet i biti održan i ove godine, ali u drugačijem izdanju.

U prostorijama Pavlinskog samostana biti će postavljena velika izložba lepoglavske čipke koja će se otvoriti danas 11. rujna. Posjetitelji će moći razgledati izložbu uživo svake subote i nedjelje do kraja rujna od 10 do 17 sati, a ostalim danima virtualno. Ulazak u samostan bit će besplatan, ali će se posjetitelji morati pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera.

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić istaknuo je kako je Međunarodni festival čipke centralna lepoglavska manifestacija koja predstavlja izuzetnu vrednotu tog kraja i zahvaljujući kojoj se Lepoglava nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine te zbog toga zaslužuje da i u ovim vremenima bude predstavljena svijetu.

- Zbog epidemiološke situacije odlučili smo da 24. izdanje Međunarodnog festivala bude virtualno i da tako, zajedno s našim prijateljima, partnerima i ljudima diljem svijeta, uživamo u ljepoti lepoglavske čipke - rekao je Škvarić.

U pavlinskom samostanu u Lepoglavi su, između ostalih eksponata, izloženi najljepši primjerci lepoglavske čipke izrađeni prema nacrtima jedne od najistaknutijih čipkarica zaslužnih za razvoj lepoglavskog čipkarstva - Danice Bresler.

- Ovaj je festival, zbog trenutne situacije, bila prigoda da predstavimo upravo lepoglavsku čipku. Između ostalog, moći će se vidjeti oko 80 čipki napravljenih prema izvornim nacrtima Danice Bresler među kojima i čipka izrađena prema nepotpunom, ali rekonstruiranom nacrtu, za čiju je izradu utrošeno čak 7,5 kilometara konca - otkrila je voditeljica Zadruge lepoglavske čipke Karmen Šoštarić.

Direktorica Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak rekla je kako se na jednom mjestu nalazi sve što su izlagali u dosad održanih 23 festivala - od tradicionalnih primjeraka lepoglavskih čipki do predmeta na kojima je kao motiv aplicirana lepoglavska čipka.

- Posjetitelji će izložbe moći posjetiti virtualno šećući izložbenim prostorima pavlinskog samostana. U toj će šetnji, uz lepoglavsku čipku te čipku iz Bugarske – zemlje partnera, moći vidjeti i čipke koje su u Lepoglavi trebali izložiti i ostali sudionici festivala - kaže Dubovečak.

Zbog nemogućnosti dolaska u Lepoglavu, oni su organizatorima poslali video zapise vlastitih čipki koji su uvršteni u program virtualne šetnje. Ukupno je stiglo 20 video uradaka – 14 iz inozemstva i četiri iz hrvatskih čipkarskih centara.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, a ovogodišnja zemlja partner je Bugarska.